Προσφατα
.

2.3.15

Σαφέστατο: Έχουμε Μνημόνιο

Κλάους Ρέγκλινγκ: "Το Μνημόνιο δεν λήγει και δεν αποκόπτεται από την δανειακή σύμβαση"

Μαρία Τσολακίδη
Οι ασάφειες που άφησε ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης για να "μπερδέψει" τους εταίρους κατά την ψήφιση της παράτασης της δανειακής σύμβασης έχει κάτι σαφέστατο: Υπέγραψε την παράταση του Μνημονίου.

Η κυβέρνηση όσο και να θέλει να παίξει με τις λέξεις η σκληρή πραγματικότητα βγαίνει ξανά στην επιφάνεια αυτή την φορά από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η δανειακή σύμβαση (MFFA) είναι ένα νόμιμο συμβόλαιο που υπεγράφη από τον EFSF, την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το ποσό του δανείου, την περίοδο διαθεσιμότητας, τις δόσεις, τα επιτόκια και την αποπληρωμή», τονίζει το μεγάλο αφεντικό.

Ο Ρέγκλιγκ συνεχίζει απτόητος τα "ταπώματα" στην ελληνική κυβέρνηση που νόμιζε ότι με "ασάφειες" θα την έβγαζε καθαρή:  «Η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του MFFA εξαρτάται από την τήρηση εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που καθορίζονται στο μνημόνιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το Μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με το MFFA -καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα του μνημονίου, όπως αξιολογείται από τα θεσμικά όργανα". 
Τι ισχύει όμως με την παράταση της σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους εταίρους; Υπέγραψαν την παράταση ενός προγράμματος και όχι την λήξη αυτού, όπως λέει ο αρμόδιος:
"Η ελληνική δανειακή σύμβαση (MFFA) έληξε αρχικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Όμως, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει τεχνική παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να επεκτείνει την ελληνική MFFA κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015".


Απαντά η "ασαφής" κυβέρνηση
Η κυβέρνηση στην δήλωση Ρέγκλινγκ απάντησε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι ο επικεφαλής δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα. Του κάνει μάλιστα και μάθημα ότι επειδή δεν υπήρχε η λέξη Μνημόνιο στην συμφωνία σημαίνει ότι Μνημόνιο δεν ισχύει. Για πολλοστή φορά ο χαρακτηρισμός "απληροφόρητος" ξεστομίζεται από τις κυβερνητικές πηγές. Απληροφόρητος ο Γλέζος, απληροφόρητος ο Σόιμπλε, απληροφόρητος ο ελληνικός λαός  και τώρα απληροφόρητος και ο επικεφαλής του ΤΧΣ:
«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη. Οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι' αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία».
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια