Προσφατα
.

7.8.17

Σκάνδαλο με μολυσμένα αυγά από το επικίνδυνο fipronil στην Ε.Ε

Στην Ε.Ε της ασυδοσίας των ισχυρών όλα μπορούν να συμβούν
Αγρότες καταστρέφουν μολυσμένα αυγά στις 3 Αυγούστου στην Ολλανδία
Στο σκοτάδι και με άκρα μυστικότητα σε μια αποθήκη μια μικρή ολλανδική εταιρεία, έχει 1,8 εκατομμύρια αυγά, έτοιμα προς καταστροφή. Ο αγρότης Wim ten Ham που ασχολείται με τα πουλερικά για πάνω από 25 χρόνια, αισθάνεται ανίκανος απέναντι στο σκάνδαλο του fipronil, το οποίο είναι ένα εντομοκτόνο που έχει μολύνει την παραγωγή εκατομμυρίων κοτόπουλων. 
Νέκρωσε το εκτροφείο στο Ede που είναι χωριό με δεκάδες φημισμένα αγροκτήματα για αυγά. 
Στο υπόστεγο, διαλογής και συσκευασίας τα μηχάνημα είναι σταματημένα, οι διάδρομοι μαζεύουν σκόνη. Στην άδεια αυλή, η ιδιοκτήτρια και ένας εργαζόμενος ασχολούνται με ελαφρές εργασίες. Το λιβάδι που ήταν γεμάτο κότες, τώρα είναι άδειο γιατί τις έχουν μαζέψει σε ένα υπόστεγο όλες, μέχρι νεωτέρας. 

Για να αφαιρεθεί εντελώς το εντομοκτόνο, ο Wim έχει δύο λύσεις: την εξάλειψη των 68.000 κοτόπουλων του, η οποία θα κοστίσει 400.000 ευρώ, ή να αναγκαστεί να αλλάξει γενιά για να αφαιρεθεί η φιπρονίλη. 
Το Fipronil συσσωρεύεται στο κοιλιακό λίπος των κοτόπουλων και θα μπορούσε να καταστραφεί από την κίνηση, σύμφωνα με τα ολλανδικά συνδικάτα που το αναφέρουν στην ιστοσελίδα του γεωργικού τομέα Boerderij, αλλά σημειώνουν ότι η αποτελεσματικότητα δεν είναι εγγυημένη. 

Κατά τη διάρκεια που χάνουν το πτέρωμα τα κοτόπουλα, η οποία συνήθως ξεκινά το φθινόπωρο λόγω της μείωσης του φωτός, μπορούν να χάσουν και λίπος. Ο κτηνοτρόφος έκλεισε τα κοτόπουλα στο σκοτάδι και άλλαξε τη διατροφή τους για να πετύχει την απώλεια λίπους, προσπαθώντας να σώσει τα νεαρά ζώα που έχουν φτάσει σε ηλικία παραγωγής . 
Όταν τα πουλερικά είναι μεγαλύτερης ηλικίας, οι πτηνοτρόφοι, αντί να επιλέξουν την πρώτη λύση, τα θανατώνουν, ήδη θανάτωσαν  300.000 κότες με fipronil στο αίμα, στην Ολλανδία, όπως δήλωσε την Κυριακή ο γεωργικός οργανισμός LTO, που ενημέρωσε μέσω της ραδιοτηλεόρασης ΝΟΣ το ολλανδικό κοινό. Ο αριθμός θα μπορούσε να φθάσει αρκετά εκατομμύρια. 

Ο Wim ten Ham είναι ένας μεταξύ των εκατοντάδων Ολλανδών κτηνοτρόφων των οποίων τα αυγά είναι ύποπτα ότι περιέχουν ίχνη fipronil. Πράγμα που ώθησε τα σούπερ μάρκετ να θέσουν σε καραντίνα εκατομμύρια αυγά μολυσμένα με εντομοκτόνο στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. 
«Εμείς παραμένουν κλειστοί έως ότου μπορούμε να αποδείξουμε ότι η φιπρονίλη εξαφανίστηκε από τα κοτόπουλα και δεν βρίσκεται στα αυγά,» λέει ο Wim και συνεχίζει «Το ποσοστό Fipronil που παρατηρείται σε δείγματα από κοτόπουλα και τα αυγά στο οικογενειακό μας αγρόκτημα είναι 0,30 mg / kg, ενώ το επιτρεπτό είναι 0,005 mg / kg. 

Για την προέλευση αυτής της υψηλής περιεκτικότητας, η έρευνα πραγματοποιείται από την εταιρεία ChickFriend εδώ έξι εβδομάδες, ενώ ο Wim περιμένει κουρασμένος πια από όλη αυτή την κατάσταση, ελπίζοντας πως πριν εξαφανιστεί το προϊόν, τα αυγά του να έχουν και πάλι το ποσοστό fipronil που θεωρείται αποδεκτό, τη στιγμή που η επιχείρησή του παίρνει την κάτω βόλτα. 
Ενώ τα αυγά του τα αποθηκεύει συνέχεια την αποθήκη. «Αισθάνομαι αβοήθητος». 
«Όποιος πληρώνει καθορίζει και τους κανόνες, αφού αποφασίζουν ότι αυτά τα αυγά δεν είναι καλά, θα πρέπει τουλάχιστον να μιλήσουμε για την αποζημίωση», λέει ο Wim. «Σε αντίθετη περίπτωση, ολόκληρος ο κλάδος είναι τελειωμένος!».  

Η ολλανδική ένωση πτηνοτρόφων αναφέρει πως οι απώλειες ανέρχονται ήδη σε «αρκετά εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, και βεβαιώνει πως στη Χάγη έχουν έτοιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. 
Αλλά ακόμα και αν καταστρέψουν εκατομμύρια αυγά που θα κρίνουν ακατάλληλα για κατανάλωση, ο Wim και οι άλλοι είναι αισιόδοξοι και περιμένουν αυτές τις διαβουλεύσεις «ώστε να διευκρινιστεί η κατάσταση, για να μπορούν οι αγρότες να συνεχίσουν ούτως ή άλλως με τα πουλερικά τους». 


Η Γερμανία την Παρασκευή κάλεσε τις βελγικές και ολλανδικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για να ρίξουν φως στη «εγκληματική» νοθεία που έγινε με το εντομοκτόνο στα αυγά. Ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων δήλωσε το Σάββατο πως η Γαλλία δεν επηρεάζεται από το σκάνδαλο.



« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια