Προσφατα
.

28.3.15

Εκτέλεσαν όλες τις γυναίκες

Εν ψυχρώ εκτέλεση όλων των γυναικών από την Μπόκο Χαράμ
Ο ίδιος ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ διέταξε να «σκοτώσουν όλες τις γυναίκες» στο προπύργιο της οργάνωσης, την πόλη Γκουόζα στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπως αφηγήθηκε ένας άνδρας που στρατολογήθηκε με τη βία στην ισλαμιστική οργάνωση και ήταν μάρτυρας της σφαγής. 

 Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο 35χρονος αγρότης Ουσμάν Άλι διηγήθηκε ότι οι αντάρτες έφτασαν την Παρασκευή 13 Μαρτίου το βράδυ στο χωριό του Κιλεκάσα, 55 χιλιόμετρα από τη Γκουόζα. 

Από την πόλη αυτή στην πολιτεία Μπόρνο ο Αμπουμπακάρ Σεκάου είχε ανακοινώσει την ίδρυση χαλιφάτου στις περιοχές της Νιγηρίας που ελέγχει η Μπόκο Χαράμ. Νωρίτερα, ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι ανακατέλαβε τη Γκουόζα. 

«Ο Σεκάου επέβαινε σε ένα μαύρο τζιπ Toyota» σε μια αυτοκινητοπομπή περισσότερων από 40 οχημάτων στα οποία είχαν εγκατασταθεί πολυβόλα, δήλωσε ο Άλι, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ πήγε στο χωριό Χούγιουμ, περίπου 5χλμ πιο μακριά, και το επόμενο πρωί όλοι οι κάτοικοι του Κιλεκάσα συγκεντρώθηκαν και δόθηκαν όπλα στους άνδρες που ήταν σε θέση να πολεμήσουν. 

«Δεν είχαμε επιλογή» υπογράμμισε ο Άλι. Ένας άνδρας που προσπάθησε να διαφύγει εκτελέστηκε ενώπιον όλων. «Την Κυριακή 15 Μαρτίου ο Σεκάου συγκέντρωσε όλους τους άνδρες, μεταξύ αυτών και εμάς που είχαμε στρατολογηθεί πρόσφατα και μας μίλησε. Είπε ότι θα επέστρεφαν στη Γκουόζα και θα σκότωναν όλες τις γυναίκες που έμειναν πίσω» συνέχισε ο ίδιος. 

«Είπε ότι αν δεν τις σκότωναν, δεν θα τις έβρισκαν στον παράδεισο. Μας οδήγησαν στη Γκουόζα, όπου γίναμε μάρτυρες της σφαγής» είπε ο Άλι. «Συγκέντρωσαν τις γυναίκες, που ήταν πολλές, κι άνοιξαν πυρ εναντίον τους» εξήγησε, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό. 

«Μία από τις γυναίκες που ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ζήτησε να μην την σκοτώσουν μέχρι να γεννήσει, όμως δεν εισακούσθηκε το αίτημά της» σημείωσε ο αγρότης. Μετά τη σφαγή, ο Άλι είπε ότι επέστρεψε στο Κιλεκάσα και όταν έπεσε το σκοτάδι έφυγε προς τη Γιόλα, την πρωτεύουσα της γειτονικής πολιτείας Ανταμάουα. «Δεν ξέρω τι απέγιναν οι άνθρωποι στο χωριό. Όταν πήγαμε στη Γκουόζα δεν είδαμε κανένα ίχνος από τα κορίτσια του Τσιμπόκ. Μάλλον τις είχαν μεταφέρει αλλού» πρόσθεσε.


Reuters
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια