Προσφατα
.

4.4.15

Στη μαύρη αγορά 15.000 αρχαιολογικοί θησαυροί

Τα δράματα στην Συρία δεν έχουν τέλος
Περίπου 15.000 αρχαιότητες που φυλάσσονταν σε θησαυροφυλάκια στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας υπάρχει κίνδυνος να βγουν προς πώληση στη μαύρη αγορά, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων και μουσείων της χώρας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ. 

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που συνδέεται με τη Αλ Κάιντα, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις ανταρτών, κατέλαβαν την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας το περασμένο Σάββατο. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μετά την κατάληψη της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, στα τέσσερα χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Αυτό που συνέβη στην Ιντλίμπ είναι πραγματική καταστροφή. 

Η χειρότερη που έχει συμβεί μέχρι σήμερα εναντίον του πολιτισμού της Συρίας», είπε ο Αμπντουλκαρίμ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Τα 15.000 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας κάλυπταν όλη την πλούσια ιστορία της περιοχής και πολλά είναι ηλικίας χιλιάδων ετών. 

Εκτός από το κεντρικό μουσείο της Ιντλίμπ, κεραμικά και αγάλματα φυλάσσονταν σε πόλη την πόλη. «Οι ένοπλες οργανώσεις πέταξαν έξω τους εργαζόμενους στο μουσείο», αποκάλυψε ο Αμπντουλκαρίμ, εκφράζοντας τον φόβο ότι οι θησαυροί αυτοί μπορεί να εξαχθούν από τη χώρα και να πουληθούν παράνομα στη γειτονική Τουρκία. 

Η Συρία φιλοξενεί έξι τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οι τέσσερις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Παλμύρας και του Κρακ των Ιπποτών, έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Η Δαμασκός εκτιμά ότι περισσότερα από 1.500 αντικείμενα έχουν κλαπεί από μουσεία στη Ράκα και το Ντέιρ Ατίγια, στα βόρεια της πρωτεύουσας. Την περίοδο που οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν υπό τον έλεγχό τους την Ιντλίμπ οι 15.000 αρχαιότητες αποθηκεύτηκαν σε ασφαλή περιοχή για να προστατευθούν. 

Τον Φεβρουάριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε όλες τις αγοραπωλησίες αρχαιοτήτων που προέρχονται από τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία. Οι τζιχαντιστές συνιστούν μια άλλη μεγάλη απειλή γα τη συριακή πολιτιστική κληρονομιά. Έχουν θέσει στο στόχαστρό τους ιερά και τάφους στις περιοχές που ελέγχουν και τα έχουν καταστρέψει, θεωρώντας τα σύμβολα ειδωλολατρίας.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια