Προσφατα
.

14.6.15

Ξεκινά ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

To Πεντάγωνο εξετάζει εγκατάσταση βαρύ οπλισμού στην ανατολική Ευρώπη- Επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες Πολωνία και Λιθουανία

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επεξεργάζεται σχέδια για εγκατάσταση βαρύ οπλισμού στις χώρες της βορειοανατολικής Ευρώπης, η οποία εάν τελικά πάρει την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα είναι η πρώτη τέτοια κίνηση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η εγκατάσταση του οπλισμού, με το βλέμμα στη Ρωσία, απαντά στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει χώρες της περιοχής. Πολωνία και Λιθουανία επιβεβαίωσαν πως διεξάγονται συζητήσεις για την πρόταση.

«Θα προεγκαταστήσουμε σημαντικό υλικό» ανέφερε στο Retuers αξιωματούχος του Πενταγώνου, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα των New York Times. Το δημοσίευμα μιλούσε για άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού και άλλα βαρέα όπλα για μια δύναμη 5.000 στρατιωτών.

Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας επιβεβαίωσε πως η Βαρσοβία διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση αποθηκών αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Πολωνία.

Το πολωνικό υπουργείο ανέφερε επίσης στο Twitter πως ο υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ έλαβε διαβεβαιώσεις, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Μάιο στην Ουάσινγκτον, ότι η απόφαση για την εγκατάσταση των αποθηκών θα ληφθεί σύντομα. «Είναι ένα ακόμη βήμα για την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στη Πολωνία και την περιοχή», πρόσθεσε το υπουργείο στο μήνυμά του.

Και η Λιθουανία από την πλευρά της, διά του υπουργού Άμυνας Γιούζας Όλεκας, επιβεβαίωσε πως προετοιμάζεται για προεγκατάσταση. «Πιστεύουμε πως τουλάχιστον μέρος του θα είναι στη Λιθουανία και προετοιμάζουμε την στρατιωτική μας υποδομή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προεγκατάσταση, είμαστε σχεδόν έτοιμοι» είπε.

O λιθουανός υπουργός ανέφερε πως το Βίλνιους βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά και θεωρεί «σκόπιμο η τοποθέτηση να γίνει σε μόνιμη βάση για την ενίσχυση της ασφάλειάς μας».
«Εάν ληφθεί η απόφαση, θα είναι πολύ θετική για την ασφάλειά μας» είπε ο λιθουανός υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, που επικαλούνταν υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Πεντάγωνο, η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ και από τον Λευκό Οίκο πριν τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί αυτόν τον μήνα στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με τον οπλισμό. «Στη διάρκεια των λίγων τελευταίων ετών, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αυξήσει την προεγκατάσταση υλικού για εκπαίδευση και ασκήσεις στους συμμάχους και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν. 

«Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εξετάζουν ποια είναι η καλύτερη τοποθεσία για να αποθηκεύσουν αυτό το υλικό, σε διαβούλευση με τους συμμάχους μας» πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει απόφαση για το αν και το πότε θα μεταφέρουμε αυτό το υλικό» συνέχισε.

Το Βήμα
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια