Προσφατα
.

30.9.17

Τραπεζίτης καταδικάστηκε εις θάνατον

Τουλάχιστον δύο χώρες στον πλανήτη μπορούν να καυχηθούν πως οι τραπεζίτες τους δεν έχουν την χρυσοφόρα τύχη των Παπαδήμων και των Στουρναραίων. Η Ισλανδία και το Βιετνάμ αντιδρούν διαφορετικά από την Ελλάδα απέναντι σε εξωνημένους αχυρανθρώπους. Η πρώτη τους στέλνει φυλακή και το δεύτερο στην κρεμάλα. 
Σύμφωνα με το BBC, ο πρώην επικεφαλής μεγάλης βιετναμέζικης τράπεζας καταδικάστηκε σε θάνατο για το ρόλο του σε μια υπόθεση απάτης που περιλαμβάνει περίπου 800 δισεκατομμύρια ντόνγκ ( 35 εκατομμύρια δολάρια) σε παράνομα δάνεια. 
Ο Nguyen Xuan Son, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής της OceanBank, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας και οικονομική κακοδιαχείριση. 
Ο ιδρυτής της τράπεζας, ο μεγιστάνας Ha Van Tham και δεκάδες άλλοι τραπεζικοί αξιωματούχοι δικάζονται και είναι επίσης κατηγορούμενοι για παραβιάσεις δανεισμού. Δεκάδες πρώην υπάλληλοι της τράπεζας καταδικάστηκαν με μεγάλες ποινές φυλάκισης. 
Επειδή η OceanBank ανήκει εν μέρει στο κράτος, το έγκλημα του Son για κακή διαχείριση των κρατικών πόρων θεωρήθηκε ιδιαίτερα σοβαρό. 
Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν ο Nguyen Xuan Son εγκατέλειψε την τράπεζα, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του πετρελαϊκού γίγαντα PetroVietnam. 
Το σκάνδαλο της PetroVietnam πήρε διαστάσεις όταν τον περασμένο μήνα, η Γερμανία κατηγόρησε το Βιετνάμ για την απαγωγή του Trinh Xuan Thanh, πρώην υπαλλήλου της PetroVietnam, από ένα πάρκο στο Βερολίνο. Ο Trinh Xuan Thanh κατηγορείται για οικονομική κακοδιαχείριση. 
Ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου πρώην πρόεδρος της PetroVietnam και ένας αντιπρόεδρος απολύθηκαν επίσης από τις θέσεις τους για παραδειγματισμό, σε μια χώρα που σπάνια τιμωρούνται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. 
Στο Βιετνάμ δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τραπεζίτης πηγαίνει στην κρεμάλα. Το 2013, ο Vu Quoc Hao, πρώην γενικός διευθυντής της Agribank Financial Leasing Co, καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο για κατάχρηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της OceanBank Ha Van Tham, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Βιετνάμ, καταδικάστηκε σε ισόβια με τις ίδιες κατηγορίες. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια