Προσφατα
.

11.8.17

Μπορούν οι αγελάδες να νικήσουν τον HIV;

Ίσως για πρώτη φορά να μην είναι χρήσιμες στους ανθρώπους μόνο για σφαγή
Η συνεχιζόμενη ύπαρξη βοοειδών σε όλο τον κόσμο οφείλεται στην ανάγκη των ανθρώπων να τα εκμεταλλεύονται ως προϊόντα, αλλιώς θα τα είχαν εξαφανίσει. Εκτός από αυτή την λειτουργία φαίνεται πως τα υπέροχα αυτά πλάσματα θα χρησιμοποιηθούν και για ένα άλλο σκοπό που αφορά στην υγεία των ανθρώπων. 

Ο ιός HIV είναι που συμβάλλει στην ανθρώπινη ανοσολογική ανεπάρκεια μολύνει συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια που είναι κατασκευασμένα για να αποκρούουν ιούς, καθιστώντας όχι μόνο δύσκολο να εντοπιστεί ο ιός, Αδύνατο να επιτεθεί. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου είναι δύσκολο να δημιουργήσει αντισώματα για να νικήσει τον ιό. Σύμφωνα με μελέτες χρειάζονται χρόνια για να συμβεί αυτό, έτσι  ο ιός να έχει ήδη εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε να μπορεί να ξεπεράσει τα αντισώματα. 

Οι ερευνητές στράφηκαν στις αγελάδες αφού διαπίστωσαν ότι το σύνθετο ανοσοποιητικό και πεπτικό  τους σύστημα μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του ιού. Δεδομένου ότι τα βοοειδή έχουν σύστημα χώνεψης μηρυκαστικών που επιτρέπει στο χόρτο να καθίσει για μια χρονική περίοδο και να ζυμωθεί. 
Γνωρίζοντας οι επιστήμονες ότι τα συστήματά τους είναι γεμάτα με εχθρικά βακτήρια τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά. Αποφάσισαν λοιπόν να δοκιμάσουν στα ζώα για να δουν αν υπάρχει ήδη ή θα μπορούσαν να παραχθούν τα απαραίτητα αντισώματα για να νικήσουν τον ιό HIV και την ταχύτητά που εξαπλώνεται στον οργανισμό. 

Για το πείραμα, εγχύθηκαν 117 μοσχάρια με  αντιγόνα του ιού και τα εξέταζαν τακτικά για να δουν πώς ανταποκρίνονται τα σώματα τους. Δεδομένου ότι ο ιός HIV δεν είναι φυσικός στα βοοειδή, καθώς ξεκίνησε ως ιός για πρωτεύοντα και μεταλλάσσεται και επιτίθεται σε ανθρώπινα κύτταρα, το σώμα τους θα έπρεπε να αντιδράσει απέναντι στη λοίμωξη. 
Τα αποτελέσματα ήταν «αποκαλυπτικά», όπως είπαν οι ερευνητές, καθώς τα βοοειδή άρχισαν να παράγουν bNAbs για να καταπολεμήσουν τον ιό μέσα σε λίγες εβδομάδες. 
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature και η όλη προσπάθεια διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας από την International Vaccine Initiation και του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps. 
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι αγελάδες ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν το 20% των στελεχών του ιού HIV εντός 42 ημερών και το 96% των στελεχών μέσα σε 381 ημέρες, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. 

Όσον αφορά την εφαρμογή της, αυτά τα αποτελέσματα είναι μόνο η αρχή, γιατί τώρα οι ερευνητές μπορούν να έχουν όπλα για να νικήσουν τον ιό HIV. 
Τα αντισώματα δεν μπορούν να ληφθούν από αγελάδες για χρήση στον άνθρωπο, αλλά οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα αντισώματα σχηματίζονται τόσο γρήγορα και ενδεχομένως να κατασκευάσουν αντισώματα συμβατά με τον άνθρωπο που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εμβόλιο. 
Εναλλακτικά, αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή για την παραγωγή πιο αποτελεσματικών κολπικών μικροβιοκτόνων για την πρόληψη της λοίμωξης από HIV συνολικά.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια