Προσφατα
.

9.3.15

Άλλο καφενείο κι άλλο Γιουρογκρούπ

Έρχεται εκ νέου η ΘεσμοΤρόικα να αναλάβει το έργο που άφησε στην μέση. Μία τρύπα στο νερό έκανε η ελληνική κυβέρνηση επί δύο εβδομάδες ασαφειών

Μαρία Τσολακίδη
Ούτε ψίχουλο δεν θα δοθεί από τους εταίρους αν πρώτα δεν φθάσει το "τεχνικό κλιμάκιο" τους να αναλάβει δράση στα υπουργεία της κυβέρνησης για το πώς εξελίσσονται τα προσυμφωνημένα. Η αρχή θα γίνει στις Βρυξέλλες όπου οι Θεσμοί θα λάβουν εντολή για το τι πρέπει να πουν στην κυβέρνηση να κάνει, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει η Ελλάδα κομμάτι της δανειοδότησης. 

Ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τόνισε για πολλοστή φορά (να γίνει κατανοητό σε όλους) ότι καμία ενέργεια δεν θα γίνει μονομερώς και αυτό γεννά το ερώτημα για το πώς θα περάσει η Ελλάδα νομοσχέδια "αλληλεγγύης" αλλά και φορολογικά που ετοίμασε να τα πάει στην Βουλή χωρίς όμως οι Θεσμοτροϊκανοί να τα έχουν εγκρίνει από πριν. 

Ο κ. Ντάισελμπουμ κούνησε νοητά το δάχτυλο στον κύριο Βαρουφάκη θυμίζοντάς του ποιος είναι το αφεντικό στην Ελλάδα: "έχουν χαθεί ήδη δύο εβδομάδες συζήτησης για ποιος οδηγεί ποιόν και πού και αυτό είναι τεράστιο χάσιμο χρόνου». Σε δεύτερη σχετική ερώτηση για τη φράση του αυτή είπε ότι «δεν ξέρω γιατί χάσαμε δύο εβδομάδες είχα την εντύπωση ότι η απόφαση ήταν σαφέστατη". Οι ασάφειες του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας πήραν την σαφέστατη απάντηση από το "αφεντικό".

Επίσης, ο Ολλανδός επικεφαλής πληροφόρησε τον ελληνικό λαό ότι ελεγκτές των δανειστών θα είναι πάντα στην Ελλάδα όπως ήταν μέχρι την προεκλογική περίοδο:"Κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρχουν και στην Αθήνα, αυτό γινόταν πάντα, πρέπει να δούμε τους αριθμούς για να υπάρχει μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε". Πάντως, για να ξαναγίνει κατανοητός τοις πάσι ολοκλήρωσε λέγοντας:"Δεν θα προχωρήσουμε τις εκταμιεύσεις χωρίς να δούμε εφαρμογές".

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο να γίνει ο,τιδήποτε από την ελληνική κυβέρνηση αν πρώτα δεν εγκριθούν τα πάντα από τους υπαλλήλους των δανειστών και αυτό πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα διότι ήδη δύο εβδομάδες πήγαν χαμένες με ασάφειες και μπουρδολογίες.


Οι Γερμανοί επιμένουν σε Μνημόνιο 3
Το φερέφωνο της γερμανικής κυβέρνησης  Der Spiegel μόλις ολοκληρώθηκε το Γιουρογκρούπ έβαλε μπροστά τα μελάνια της με χαιρεκακία. «Επιτέλους η Ελλάδα αποφάσισε να διαπραγματευτεί με την πρώην τρόικα», έγραψε η φυλλάδα και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα να είναι έτοιμη για νέο πακέτο δανείου ύψους 30 δις το καλοκαίρι με το τέλος της τετράμηνης παράτασης του προηγουμένου Μνημονίου ή δανειακής σύμβασης όπως το βάφτισε η ελληνική κυβέρνηση.  
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια