γράφτηκε
στον Τοίχο
19.6.17
-
6
Comments
Τις τελευταίες μόλις μέρες μάθαμε ότι στην Σαμοθράκη στις περιοχές Αμόνι (Ανεμόμετρα λέγεται το μέρος, ίσως ένα όχι και τόσο αθώο λάθος), και Λουλούδι, την δεύτερη ψηλότερη κορυφή μετά το Σάος, θα τοποθετηθούν τρεις και τριάντα έξι ανεμογεννήτριες αντίστοιχα. Πρόκειται δηλαδή για την μετατροπή του νησιού μας σε μία βιομηχανία ΑΠΕ.
Οι μεγαλοεπενδυτές Μπόμπολας και Κοπελούζος, οι οποίοι λειτουργούν ως μεσάζοντες των γαλλικών και γερμανικών ενεργειακών κολοσσών με τα δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια στις χώρες τους, με νόμους φωτογραφικούς, ψηφισμένους το 2014 και 2015 και με πλήρη άγνοια της τοπικής κοινωνίας επιδιώκουν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το αρχέγονο και μοναδικής ομορφιάς βουνό μας.
Και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής αυτό σημαίνει ότι για να τοποθετηθούν οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες των 90 μέτρων, πρέπει αρχικά να διανοιχθούν δρόμοι 30 και 40 μέτρων που θα οδηγούν στις κορυφές, και αφού συμβεί αυτό θα τοποθετηθούν τσιμεντένιες βάσεις ενός τόνου και τριακοσίων κιλών για κάθε μία από αυτές, δηλαδή 47 τόνους μπάζα πάνω στις βουνοκορφές.
Αυτό σημαίνει την πλήρη αποψίλωση του, ήδη καταπονημένου από την χρόνια υπερβόσκησή, βουνού που θα οδηγήσει με την διάνοιξη των δρόμων και στον κίνδυνο της παράνομης υλοτόμησης.
Επίσης, οι ανεμογεννήτριες λόγω της τοποθέτησης των τσιμεντένιων πληγών στο σώμα του βουνού επηρεάζουν άμεσα και μη αναστρέψιμα τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς το νερό δεν μπορεί να διεισδύσει στη γη , διαταράσσοντας το μικροκλίμα όλου του νησιού, επηρεάζοντας τις πηγές που πηγάζουν από το βουνό, με συνέπειες που θα έχουν αντίκτυπο σε όλο τον υδάτινο πλούτου του.
Ακόμα, από το σημείο που θα βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες θα στηθεί ένα τερατώδες δίκτυο κολώνων υψηλής τάσης, μέχρι να καταλήξουν στην θάλασσα.
Οι κολώνες αυτές και ρυπογόνες είναι παράγοντας ακτινοβολία και θα αποτελούν εστίες για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Η ιστορία, τέλος, σε άλλα μέρη στην Ελλάδα π.χ. Αποπηγάδι Χανίων έχει δείξει ότι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών αποτελεί τον δούρειο ίππο για την δημιουργία υβριδικών πάρκων, ύστερα από περιβαλλοντικές μελέτες αμφιβόλου αξιοπιστίας και τουλάχιστον ύποπτες, για την εκμετάλλευση και των υδάτινων πηγών του βουνού, καθώς οι εταιρίες θα επιδιώξουν να απομυζήσουν κάθε ενεργειακό του πόρο.
Και όταν λέμε για υβριδικά πάρκα σημαίνει αιολικό, αντλητικό, υδροηλεκτρικό σταθμό με γεωτρήσεις στο βουνό, κοινώς ένα τεράστιο νταμάρι με νερό, σώζοντας με ακόμη μία ανανεώσιμη πηγή το περιβάλλον.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΑΛΛΙΩΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ
Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι προφανώς είμαστε υπέρ τις αιολικής και ηλιακής ενέργειας και προφανώς δεν μας αφήνει αδιάφορους το γεγονός ότι περιοχές όπως η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα θυσιάζονται για την παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη.
Ο όρος, όμως, πράσινη ανάπτυξη είναι εξ ορισμού αντιφατικός και παραπλανητικός. Γιατί ή θα είναι πράσινη ή ανάπτυξη.
Αυτό που εννοούν απονοηματοδοτώντας και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα είναι η όλο και εντατικότερη εκμετάλλευση όλων των πόρων που διαθέτει ο τόπος αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις και για τις τοπικές κοινωνίες.
Ούτε θέσεις εργασίας θα προσφέρουν στους ντόπιους, καθώς τα συνεργεία τους είναι όλα εξειδικευμένα και συνήθως από τη χώρα κατασκευής των ανεμογεννητριών, βλέπε Γερμανία, Γαλλία. Πίσω από ωραίες λέξεις είναι τεράστιες μπίζνες, σε βάρος της φύσης, για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών και των ανθρώπων.
Αυτό που, ίσως, προβάλλουν είναι αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία στόχο θα έχουν το διχασμό της τοπικής κοινωνίας και με τη τακτική του ΄΄διαίρει και βασίλευε΄΄, πατώντας στα υπαρκτά και εκβιαστικά βιοποριστικά ζητήματα που ο καθένας/καθεμία αντιμετωπίζει, θα προσφέρουν ψίχουλα σε σχέση με την υφαρπαγή του τοπικού μας πλούτου, που δεν είναι άλλος από το βουνό μας, τον αέρα μας, τον ήλιο μας, τις βάθρες μας, τα ιαματικά λουτρά μας, τα νερά μας.
Όλα αυτά θα υποθηκευτούν στο όνομα της ανάπτυξης και έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου τους θα αφήσουν ένα τόπο ρημαγμένο, με κατεστραμμένο κάθε τομέα που αποτελεί τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τον τουρισμό, την τοπική αγορά.
Αυτά δεν αποτελούν κινδυνολογία, αλλά μία εικόνα από το εγγύς μέλλον.
Σε αντίποδα της αλόγιστης και μεγάλης έκτασης παραγωγής ενέργειας μπορούμε έστω και αυτή τη στιγμή να εκπονηθούν μελέτες και να γίνει εγκατάσταση ΑΠΕ που να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, με μικρές μονάδες ανά χωριό και με ήπιες μορφές που θα σέβονται τη φύση, τα πουλιά, τα ζώα, τη βλάστηση, που δε θα δημιουργούν οπτική και ηχητική ρύπανση, που θα διαφημίζουν και θα προβάλλουν το τόπο μας, διαφυλάσσοντας και προστατεύοντας το νησί, προκειμένου να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο από ότι το βρήκαμε και όχι ως ένα Eldorado ΑΠΕ.
Πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου
6 σχόλια
και όλα αυτά επειδή οι μεν Γερμανοί έχουν απούλητα αιολικά, οι δεν Έλληνες "επενδυτές" επιδοτούνται με 40% του κόστους με το καλημέρα και βγάζουν και ένα 10-15% εγγυημένο, ξεκούραστο τον χρόνο. Η καλύτερη "επένδυση" που υπάρχει, μόνο που δεν εξοικονομεί καύσιμα πουθενά, ούτε μειώνε τίοτα ρύπους. ΚΛΟΠΗ.
Δεν λεω κατι για τα χρηματα το που θα πανε και σε ποιον, δεν το γνωριζω, αυτο που καταλαβαινω απο αυτο το κειμενο ειναι οτι ισχυριζεται ο συγγραφεας καταστροφες εκει που δεν υπαρχουν χωρις καν αποδειξη επιστημονικη. Συγκεκριμενα λεει "οι ανεμογεννήτριες λόγω της τοποθέτησης των τσιμεντένιων πληγών στο σώμα του βουνού επηρεάζουν άμεσα και μη αναστρέψιμα τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς το νερό δεν μπορεί να διεισδύσει στη γη , διαταράσσοντας το μικροκλίμα όλου του νησιού, επηρεάζοντας τις πηγές που πηγάζουν από το βουνό, με συνέπειες που θα έχουν αντίκτυπο σε όλο τον υδάτινο πλούτου του.", απο που και ως που οι βασεις θα επιρρεαζουν τοσο πολυ στο να μην μπαινει το νερο μεσα στο βουνο; Ξερεις πραγματικα τις διαστασεις τους, μηκος και πλατος των βασεων; Επισης λεει "από το σημείο που θα βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες θα στηθεί ένα τερατώδες δίκτυο κολώνων υψηλής τάσης, μέχρι να καταλήξουν στην θάλασσα." Ενω τωρα δεν υπαρχει στο νησι ρευμα δηλαδη; δεν υπαρχουν ηδη τερατωδεις σταθμοι υψηλης τασης που παιρνουν ρευμα απο τη πτολεμαιδα;
Επιπλεον λεει χωρις αποδεικτικα στοιχεια "Οι κολώνες αυτές και ρυπογόνες είναι παράγοντας ακτινοβολία και θα αποτελούν εστίες για την εκδήλωση πυρκαγιών." αληθεια που το στηριζεις;;;;εχεις ιδεα τι ειναι η ανεμογεννητρια; Ειναι η ιδια γεννητρια που εχεις στο σπιτι σου που της βαζεις βενζινη για να λειτουργησει και παραγει ρευμα, μονο που κινειται απο τον αερα.
Εαν εισαι υπερ της αιολικης ενεργειας πρωτα μαθε τα βασικα πως λειτουργει και μη πετας κοτσανες.
Για τα υπολοιπα του αρθρου οσον αφορα την περαιτερω παρανομη εκμεταλευση και αντληση πορων προς συμφερων λιγων συμφωνω. Αλλα και συμφωνω στην αποδυναμωση της καυσης του λιγνιτη που επιφερει πολλες περισσοτερες περιβαλλοντολογικες καταστροφες απο εναν "ανεμιστηρα" (ουσιαστικα αυτο ειναι, μονο στο αναποδο) που κινειται με αερα και παραγει ενεργεια, η ενα ηλιακο πανελ.
ανώνυμε φίλε μου, αφήνω το "οικονομικό" μέρος της υπόθεσης(που μπορεις πανευκολα να βρεις ποιος εχει όφελος τελικά)... και για την ωρα δεν αναφέρω τιποτα σχετικά με επιστημονικές αποδειξεις και τι προκαλει στο περιβαλλον(και αν) και που επισης με λιγο ψάξιμο, χωρις ιδιαιτερες επιστημονικές γνωσεις μπορεις να παρεις μια ιδέα... αλλα θα σου πρότεινα το εξής. Την επομενη φορά που θα τύχεις κοντά σε κάποιο "αιολικό πάρκο" απλά πλησιασε όσο μπορεις μια απο τις γεννήτριες, κλεισε τα μάτια σου και νοιώσε την αισθηση που αφήνει, μια απο αυτές και για λιγα λεπτά. Και μετα σκέψου οτι μιλάμε Χ36 και για μια ολοκληρη ζωη... και αν θέλεις κατι τετοιο διπλα σου τελικά, όπου και αν ζεις... παω πάσο!
το μόνο σιγουρο, οτι μεχρι σήμερα, όποια "εκμετάλευση" φυσικων πόρων για παραγωγη ενεργειας ρημάζει και καταστρέφει και αφου μιλάμε για νέες τεχνολογιες που ακόμα εξελίσσονται δεν υπάρχουν ακόμα εγκυρες επιστημονικές και ανεξάρτητες μελέτες και ερευνες.
ειναι πολλά τα λεφτά...
αυτά.
1. ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ: Ας εξετάσουμε πολύ καλά με ψυχραιμία και συνολικότητα, που αποσκοπούν όλες αυτές οι ενέργειες και τι αντίκτυπο έχουν στους ανθρώπους που κατοικούν εκεί. Η άποψή μας είναι άσχετη όταν διαμορφώνεται στο 'δωμάτιό' μας με βάση τις εμπειρίες τον εγωισμό και τα 'θέλω' μας. Πολύ εύκολα είμαστε υπέρ κάποιων καταστάσεων χωρίς όμως να έχουμε ζήσει σε πρώτο πρόσωπο τις καταστάσεις αυτές.
2. ΟΦΕΛΟΣ: Κανένας πολίτης ποτέ, δεν είχε όφελος από τις εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων ανεμογγενητριών, η ενέργεια που συσσωρεύεται καταλήγει σε ιδιώτες!
3. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ: Όποιος δεν έχει ιδρυματοποιημένο μυαλό (εξαρτημένος από τσιμέντο και ανθρώπινες μηχανικές κατασκευές) και είναι λάτρης της φύσης και της ολότητας, εύκολα νιώθει την αντιαίσθηση που δημιουργούν αυτού του είδους κατασκευές! Το νησί είναι γνωστό για την αρχαίγωνη φύση του και την ενέργεια που εκπέμπει στους επισκέπτες και ταξιδιώτες που το επισκέπτονται αλλά και στους κατοίκους του. Κανένας άνθρωπος που αγαπάει τη φύση, τη γη του, δε θέλει όταν κοιτάει τα αστέρια τη νύχτα να υπάρχει εκεί στο οπτικό του πεδίο αυτό το παράσιτο το οποίο αναβοσβήνει μόνιμα , η όταν την ημέρα κοιτάζει το περίφημο αυτό βουνό (που στους πρόποδές του μεγάλωσε και ζει) να βλέπει πάλι τα παράσιτα, γνωρίζοντας ότι δεν έχει κανένα όφελος από αυτά, είναι απλώς τα τσιφλίκια που κάνουν κάποιοι στον τόπο του για έχουν αυτοί αποκλειστικά το όλο κέρδος.
Τώρα που τις αφαιρούν μας τις στέλνουν.
Και παρουσιάζεται και ως πρόοδος.
παιδια δεν ειμαι σχετικος με ολα αυτα αλλα ενα ξερω.παλια η σαμοθρακη ειχε κατι ανεμογεννητριες στο λιμανι κοντα μετα τις σταματησανε δεν ξερω γιατι και τωρα θελουν να βαλουνε καιωουργιες.και ρωτω γιατι και γιατι στην σαμοθρακη μονο εκει εχει αερα και στην τελικη πιον ρωτησανε
απο την αλλη βλεπε αναβρα βολου με πολλες επιφυλαξεις
Δημοσίευση σχολίου