Προσφατα
.

29.5.15

Πλάνο κυβέρνησης: Μαύρα μεσάνυχτα

Η κυβέρνηση "παίζει" την ώρα που οι δανειστές παίρνουν τα μέτρα του μακροπρόθεσμου....φέρετρου

Μαρία Τσολακίδη
Απίστευτη επιπολαιότητα είναι η γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό. Μέσα σε 48 ώρες έχουν αλλάξει τις δηλώσεις τους, έχουν διαστρεβλώσει τα όσα έχουν πει, ενώ οι εταίροι τρίβουν τα χέρια τους με τις ασυναρτησίες του Οικονομικού και Πολιτικού Επιτελείου της κυβέρνησης η οποία θεωρεί ως επικοινωνία να απευθύνεται στους πολίτες της Ελλάδας με ασάφειες και διπλωματικά τσαλίμια. 

Αριστερός Έπαρχος 
Ο υπουργός Τσακαλώτος διέψευσε την γερμανική εφημερίδα FAZ ότι αυτός ποτέ δεν μίλησε για νέο πακέτο βοήθειας και μία ημέρα μετά δίνει συνέντευξη στον Guardian στον οποίο δηλώνει ότι για να αποφευχθεί χρεοκοπία της Ελλάδας χρειάζεται λύση από το ανώτατο ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο της Ε.Ε. Στην αγγλική εφημερίδα επανέλαβε ότι είχε πει στην γερμανική (την οποία διέψευσε) τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την άμεση ρευστότητα του Ιουνίου, αλλά για μια μακροπρόθεσμη λύση. 
Κυβερνητικές πηγές  κατηγορούν τον Guardian ότι η λέξη "χρεοκοπία" δεν ειπώθηκε ποτέ από τον κύριο Τσακαλώτο, αλλά κανένα σχόλιο για την μακροπρόθεσμη λύση. 
Για την κυβέρνηση ίσως είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει Μνημόνιο, αλλά για τον ελληνικό λαό είναι η τρίτη φορά και έχει πάρει το μάθημα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι όταν ακούς "μακροπρόθεσμο πρόγραμμα", "λύση-πακέτο", "αναπτυξιακή πολιτική", "φόβος χρεοκοπίας", "στάση πληρωμών μισθών-συντάξεων" από πίσω κρύβεται ένα συμβόλαιο δανεισμού υπό όρους. Αν η λύση θα έρθει από τους Θεσμούς αποκλειστικά (ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο) τότε μιλάμε για κανονική αποικία και την κυβέρνηση ως "αριστερό" έπαρχο της ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας.

Μαθήματα "αριστερής" δημοσιογραφίας
Η ελληνική κυβέρνηση δεν φτάνει που δεν ξέρει να κάνει απλές πράξεις εσόδων-εξόδων, κάνει κριτική και σε οικονομικούς συντάκτες διεθνών ΜΜΕ για το πώς θα γράφουν αυτά που ξεστομίζουν οι Έλληνες υπουργοί στα διεθνή μέσα. 
Ξεχνάνε ότι δημοσιογραφία δεν είναι διπλωματία, ούτε εκπρόσωπος τύπου των κομμάτων (όπως συχνότατα συμβαίνει στην Ελλάδα) όπου μπορεί να περάσει η "ασάφεια" και η νεοπολιτική του "μπερδεύειν".  Τα δημοσιονομικά νούμερα, οι απαιτήσεις των δανειστών, το χρεωμένο δημόσιο ταμείο της Ελλάδας και η παράταση του Μνημονίου 2 το οποίο λήγει στα τέλη Ιουνίου σημαίνουν από μόνα τους χρεοκοπία, λύση μέσω νέου συμβολαίου για δανεικά (Μνημόνιο) αλλιώς το Κράτος κάνει παύση εσωτερικών πληρωμών (μισθών-συντάξεων) που στην γλώσσα της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει χρεοκοπία. Αυτό καθρέπτισαν μέσω των συνεντεύξεων οι Γερμανοί και Άγγλοι οικονομικοί συντάκτες και δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση. Επιμένουν όμως να είναι λαλίστατοι στα διεθνή ΜΜΕ. 

Δόκτορ Οικονομολόγος Φοροεισπράκτορας
Δεν έφτανε όμως η μπουρδολογία του κ. Τσακαλώτου για μικροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα, που δείχνουν πραγματικά ότι οι εταίροι "παίζουν" τον ελληνικό λαό με την ελληνική κυβέρνηση σε ρόλο μαριονέτα, αποφάσισε ο κ. Βαρουφάκης να πει αυτό που έκρυβε από τον λαό ακριβώς 3 ολόκληρους μήνες. Δηλαδή, ότι με τους εταίρους δεν συζητάνε για την τελευταία δόση του ισχύοντος μνημονίου, αλλά ότι με τους εταίρους συζητούν λύση πακέτο για τα εργασιακά, ασφαλιστικά, ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ούτε μία στιγμή σε αυτούς τους τρεις μήνες διακυβέρνησης δεν απαίτησε να σταματήσει την πολιτική και οικονομική δράση η Τρόικα στην Ελλάδα αλλά σχεδιάζουν να φέρουν ως μοναδική λύση στην οικονομική ασφυξία της χώρας, ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. 

Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσακαλώτος μέσα σε όλη την ασάφειά τους και τις αυτοδιαψεύσεις τους δεν λειτουργούν ως υπουργοί χώρας αλλά ως "λαγοί" των δανειστών. Μάθαμε από τον κ. Τσακαλώτο ότι οι Θεσμοί θα δώσουν λύση πολιτική (και όχι η ψηφισμένη κυβέρνηση), εμπεδώσαμε ότι το νέο πρόγραμμα θα "βγάλει" την ψυχή των Ελλήνων αφού θέλουν ένα μεσοπρόθεσμο για να μπορέσουν να φέρουν την κατάσταση στην χώρα σε πιο δραματική θέση απ' ό,τι είναι. Στο τέλος έρχεται η τελική λύση του μακροπρόθεσμο που όμως η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να πει για πόσα χρόνια θα είναι "δεμένη" με νέους όρους η Ελλάδα. Ξέρουμε όμως ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Κομισιόν συναντιούνται ήδη για το νέο πολιτικο-οικονομικό σχέδιο για την Ε.Ε από το 2016 και για επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια. 

Η οικονομική ανάπτυξη του ΙΣΩΣ
Μάθαμε από τον κ. Βαρουφάκη ότι οι δανειστές θέλουν νέα μόνιμα μέτρα, τα οποία ο υπουργός δεν τα δημοσιοποιεί στον λαό για να ξέρει τι του ξημερώνει, αλλά βάζει ως κόκκινη γραμμή τις προτάσεις της κυβέρνησης για τρία ΦΠΑ ή για δύο που ο μικρός μπορεί να είναι στο 13% (αυτό που απαιτούν οι δανειστές). 
Αυτό και μόνο δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ στο μυαλό της κοινωνική πολιτική αλλά φοροεισπρακτική πολιτική λες και ήταν κυβέρνηση του Μόντε Κάρλο με πολίτες που κυκλοφορούν με Aston Martin και άνω. Για το πού θα βρει ο πολίτης να αγοράσει το προϊόν η κυβέρνηση έχει μαύρα μεσάνυχτα και ασχολείται με τον πολίτη που ίσως βγει από το σπίτι του (αν το επιτρέψει η τράπεζα να έχει), που ίσως να ψωνίσει το προϊόν, από το οποίο το Κράτος ίσως να πάρει το ΦΠΑ. Και όλο αυτό για 900 εκατ. ευρώ κέρδος το χρόνο που ίσως εισπράξει το δημόσιο , όταν μόνο οι συντάξεις θα του κοστίσουν (αν μείνουν στα ίδια επίπεδα) για το 2016 πάνω από  28 δις ευρώ στα σίγουρα.
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποβεί χειρότερη κι από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου,Παπαδήμου και Σαμαροβενιζέλου.Αλέξη για αλλού από τις εξέδρες και το βήμα μας έλεγες ότι θα μας ταξιδέψεις κι αλλού μας πας!Όχι τίποτε άλλο αλλά χιλιάδες εξαθλιωμένοι σε πίστεψαν και σε εμπιστεύτηκαν!Και τώρα τί κάνεις?Εξ αριστερών Αλέξιε?Ξέρεις λίγο πριν την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 Αλέξιος ονομαζόταν εκείνος που συνεργάστηκε στη δύση να ανατραπεί ο θείος του ο οποίος κυβερνούσε το Βυζάντιο και ήταν εκείνος που υποσχέθηκε προνόμια στους δυτικούς αν τον βοηθήσουν να καταλάβει την εξουσία.Μια σκέψη ήρθε στο μυαλό και ένας συνειρμός λίγο πριν τη μεγάλη πτώση της πόλεως από τα στίφη των βαρβάρων της δύσης.Μια απλή σκέψη πόσο μοιάζουν οι εποχές οι άνθρωποι,οι φιλοδοξίες,τα πάθη,οι επιδιώξεις,και ποιοί στο τέλος την πληρώνουν.Η ιστορία καταγράφει,δείχνει ποιός ή ποιοί θα φέρουν ευθύνη και είναι αμείλικτη,όπως ο θάνατος είτε είσαι πλούσιος είτε είσαι φτωχός.