Προσφατα
.

6.9.17

Νεκρή περιοχή σύντομα η Γάζα

Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά ζουν σε συνθήκες θανάτου
Ξενοφώντας Ερμείδης
Τα πολιτικοοικονομικά παιχνίδια, μα πάνω απ' όλα το κέρδος καταδίκασαν ουσιαστικά την Γάζα σε αργό θάνατο. Ακόμη και «επαναστάτες» Έλληνες είχαν παίξει το δικό τους θέατρο για την πολύπαθη περιοχή με μοναδικό σκοπό τα οφέλη που θα απεκόμιζαν από τις κινήσεις τους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα «καραβάκια για τη Γάζα» και άλλα σόου που έστηναν για το χρήμα και τις ψήφους. 
Τώρα που η Γάζα δεν πουλάει τα καραβάκια βούλιαξαν και οι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά χωρίς την βοήθεια κανενός. Ακόμη και οι «δικοί» τους πουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής.  

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προειδοποιήσει από το 2012 ότι η Γάζα θα μπορούσε να γίνει ακατοίκητη μέχρι το 2020, όμως η οργάνωση Save the Children λέει ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι ήδη "χωρίς ζωή". 
Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά στη Γάζα ζουν σε άθλιες συνθήκες εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Η Save the Children υποστηρίζει ότι ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός από το Ισραήλ, του εναέριου και θαλάσσιου χώρου που ισχύει από το 2007, αποτελεί την κύρια αιτία της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων δεινών. 

Η Save the Children επισημαίνει ότι ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Γάζας έπαψε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2017 μετά την εξάντληση στα αποθέματα καυσίμων, καθώς οι υπεύθυνοι δεν μπορούσαν να τον ανεφοδιάσουν εξαιτίας μηδενικών πόρων. 
Το εργοστάσιο, το οποίο είχε ήδη καταστραφεί από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα το 2009, παρήγαγε το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας. Οι Παλαιστινιακές Αρχές σταμάτησαν  τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα τον Απρίλιο του 2017. Η Αίγυπτος ως προμηθευτής επίσης αποχώρησε, αφήνοντας την Γάζα να εξαρτάται αποκλειστικά από το Ισραήλ. 

Τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα έχουν τώρα μόνο δύο έως τέσσερις ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα, ενώ κάποια δεν έχουν καθόλου. Τα παιδιά πέρασαν στο σκοτάδι το πρόσφατο Μπαϊράμι του Eid al-Adha. «Ενώ οι πολιτικοί γιορτάζουν το Eid al-Adha και κοιμούνται στα κλιματιζόμενα σπίτια τους, τα παιδιά της Γάζας νιώθουν να πνίγονται στη ζέστη του καλοκαιριού, δεν μπορούν να κοιμηθούν, να παίξουν ή να σπουδάσουν», δήλωσε ο Jennifer Moorehead, Διευθύνων Σύμβουλος του Save the Children στα Κατεχόμενα Εδάφη. 
«Πρέπει να απαιτήσουμε μια τέτοια βασική υπηρεσία όπως η ηλεκτρική ενέργεια για τα παιδιά της Γάζας. Δύο ώρες λειτουργίας ημερησίως δεν είναι αρκετές για το 2017. Τα σχολεία της Γάζας λειτουργούν με ελάχιστα μέσα, σε 741 σχολεία δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον Jennifer Moorehead. 

Τα παιδιά αγωνίζονται ακόμη και να κοιμηθούν, αυτό καθιστά δύσκολη τη ζωή τους, πόσο μάλλον τη συγκέντρωση στο σχολείο. «Γιατί να είμαστε διαφορετικοί από άλλες χώρες που έχουν 24 ώρες ηλεκτρική ενέργεια και η ζωή μας να μην είναι σαν τη δική τους. Έχω τόσα πολλά όνειρα. Αλλά το κύριο όνειρό μου είναι να μπορούσα να είμαι σαν τα άλλα παιδιά και να ζω με ειρήνη, ασφάλεια και ηλεκτρική ενέργεια», λέει η Rania, 13 ετών, που ζει στη Γάζα. 
Η ζωή των παιδιών κινδυνεύει, από την καταστροφή των υπηρεσιών υγείας και έκτακτης ανάγκης. Αυτό αποτρέπει τη θεραπεία ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, οι οποίες αυξάνονται λόγω της ρύπανσης των πηγών των υπογείων υδάτων και της Μεσογείου. 
Λόγω της αναστολής του κύκλου επεξεργασίας λυμάτων, πάνω από 108 εκατομμύρια λίτρα ακατέργαστων λυμάτων πέφτουν καθημερινά στο νερό, μολύνοντας πάνω από το 60% της θάλασσας που περιβάλλει τη Γάζα με μη επεξεργασμένα λύματα. Το 90% των πηγών νερού είναι μολυσμένες και απαγορευτικές για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αφήνοντας στα παιδιά μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Ούτε να πλυθούν δεν μπορούν γιατί δεν λειτουργούν οι αντλίες νερού. 

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική για τον 15χρονο Αλί, ο οποίος πάσχει από μια μορφή εγκεφαλικής παράλυσης, και πρέπει να ζει σε μια ηλεκτρική αναπηρική καρέκλα. Η μητέρα του Yara, λέει: «Ο γιος μου πεθαίνει μπροστά στα μάτια μου. Δεν μπορεί να κοιμηθεί τις περισσότερες νύχτες και έχει συνέχεια πόνους. Δεν έχουμε αρκετή ισχύ για να φορτιστεί πλήρως η ηλεκτρική αναπηρική καρέκλα και το στρώμα. Εάν η αναπηρική πολυθρόνα του δεν κινείται, υποφέρει ψυχολογικά, καθώς βλέπει τους ανθρώπους γύρω του να κινούνται και να περπατούν. Αισθάνεται κατάθλιψη όταν η αναπηρική καρέκλα χάνει την ηλεκτρική ενέργεια, τότε ο Ali παραλύει εντελώς Χρειάζεται επίσης συνέχεια ντους καθώς φοράει πάνες, αλλά δεν υπάρχει νερό. Δεν έχουμε νερό αν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια να κινηθούν τα μοτέρ. Εάν δεν αλλάζω τις πάνες του και εάν δεν τον πλένω συνέχεια, θα υποφέρει από δερματικές παθήσεις και άλλα προβλήματα. Δεν είχαμε νερό στη βρύση ούτε να πιούμε δύο ημέρες. Αισθάνομαι ασφυξία». 

«Δυστυχώς, τα παιδιά της Γάζας είναι εγκλωβισμένα σε μια από τις πιο πολιτικοποιημένες συγκρούσεις στον κόσμο», λέει η Jennifer Morehead. «Η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή και η διάσπαση στην παλαιστινιακή ηγεσία κάνουν τη ζωή τους αφόρητη. Αν είστε δέκα χρονών στη Γάζα, έχετε ήδη ζήσει τρεις μαζικές και βίαιες κλιμακώσεις των συγκρούσεων. Τα παιδιά της Γάζας πάσχουν ήδη από τον δεκαετή αποκλεισμό και τη συνεχή απειλή συγκρούσεων. Η διαβίωση χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζει την οικογενειακή τους ζωή και την ψυχική τους υγεία. Διαπιστώνουμε αυξημένα επίπεδα άγχους, επιθετικότητας και διακυμάνσεις στη διάθεσή τους». 

Η Save the Children ζήτησε από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό στη Γάζα, την ισραηλινή κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή να παράσχουν βασικές υπηρεσίες στα παιδιά της Γάζας και να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα στα δεινά που προκαλεί ο αποκλεισμός.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια