Προσφατα
.

12.9.17

Σκοτώνουν τους αυτόχθονες και καυχιούνται

Σύμφωνα με καταγγελίες της οργάνωσης Funai που ασχολείται με τα δικαιώματα των ιθαγενών, παράνομοι χρυσοθήρες κατέσφαξαν  το 1/5 των μελών μιας φυλής (πάνω από 10 άτομα), μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. 
Πρόκειται για μια φυλή που μέχρι πρότινος ήταν απρόσιτη και ζει στον Αμαζόνιο  Ήταν μέλη μιας «αμόλυντης» φυλής και μάζευαν αυγά κοντά στο ποτάμι ποταμού σε ένα απομακρυσμένο σημείο του Αμαζονίου. 

Η Funai, δήλωσε ότι υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα στην πολιτεία του Αμαζονίου, αφού οι χρυσοθήρες πήγαν σε ένα μπαρ σε μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και καυχιόνταν για τις δολοφονίες. Είχαν μαζί τους και ένα χειροποίητο κουπί λέγοντας πως το πήραν  από τη φυλή. 

«Ήταν μια χαλαρή κουβεντούλα», δήλωσε η Leila Silvia Burger Sotto-Maior, συντονίστρια της Funai, την οποία άκουσαν κάποιοι μεταλλωρύχοι. «Μάλιστα καυχιόνταν πως τεμάχισαν τα σώματα και τα πέταξαν στο ποτάμι», συνέχισε η Sotto-Maior. 


Ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας, Pablo Luz de Beltrand, επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενώ είναι σε εξέλιξη. 
Το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην κοιλάδα Javari. «Παρακολουθούμε, οι εκτάσεις είναι τεράστιες  και η πρόσβαση δύσκολη», δήλωσε ο Beltrand. «Αυτές οι φυλές είναι άγνωστες ακόμη και η Funai έχει λίγες πληροφορίες γι 'αυτούς. Έτσι είναι δύσκολη δουλειά και απαιτεί τη συνεργασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών». 
Ο Beltrand λέει πως είναι το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο που ερευνά φέτος. Η πρώτη αναφερθείσα δολοφονία μελών άγνωστων φυλών Ινδιάνων στην περιοχή έγινε τον Φεβρουάριο και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. «Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε τέτοια περίπτωση σε αυτή την περιοχή», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Δεν είχε  ξαναγίνει κάτι τέτοιο».  

Η Survival International, μια παγκόσμια οργάνωση για τα δικαιώματα των ιθαγενών, προειδοποίησε ότι, δεδομένου του μικρού μεγέθους των «αμόλυντων» φυλών του Αμαζονίου, αυτό το τελευταίο επεισόδιο είναι καθαρή γενοκτονία. «Αν η έρευνα επιβεβαιωθεί, θα είναι ακόμη μια γενοκτονία που αδυνατεί η κυβέρνηση της Βραζιλίας να αποτρέψει προστατεύοντας τις απομονωμένες φυλές, κάτι που εγγυάται το σύνταγμα», δήλωσε η Sarah Shenker, μέλος της Survival International. 

Τον Απρίλιο, η Funai έκλεισε πέντε από τις 19 βάσεις που χρησιμοποιούσε για να παρακολουθεί και να προστατεύει τις απομονωμένες φυλές λόγω μείωσης προσωπικού. Οι βάσεις χρησιμοποιούνταν για να αποτρέπουν τις εισβολές από τους παράνομους χρυσοθήρες. Τρεις από αυτές τις βάσεις βρίσκονταν στην κοιλάδα Javari, η οποία είναι γνωστή ως Uncontacted Frontier και πιστεύεται ότι φιλοξενεί τις πιο άγνωστες και «αμόλυντες» φυλές από οπουδήποτε αλλού στη Γη. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια