Προσφατα
.

5.6.15

Όλοι εναντίον Ρωσίας

Συνέχιση κυρώσεων της Ε.Ε ζητά ο Ομπάμα-Σύγκληση του ΟΗΕ με κατηγορούμενο την Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσουν τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία για την επιθετική της στάση στην Ουκρανία στην επικείμενη σύνοδο της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), κατά την οποία θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες και με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, ανέφεραν σήμερα αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Ομπάμα φτάνει την Κυριακή στην Γερμανία για την σύνοδο G7 και θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καθώς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, διαφοροποιούμενος από τη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η G7 θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να υποδεχτεί και πάλι στους κόλπους της τη Ρωσία. 

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τη G7 με αφορμή τις ενέργειές της στην Ουκρανία ήταν ένα αναγκαίο βήμα, όχι όμως και αυτοσκοπός.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν έχει ζητήσει την επιστροφή της στην G7, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.


Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο αύριο για να συζητήσει την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, η οποία απειλεί την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί κατόπιν των πιέσεων που άσκησε η Ευρώπη και εφαρμόζεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες. 

Τη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε η Λιθουανία, μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ότι στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας έχουν αναπτυχθεί πάνω από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες. 

Το Κίεβο προειδοποίησε εναντίον της “γιγάντιας” απειλής να ξαναρχίσουν επιθέσεις από τους αυτονομιστές την επομένη της ανάφλεξης της βίας στην ανατολική Ουκρανία με τουλάχιστον 26 νεκρούς, ενώ η Ρωσία από τη δική της πλευρά υπογράμμισε πως η ειρηνευτική διαδικασία υπάρχει κίνδυνος να “καταρρεύσει”. 

Τα χθεσινά επεισόδια ήταν τα πιο σοβαρά αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που προέβλεπαν οι συμφωνίες του Μινσκ. Η αυριανή σύνοδος προβλέπεται να αρχίσει στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε Λιθουανός διπλωμάτης


e-typos
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια