Προσφατα
.

19.8.17

Μεγάλος και καταστροφικός ο κίνδυνος διαρροής στην γεώτρηση της Total

Έκθεση σχετικά με τη διάνοιξη του Amazon Reef Drill αποκαλύπτει τον κίνδυνο πετρελαιοκηλίδας για τις κοντινές χώρες
Ακόμη και ο ίδιος ο ύφαλος του Αμαζονίου αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο διαρροής, με τον τρόπο διεξαγωγής του έργου που απεργάζεται η Total, και δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει πιθανότητα έως και 30% να τον καταστρέψει η διαρροή.
Το αμφισβητούμενο υπεράκτιο έργο πετρελαίου στις εκβολές του ποταμού Αμαζονίου θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης από την διαρροή και για τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με έγγραφα του γεωδυναμικού ινστιτούτου που μελέτησε την γεώτρηση της Total. 
Τα ευρήματα έκαναν ακόμη και την εταιρεία να αποκηρύξει βασικά τμήματα της δικής της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIA). 
Με μια δήλωση προς την Energydesk, η Total ανακοίνωσε: «Οι χώρες και οι αριθμοί που αναφέρετε ισχύουν σε ένα σενάριο για μια συγκεκριμένη τοποθεσία όπου η Total δεν θα εργαστεί ποτέ». 
Ο βραζιλιάνικος οργανισμός περιβάλλοντος IBAMA αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά δήλωσε ότι η τεχνική του γνώμη σχετικά με την εφαρμογή γεώτρησης της Total θα ολοκληρωθεί στις «ερχόμενες ημέρες». 
Οι αριθμοί όσο κι αν αμφισβητούνται δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα μέχρι 72% μια πιθανή διαρροή να φτάσει στο Trinidad and Tobago, και έως 49% να επηρεάσει τον St Vincent και τις Grenadines, επίσης μια πετρελαιοκηλίδα αυτού του μεγέθους έχει πιθανότητα έως 37% να εξαφανίσει το νησί της St Lucia.
«Αν μια πετρελαιοκηλίδα έπληττε τις Grenadines θα ήταν καταστροφή για το περιβάλλον και τους ανθρώπους», δήλωσε ο James Lord, Εκτελεστικός Διευθυντής στις Grenadines. 
Η Patricia Turpin, Αντιπρόεδρος Περιβάλλοντος στο Trinidad and Tobago, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας «ενοχλητικά». 

Αυτή δεν είναι η μόνη διαμάχη γύρω από την γεώτρηση στις εκβολές του Αμαζονίου. Η Energydesk αποκάλυψε πως η BP, που είναι κι αυτή στην περιοχή, σχεδιάζει σε περίπτωση διαρροής να χρησιμοποιήσει ένα χημικό που σκοτώνει τα κοράλλια, όπως συνέβη μετά την καταστροφή του Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού το 2010. 
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ο ύφαλος του Αμαζονίου, που αποτελείται εν μέρει από κοράλλια, είναι και ένα οικοσύστημα εκατοντάδων θαλασσίων ειδών. 
Σε 300 προσομοιώσεις διαρροής που έγιναν τα αποτελέσματα είναι ίδια, με το πετρέλαιο να φτάνει σε όλες τις ακτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χώρες που κινδυνεύουν θα δεχτούν περίπου 100 τόνους αργού πετρελαίου στις ακτές τους. Το Trinidad and Tobago αντιμετωπίζει τον πιο σοβαρό κίνδυνο.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια