Προσφατα
.

26.2.15

Κάτι ετοιμάζουν τα συνεταιράκια ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Κάθε φορά που είναι σε "κόντρα" αφεντικό και τοποτηρητής (άραγε ποιος είναι ποιος) όλο και κάποιο σοβαρό πρόβλημα καλούνται να αντιμετωπίσουν κράτη για τα οποία "κόπτονται" μέσα στην 'διαφωνία τους'.
Για πολλοστή φορά το Ιράν στο επίκεντρο.
Την κρίση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αμφισβήτησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, επισημαίνοντας ότι οι έντονες επικρίσεις που εκφράζει σχετικά με τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ.
Σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών μόλις έξι ημέρες προτού ο Νετανιάχου εκφωνήσει μια ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την απειλή του Ιράν, έπειτα από πρόσκληση των Ρεπουμπλικάνων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τις παγκόσμιες δυνάμεις ότι έχουν ξεχάσει τη δέσμευσή τους να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απάντησε ότι ο Νετανιάχου ενδέχεται να κάνει λάθος. Μιλώντας σε μια επιτροπή του Κογκρέσου ο Κέρι είπε: «Είναι πιθανό να έχει κάνει μια εκτίμηση που απλώς δεν είναι σωστή».
Ο Αμερικανός υπουργός συνέστησε πάντως στους κοινοβουλευτικούς να περιμένουν να ακούσουν τι θα πει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την Τρίτη στην ομιλία του.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν το Κογκρέσο, συμφωνούν με τη στάση του Νετανιάχου και είναι αντίθετοι στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν.
Όμως ο Κέρι επεσήμανε ότι ο Νετανιάχου «ήταν πολύ βιαστικός και επέμενε για τη σημασία να εισβάλουμε στο Ιράκ κατά την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους, και όλοι γνωρίζουμε τι έγινε με την απόφαση αυτή».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, αντηχώντας τις δηλώσεις της Σούζαν Ράις συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε να μην επιτραπεί να περιοριστούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ σε μια σχέση μεταξύ πολιτικών κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
«Ο πρόεδρος έχει πει ότι η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ δεν μπορεί απλώς να περιοριστεί σε μια σχέση μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Λικούντ», είπε χαρακτηριστικά ο Έρνεστ, αναφερόμενος στο κόμμα του Νετανιάχου.
Μιλώντας σε έναν εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ιερουσαλήμ σήμερα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν δεσμευθεί να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όμως φαίνεται ότι έχουν υπαναχωρήσει.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συμφωνία που αρχίζει να διαφαίνεται με το Ιράν θα επιτρέψει σε μια χώρα η οποία στο παρελθόν έχει απειλήσει να καταστρέψει το Ισραήλ να αναπτύξει τα μέσα για να παράξει πυρηνικά όπλα.
«Σέβομαι τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όμως σε ένα τόσο αποφασιστικό ζήτημα που μπορεί να καθορίσει αν θα επιβιώσουμε ή όχι πρέπει να κάνω τα πάντα για να αποτρέψω έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο για το Ισραήλ», υπογράμμισε ο Νετανιάχου..

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια