Προσφατα
.

17.2.15

Μυστικές υπηρεσίες ψάχνουν μετεωρολογικό όπλο

Η κλιματική αλλαγή τρομάζει από μόνη της τον κόσμο, όμως θα τρόμαζε ακόμη περισσότερο, αν έχουν βάση οι υποψίες ότι ορισμένες μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα υπερόπλο που θα ελέγχει το κλίμα και τον καιρό και, γι' αυτό τον ανομολόγητο σκοπό, χρηματοδοτούν δήθεν αθώες κλιματολογικές έρευνες.
Τη σχετική ανησυχία εξέφρασε ανοιχτά ένας κορυφαίος αμερικανικός κλιματολόγος, ο Άλαν Ρόμποκ του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».
Ο Άλαν Ρόμποκ κάλεσε τις εμπλεκόμενες μυστικές κυβερνητικές υπηρεσίες να γίνουν πιο διαφανείς σχετικά με τις προθέσεις τους, όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών γεωμηχανικής (geoengineering) για κατά βούληση αλλαγή του κλίματος.
Την προηγούμενη εβδομάδα, δόθηκε στη δημοσιότητα μια δίτομη μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ σχετικά με την χρησιμοποίηση διαφόρων τεχνητών μέσων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, π.χ. μέσω της αφαίρεσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ή της μαζικής δημιουργίας νεφών που θα αντανακλούν στο διάστημα την ηλιακή ακτινοβολία.
Η -κόστους 600.000 δολαρίων- μελέτη χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τη CIA και από άλλες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς να δοθεί σαφής εξήγηση, όπως είπε ο κλιματολόγος, γιατί το έκαναν αυτό. Η ΝASA, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) συμμετείχαν επίσης στη χρηματοδότηση.
Η CIA είχε το 2009 δημιουργήσει το Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή και την Εθνική Ασφάλεια, το οποίο έκλεισε το 2012, αλλά η υπηρεσία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα ζητήματα του κλίματος.
Ο Άλαν Ρόμποκ δήλωσε ότι άρχισε να υποψιάζεται πως κάτι συμβαίνει, όταν, πριν τρία χρόνια, τον πλησίασαν δύο άνδρες που του έθεσαν το απρόσμενο ερώτημα: «Εργαζόμαστε για τη CIA και θα θέλαμε να ξέρουμε αν κάποια άλλη χώρα ελέγχει το κλίμα μας, θα μπορούσαμε να το ανιχνεύσουμε;». Όπως είπε, σχημάτισε την εντύπωση πως στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπήρχε επίσης η ερώτηση: «Αν θέλαμε να ελέγξουμε το κλίμα κάποιων άλλων, θα μπορούσαν να το καταλάβουν;».
Ο κορυφαίος αμερικανός κλιματολόγος ενημέρωσε τη CIA ότι αν μια χώρα θέλει να δημιουργήσει στη στρατόσφαιρα ένα νέφος τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα, τότε αυτό θα ήταν ορατό από δορυφόρους και από επίγεια όργανα. Από την πλευρά της, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει πάνω στο θέμα που έφερε στο φως ο αμερικανός επιστήμονας.
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του καιρού ως όπλου έχει απαγορευτεί από το 1978 με διεθνή περιβαλλοντική συμφωνία (Enmod). Είναι πάντως γνωστό ότι, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, οι ΗΠΑ (και ίσως άλλες χώρες) έκαναν διάφορες απόπειρες ελέγχου των καιρικών συνθηκών. Για παράδειγμα, στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, οι Αμερικανοί δημιούργησαν σύννεφα βροχής πάνω από το μονοπάτι Χο Τσι Μινχ, ώστε αυτό να γίνει τόσο λασπερό, που να δυσκολευτεί ο ανεφοδιασμός των βορειοβιετναμέζων στρατιωτών.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια