Προσφατα
.

30.6.15

Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο

"Αδύνατον να πληρώσουμε, την θυσία πρέπει να την αναλάβουν οι ομολογιούχοι"


Χρεοκοπία κήρυξε το Πουέρτο Ρίκο καθώς , όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της χώρας Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα 73 δισεκ. του χρέους του. 

«Το χρέος της χώρας δεν είναι πληρωτέο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα ήθελα πολύ να είχα μια άλλη επιλογή, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική, είναι μαθηματικά», δήλωσε ο Παντίγια στους New York Times. 

Σημειώνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε φαύλο κύκλο ο κυβερνήτης της χώρας ανέφερε ότι πρέπει να αναβληθούν για ένα χρονικό διάστημα οι πληρωμές προς τους πιστωτές ή αυτοί να κάνουν παραχωρήσεις ή επίσης να υπάρξει μια μίξη αυτών των δύο προτάσεων. 

Ο Παντίγια ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρεοκοπία σημειώνοντας ότι «τη θυσία θα πρέπει να αναλάβουν οι ομολογιούχοι". 

Πάντως το Ρόιτερς μεταδίδει ότι η Ουάσιγκτον δεν εμφανίζεται πρόθυμη να εμπλακεί σε ένα τέτοιο σχέδιο. 

Το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ. Καμία πολιτεία των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει ως τώρα σε μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του χρέους αυτού του τύπου "Δεν υπάρχει προηγούμενο στις ΗΠΑ για οτιδήποτε αυτής της κλίμακας ή πεδίου" σύμφωνα με έκθεση, της οποίας επικεφαλής συγγραφέας είναι η Anne Krueger, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα. 

Υπάρχουν χρεοκοπίες δήμων, όπως το Ντιτρόιτ, όμως το χρέος του Πουέρτο Ρίκο είναι συγκλονιστικό, σημειώνει. 


Lifo
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια