Προσφατα
.

19.2.15

Σκουριές: Νέα φάση για το κίνημα ενάντια στο χρυσό

Από το  xekinima.org
Η κινητοποίηση στις 15/2 στις Σκουριές σηματοδότησε τη νέα φάση που έχει μπει ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού μετά τις εκλογές. Πολύ σύντομα θα κριθεί το τι θα γίνει με την «επένδυση» της Eldorado Gold. Σε αυτή τη νέα φάση η εταιρία παίζει τα ρέστα της, μια και ξέρει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πάρει πόδι από τη Χαλκιδική. Και όπως ξέρουμε το πληγωμένο θηρίο είναι το πιο επικίνδυνο...  

Τι κάνει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, ενώ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση (Λαφαζάνης: «είμαστε αντίθετοι στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές») δεν έχει δεσμευτεί για το πως θα υλοποιήσει αυτή τη θέση. Οι υπηρεσίες του υπουργείου φαίνεται να ψάχνουν τα νομικά εργαλεία που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην ακύρωση του έργου. Προφανώς κάτι τέτοιο χρειάζεται κάποιο χρόνο. Από την άλλη όμως η εταιρία προχωράει με εντατικούς ρυθμούς τα έργα, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και μη αναστρέψιμη καταστροφή. Προσπαθούν δηλαδή να εφαρμόσουν το μοντέλο του The Mall στο Μαρούσι, που ενώ κρίθηκε τελικά παράνομο, το ΣτΕ είπε «και τι να κάνουμε, να το γκρεμίσουμε;»...
Γι' αυτό το υπουργείο πρέπει:
Να διατάξει άμεση παύση των εργασιών ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη καταστροφή
Να δηλώσει ανοιχτά και δημόσια τις προθέσεις του, με δεσμεύσεις και ημερομηνίες, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την καταγγελία της σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός
Να αξιοποιήσει όλες τις μελέτες του κινήματος μέχρι τώρα για τον σκανδαλώδη, παράνομο, επιστημονικά άκυρο και κοινωνικά επιζήμιο χαρακτήρα της «επένδυσης». Ήδη το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έχει καταθέσει μια εμπεριστατομένη πρόταση για την απάτη της μεταλλουργίας flash smelting πάνω στην οποία βασίστηκε η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.
Να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία, ειδικά από τις χώρες τις Λατινικής Αμερικής, όπου οι αριστερές κυβερνήσεις προχώρησαν σε εθνικοποιήσεις πολυεθνικών εταιριών για λόγους εθνικού συμφέροντος, και οι εταιρίες αυτές παρά τις απειλές τους για «υπέρογκα πρόστιμα» δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα!
Να δεσμευτεί στο άμεσο μέλλον για συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης νομοσχεδίου που να αποχαρακτηρίζει την περιοχή από μεταλλευτική.
Να προωθήσει την απαλλαγή όλων των διωκόμενων από τα κατηγορητήρια που είχε στήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με αστυνομικές και δικαστικές αρχές.  

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους
Την Κυριακή 15/2 είχαμε επίσης ένα άλλο καινούριο στοιχείο, την μαζική κινητοποίηση που οργάνωσε η Eldorado Gold χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους σαν «ασπίδα προστασίας» για τα συμφέροντα της.
Προφανώς εδώ δεν πρόκειται για ένα «γνήσιο εργατικό αγώνα» όπως προσπαθούν να τον παρουσιάσουν τα τσιράκια της εταιρίας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την μαζικοποίηση της συγκέντρωσης ποικίλουν από χρηματικά bonus μέχρι και απειλή απόλυσης. Οι εργαζόμενοι πρέπει όμως να καταλάβουν ότι γίνονται πιόνια τα οποία, αν η εταιρία πετύχει το σκοπό της και προχωρήσει η επένδυση, θα θυσιαστούν με την πρώτη ευκαιρία.
Κατ' αρχήν θα είναι οι πρώτοι που θα υφίστανται τις επιπτώσεις στην υγεία τους από την εξόρυξη, θα καταστραφεί ο τόπος που ζούνε αυτοί και οι οικογένειες τους, θα μείνουν άνεργοι χιλιάδες συμπολίτες τους με καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες και φυσικά θα κοπεί ο μισθός τους και πολλοί θα απολυθούν μόλις πάψει να υφίσταται η ανάγκη για «μισθοφορικό στρατό».
Η κυβέρνηση πρέπει να βγει μπροστά με ένα συγκεκριμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που να απαντά στα «επιχειρήματα» της εταιρίας, δρομολογώντας μια διαφορετική τροχιά για την περιοχή

Τι κάνει η αστυνομία
Μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση και ο σχεδιασμός που έκανε η αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την Κυριακή 15/2.
Ενώ οι Επιτροπές Αγώνα είχαν αναγγείλει την κινητοποίηση τους στις Σκουριές μέρες πριν, και ενώ υπήρχε ξεκάθαρη θέση και απόφαση ότι η κινητοποίηση δεν στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους
η αστυνομία και ο υπουργός Πανούσης αποφάσισαν να καλύψουν πλήρως την αντισυγκέντρωση της εταιρείας και να κλείσουν το δρόμο στο κίνημα πριν ακόμα φτάσουμε στο βουνό...
Δεν τηρήθηκαν καν «ίσες αποστάσεις» μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων, αφού οι χειροκροτητές της «επένδυσης» κινήθηκαν ανενόχλητοι, πήγαν στις Σκουριές, και έφυγαν ότι ώρα ήθελαν χωρίς καμία παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Αντίθετα, η πορεία των 1000 αγωνιστών εμποδίστηκε από κλούβες και «ελαφρά ντυμένα» ΜΑΤ (με κανονική εξάρτυση ήταν λίγο πιο πίσω) έξω από το Χοντρό Δέντρο.
Ποιος οργάνωσε αυτή την επιχείρηση; Αν ήταν αποκλειστικά στελέχη της αστυνομίας θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Αν η επιχείρηση είχε την έγκριση του Πανούση, τότε αυτός είναι υπόλογος. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε μια αριστερή κυβέρνηση που υποχωρεί τόσο εύκολα σε πιέσεις, που προτιμάει να στραφεί ενάντια σε ένα κίνημα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει.  

Επόμενα βήματα
Μέσα στις επόμενες μέρες θα κριθούν πολλά για αυτόν τον μακροχρόνιο αγώνα. Το κίνημα δεν μπορεί να εφησυχάσει μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων του, και ίσα- ίσα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, και θα πρέπει να οργανώσει από εδώ και πέρα μεγάλα, εθνικής εμβέλειας γεγονότα.
Όπως πολλοί συζητούσαν την Κυριακή, «θα είμαστε μαζί με την κυβέρνηση όσο αυτή προχωράει, θα μας βρει όμως ενάντια της αν υποχωρήσει».  

Του Νίκου Αναστασιάδη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

O δρομος που χαραχαν οι κατοικοι της Κερατεας
ειναι ο δρομος που εγγυαται την επιτυχια του αγωνα σας
Αγνοηστε τους παντες βαζοντας πανω απ ολα τη δι
κη σας και των παιδιων σας τη ζωη Πολλοι μπορει να σας υποσχονται οτι ειναι στο πλευρο σας αλλα οι πρα
γματικοι αλληλεγγυοι και συμπαραστατες του αγωνα σας
να ειναι λιγοτεροι γι αυτο εσεις πρεπει να στηριζεστε πρωτα και κυρια στις δικες σας δυναμεις μελιτο