Προσφατα
.

18.5.15

Στήνουν νέα Ουκρανία στα Βαλκάνια


Οι αλβανικής καταγωγής Σκοπιανοί που συμμετείχαν στο μεγάλο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο την Κυριακή στα Σκόπια υποκινήθηκαν να συμμετάσχουν από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου, γράφει το αλβανόφωνο Gazeta Express.
«Αυτή την Κυριακή για πρώτη φορά, Αλβανοί και «Μακεδόνες» διαδήλωσαν στους δρόμους για τον ίδιο σκοπό: να ανατρέψουν τον απολυταρχικό πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρουέφσκι, ύποπτο για πολλά εγκλήματα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του», γράφει το αλβανόφωνο σάιτ.
Το Gazeta Express επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες οι Αλβανοί των Σκοπίων πήραν οδηγίες από τις κυβερνήσεις Κοσόβου και Αλβανίας για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια διανυκτέρευσαν σε σκηνές εκατοντάδες διαδηλωτές κυρίως υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Έστησαν σκηνές έξω από την Βουλή
Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο ίδιο σημείο.Μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στήθηκαν πάνω από 30 σκηνές ενώ αρκετοί άλλοι κοιμήθηκαν σε υπνόσακους και σε κουβέρτες. Οι συγκεντρωμένοι ανέφεραν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Μεταξύ αυτών που διανυκτέρευσαν μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης είναι και ο Ζόραν Ζάεβ, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), καθώς και ηγετικά στελέχη του κόμματος αυτού. Ο κ. Ζάεβ μιλώντας το απόγευμα στη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι την πτώση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι». Ανάμεσα σε αυτούς και ο Βλαντιμίρ Μιλσίν, του κινήματος Open Sosiety που χρηματοδοτείται από τον Τζωρτζ Σόρος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών παρατηρητών, στη συγκέντρωση αυτή της αντιπολίτευσης το απόγευμα της Κυριακής στα Σκόπια συμμετείχαν περίπου 40.000 άτομα. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για 100.000, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων κάνουν λόγο για «φιάσκο», καθώς, σύμφωνα με αυτά, οι παρευρισκόμενοι στη συγκέντρωση δεν ξεπέρασαν τους 20.000.

Εμπλοκή της Ελλάδας σε πόλεμο;
Εφημερίδες της Σερβίας στηριζόμενες σε πηγές της CIA κάνουν λόγο για πιθανή κοινή σύρραξη βαλκανικών κρατών εναντίον της Αλβανίας και του "οράματός" της για τη Μεγάλη Αλβανία.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις μάχες του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στο Κουμάνοβο των Σκοπίων, συνεχίσουν την πολιτική της άνευ προϋποθέσεων υποστήριξης των Αλβανών και εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να σιωπά στους αλβανικούς σχεδιασμούς για την αναβίωση της «Μεγάλης Αλβανίας», τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ορθόδοξη συμμαχία Σερβίας, Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας, ίσως και σε Τρίτο Βαλκανικό Πόλεμο, γράφει η σερβική ημερήσια εφημερίδα Kurir. 
 Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα, το παραπάνω συμπέρασμα βρίσκεται σε πρόσφατη έκθεση της CIA σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στα Βαλκάνια. Η ίδια έκθεση, ισχυρίζεται η σερβική εφημερίδα, προειδοποιεί την κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον ότι εάν συνεχιστεί η «τυφλή» υποστήριξη των ΗΠΑ στην Αλβανία, αυτό θα ωθήσει τις ορθόδοξες χώρες της περιοχής προς τη Ρωσία. 
Οι αναλυτές της CIA προτείνουν στις αμερικανικούς αξιωματούχους μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στα Βαλκάνια. Οι ίδιοι αναλυτές της CIA γράφουν στην αναφορά τους, σύμφωνα πάντα με τη σερβική εφημερίδα, ότι είναι πιθανόν Σερβία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Σκόπια να σχηματίσουν μια ορθόδοξη ένωση. 
«Οι Αμερικανοί αναλυτές γράφουν ότι τα βαλκανικά κράτη, των οποίων οι επικράτειες θα επηρεαστούν από τον σχεδιασμό για μια Μεγάλη Αλβανία, δεν θα καθίσουν άπραγοι και ήσυχοι να παρακολουθούν τους Αλβανούς να κλέβουν τα εδάφη τους. Σε περίπτωση κινδύνου, Σέρβοι, Έλληνες, Βούλγαροι και Σκοπιανοί θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τους Αλβανούς. Σε αυτή την περίπτωση τα Βαλκάνια θα μετατραπούν σε νέα Μέση Ανατολή και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε ακόμα των ΗΠΑ», λέει καλά ενημερωμένη σερβική διπλωματική πηγή. 
Το σερβικό σάιτ inserbia.info, από το οποίο αναδημοσιεύουμε την είδηση, επικαλείται «ειδήμονες» οι οποίοι εκτιμούν ότι το σενάριο Ορθόδοξης Συμμαχίας ενάντια στους Αλβανούς είναι πιθανό και θα αποτελέσει μεγάλο αγκάθι στο μάτι της Δύσης. 
Ο αναλυτής Djordje Vukadinovic λέει ότι η συμμαχία θα είναι μια λογική αντίδραση στην προσπάθεια δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας. «Εάν η συμμαχία συμβεί, δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα τη δουν με ψυχραιμία επειδή είναι ξεκάθαρο ότι οι Αλβανοί είναι οι αγαπημένοι τους. Η Σερβία είχε μια παρόμοια συμμαχία πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν συγκρούστηκε με την Τουρκία, θυμάται ο Vukadinovic. 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια