Προσφατα
.

26.2.15

Έσφαξαν ακόμα και θεούς

Απίθανη βαρβαρότητα που δεν μπορεί να ερμηνευτεί με την στοιχειώδη λογική. Με σφυριά και ηλεκτρικά πριόνια, μαχητές του ISIS καταστρέφουν αρχαιότητες του μουσείου της Μοσούλης. 
Ενα βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου. Δείχνει φανατικούς ισλαμιστές να καταστρέφουν ανεκτίμητα αγάλματα και γλυπτά, της ασσυριακής αλλά και της ελληνιστικής εποχής, που φυλάσσονταν στο αρχαιολογικό μουσείο της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. 
Σύμφωνα με το reuters, ορισμένα από τα γλυπτά, χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα πΧ. Στο βίντεο φαίνονται μαχητές του ISIS να τα καταστρέφουν με σφυριά και πριόνια, λέγοντας ότι αποτελούν «σύμβολα ειδωλολατρείας».
«Ο προφήτης μας διέταξε να ξεφορτωθούμε τα αγάλματα και τα απομεινάρια τους. Οι σύντροφοι του είχαν κάνει το ίδιο όταν έκαναν τις κατακτήσεις τους», λέει ένας άνδρας στο βίντεο. Οι μαχητές του ISIS έριξαν τα αγάλματα από τα βάθρα τους και ένας άνδρας κατέστρεψε με ένα ηλεκτρικό πριόνι έναν μεγάλο φτερωτό ταύρο.
Το βίντεο δείχνει μία μεγάλη αίθουσα γεμάτη θρυματισμένα αγάλματα, με μουσική υπόκρουση, ισλαμικά τραγούδια. Η Λάμια Αλ Γκαϊλάνι, Ιρακινή αρχαιολόγος και συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Λονδίνου, είπε ότι η καταστροφή που διέπραξαν οι τζιχαντιστές είναι ανυπολόγιστη. «Δεν είναι μόνο του Ιράκ η κληρονομιά. 
Είναι η πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Τα γλυπτά αυτά είναι ανεκτίμητα, μοναδικά. Είναι αδιανόητο. Δεν θέλω να είμαι Ιρακινή πια», είπε, συγκρίνοντας την καταστροφή που έγινε με την ανατίναξη με δυναμίτη του διπλού μνημείου του βούδα από τους ταλιμπάν το 2001. 
Εκτός από ασσυριακά αγάλματα, η Γκαϊλάνι δήλωσε, πως οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν και γλυπτά από την Χάτρα, την ελληνιστική πόλη του βορείου Ιράκ. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), διαπνέεται από μία ακραία πουριστική σχολή του σουνίτικου ισλάμ, η οποία αντιμετωπίζει άλλους μουσουλμάνους ως αιρετικούς. Οι μαχητές του, έχουν καταστρέψει πολλά σιϊτικά και σουνίτικα θρησκευτικά μνημεία και έχει επιτεθεί σε εκκλησίες της Συρίας και του Ιρακ. 
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Η απόλυτη φρίκη!Αν το έκανε ένας γέρος χωρίς γνώσεις θα έλεγα έχει το ακαταλόγιστο.Μα το κάνουν νέοι άνθρωποι!Σπουδαγμένοι πιθανον σε κολέγια βρετανικά!!Τέτοια καταστροφή δεν έκαναν ούτε οι μαχητές του προφήτη τους,σεβάστηκαν τους χώρους και τα σεβάσματα των κατοίκων που κατέκτησαν!