Προσφατα
.

1.11.19

Χάρτινα σύμβολα

Κατερίνα Γκαράνη 
Ακόμα και τα σύμβολα μιας υποτιθέμενης κοινωνικής εξέγερσης δεν τα δημιουργούν οι κοινωνίες πλέον αλλά αυτοί που καθοδηγούν τις κοινωνίες μέσω της δύναμης του Μέσου. 
Μέσο ως γνωστόν, δεν είναι μόνο το δημοσιογραφικό αλλά και το καλλιτεχνικό. Ίσως και από τα πιο ισχυρά όσον αφορά στο αποτέλεσμα εφόσον η καθοδήγηση γίνεται έμμεσα και όχι άμεσα. Έχει σασπένς, εφέ, χρώματα, μουσική...Ένα κατασκεύασμα άψογο προς τέρψιν του ματιού και του μυαλού. 
Ένα από τα μεγαλύτερα Μέσα είναι το Hollywood. Καθόλου τυχαίο ότι από αυτό το Μέσο Επικοινωνίας ο "V" έκανε την εμφάνισή του το 2005 (μέχρι ένα κίνημα Anonymous είχαμε με την μάσκα του Γκάι Φωκς) και τώρα ένας Τζόκερ γίνεται σύμβολο. Άσχετα με το καλλιτεχνικό για το πόσο άψογα αποδίδονται και τα δύο στην οθόνη αρχίζεις να αναρωτιέσαι πόσο έχουν στερέψει οι κοινωνίες να γεννούν οι ίδιες τα πραγματικά σύμβολα και υιοθετούν σύμβολα κατασκευασμένα από ένα Μέσο. 
Τα Μέσα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξουσία, δύο λόγους έχουν όταν πετάνε στο κοινό τις τέλειες κοινωνικές εξεγέρσεις μέσω της μυθοπλασίας. Ο πρώτος είναι ότι η εξουσία σού δείχνει το χειρότερο που μπορείς να κάνεις και αυτή είναι έτοιμη σε περίπτωση που μπορεί να το κάνεις εφόσον το χειρότερο αυτή το δημιούργησε μέσω των καλλιτεχνών και ο δεύτερος είναι ότι η εξουσία ξέρει ότι οι κοινωνίες είναι τόσο αντικοινωνικές στην βάση τους που μέσω ενός χαρακτήρα στην οθόνη ο εγκέφαλος φαντασιακά επαναστατεί αλλά ως οντότητα συνεχίζει να ασπάζεται την εξουσία εφόσον δεν είναι ικανές ούτε ένα πραγματικό σύμβολο ή ηγέτη ή οδηγό ή μαχητή να γεννήσει. 
Κι αν τύχει αυτός να εμφανιστεί ως ένας "V" ή ένας "Joker" είναι σίγουρο ότι θα κλειστεί σε κλουβί από την ίδια κοινωνία ως αντικοινωνικό μυαλό μιας καθοδηγούμενης από την εξουσία κοινωνίας. 
Τα χάρτινα σύμβολα νικούν στο "πανί" ή στο χαρτί ή στην σκηνή ή στην παρτιτούρα. Τα πραγματικά χάνουν, όχι από τις εξουσίες, αλλά από αυτούς που ήδη χορταίνουν το στομάχι της επαναστατικότητάς τους με την φαντασία ενώ την πραγματικότητα την διώχνουν από το μυαλό τους με την ίδια ευκολία που αλλάζουν εικόνα στην οθόνη με ένα αόρατο τηλεκοντρόλ.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια