Προσφατα
.

17.6.15

Το αληθινό πρόσωπο του πολέμου στην Συρία

Ανάμεσα στα πυρά του πολέμου και στα συρματοπλέγματα ο αγώνας για ζωή

Κατερίνα Πρίφτη
Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του πολέμου και δεν μπορούμε πλέον να το αγνοούμε...Γονείς πετούν παιδιά πάνω από τα συρματοπλέγματα και άλλοι τα ρίχνουν - για να τα ανασύρουν αργότερα -μέσα στα χαντάκια. Γυναίκες εξουθενωμένες κουβαλούν μια βαλίτσα στην οποία στρίμωξαν το βιος μια ολόκληρης ζωής. Νεαροί άνδρες αλλά και γέροι μεταφέρουν στις πλάτες τους ανήμπορους.

Δεν επιτρέπεται να μείνει κανείς πίσω. Γιατί πίσω τους δίνεται μια μάχη μέχρι θανάτου. Μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων- των μόνων επίγειων δυνάμεων που αντιστέκονται στην επέλαση τους- για την ανάκτηση της συριακής πόλης Τάλ Απμιάντ. Εάν αυτή η πόλη περάσει στα χέρια των Κούρδων τότε κόβεται στη μέση η βασική γραμμή ανεφοδιασμού των τζιχανιστών. Γι’ αυτό και η μάχη είναι λυσσαλέα. Αυτή είναι μόνη μια σύντομη περιγραφή των εικόνων που ακολουθούν οι οποίες φέρνουν ένα σφίξιμο στην καρδιά και μας «μεταφέρουν» οι φωτογράφοι που βρέθηκαν στη συνοριακή γραμμή Συρίας-Τουρκίας, στο Ακτσάκαλε. 

Τα φωτογραφικά καρέ τους έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου προκαλώντας - σε όσους δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες σοκαριστικές εικόνες ως μια ακόμη αδιάφορη είδηση- ένα ξέσπασμα αγανάκτησης. Δυστυχώς όμως κατά κύριο λόγο μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί από αέρος των ΗΠΑ, ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί εάν οι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους υπερισχύσουν αλλά και η συμβουλή των Κούρδων μαχητών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την περιοχή για να μην χρησιμοποιηθούν ως ασπίδα από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, οδήγησαν χιλιάδες Σύριους για μια ακόμη φορά στα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία. 

Η γείτονα χώρα βέβαια κρατά τα σύνορα κλειστά αλλά ένα άνοιγμα στο συρματόπλεγμα και το ισχυρό ένστικτο της επιβίωσης ήταν υπεραρκετά για να καταφέρουν να περάσουν εντός των τουρκικών εδαφών, αιφνιδιάζοντας τους στρατιώτες. Ωστόσο οι δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν και η εντολή που έχει δοθεί είναι να μην επιτραπεί στους πρόσφυγες να προωθηθούν περαιτέρω εντός της Τουρκία.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια