Προσφατα
.

23.8.17

Που είναι ο Santiago Maldonado;

Εξαφανίστηκε ακτιβιστής, αγωνίζονταν με τους ιθαγενείς που εκδιώχθηκαν από την «γη της Benetton»
Ο Santiago Maldonado εθεάθη  για τελευταία φορά όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εξεδίωκαν τους Ινδιάνους Mapuche από γη που «ανήκει» στην εταιρεία ειδών ένδυσης Benetton.

Η ειρωνεία είναι πως η κυβέρνηση της Αργεντινής προσφέρει αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό του Santiago Maldonado, που ήταν απέναντι στις δυνάμεις της με μια ομάδα Ινδιάνων Mapuche αγωνιζόμενοι για εδάφη της Παταγονίας που «ανήκουν» στην ιταλική εταιρεία. 
Η αμοιβή ύψους 27.000 δολαρίων που προσφέρεται ήρθε μια ημέρα μετά από την δήλωση επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών η οποία απαιτούσε επείγουσα δράση από την διοίκηση του προέδρου της Αργεντινής, Mauricio Macri. 

Η εξαφάνιση του Maldonado έδωσε ένα νέα ώθηση στη συγκλονιστική σύγκρουση μεταξύ των αυτοχθόνων πληθυσμών του Mapuche και της Benetton, η οποία κατέχει μια περιοχή μεγαλύτερη από το Λουξεμβούργο όπου βόσκει πρόβατα για να παράγει μαλλί. 

Οι Mapuches διεκδικούν μέρος της γης που «ανήκει στη Benetton» ως πατρογονικό έδαφος και οι συγκρούσεις συχνά ξεσπάνε σε βία. Η Cristina Fernández de Kirchner, πρώην πρόεδρος και αντίπαλος του Macri, δηλώνει:  «Ο Santiago  πρέπει να επανεμφανιστεί. Και πρέπει να επανεμφανιστεί ζωντανός» 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Maldonado πήγε να υποστηρίξει την κοινότητα Mapuche Pu Lof, που κατέχει μέρος της αμφισβητούμενης γης από το 2015. Εξαφανίστηκε την Τρίτη 1η Αυγούστου, αφού συνελήφθη από τη συνοριακή αστυνομία ενώ ήταν μαζί με άλλους διαδηλωτές που μπλόκαραν έναν δρόμο στη νότια επαρχία Chubut. 

Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη των Mapuche, Jones Huala, του οποίου η έκδοση για τρομοκρατικές ενέργειες έχει ζητηθεί από τη γειτονική Χιλή, όπου η κοινότητα Mapuche έχει εδαφικές διαφορές. 

Ο Maldonado, αρχικά από την πόλη της La Plata στην επαρχία Μπουένος Άιρες, είχε ταξιδέψει στο Cushamen στο Chubut, όπου η ομάδα αυτοχθόνων του Huala διαμαρτύρονταν σχετικά με τις εδαφικές διεκδικήσεις της φυλής. 

Ο Huala, που κρατείται σήμερα στην Αργεντινή για παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων, ισχυρίζεται ότι η εξαφάνιση του Maldonado είναι απλώς ακόμη μια περίπτωση μιας μακροχρόνιας πολιτικής καταστολής εναντίον της κοινότητας από «παρακρατικές αστυνομικές ομάδες» στην Παταγονία. 
«Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται εδώ, πράγμα που μας ανάγκασε να σκληρύνουμε τις μορφές αντίστασής μας. Χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε στα χέρια. Χρησιμοποιούμε πέτρες και μπαστούνια ως αυτοάμυνα ενάντια στις παραστρατιωτικές και δολοφονικές ομάδες », δήλωσε ο Huala στο ραδιοφωνικό σταθμό Con Vos σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη φυλακή. 
Στο Μπουένος Άιρες, έγινε πορεία ζητώντας την ασφαλή επιστροφή του Maldonado με βίαια επεισόδια.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια