Προσφατα
.

25.8.17

Τους καταστρέφουν τα σχολεία, πριν αρχίσει η σχολική χρονιά

55 σχολεία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη απειλούνται με κατεδάφιση και διακοπή λειτουργίας, από τις Ισραηλινές αρχές
Πολλά από τα σχολεία κατασκευάστηκαν με δωρεές, και τα περισσότερα είναι κοντέινερ, εξοπλισμένα με όργανα διδασκαλίας. Πριν μερικές ημέρες οι κάτοικοι ενός απομονωμένου χωριού της Βηθλεέμ έλαβαν εντολές διακοπής λειτουργίας των κοντέινερ για τα οποία είχαν πάρει τις απαραίτητες άδειες. 

Οι Ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο χωριό την Τρίτη και κατέλαβαν τις αίθουσες διδασκαλίας. Η επιδρομή στο Jubbet al-Dib έγινε μια ημέρα πριν από έναρξη του σχολικού έτους, αφήνοντας περίπου 64 μαθητές από την πρώτη έως την τέταρτη τάξη του δημοτικού, χωρίς σχολείο. Μετέδωσε το παλαιστινιακό  πρακτορείο ειδήσεων Wafa. 
Το Wafa ενημέρωσε τον τοπικό ακτιβιστή Hasan Breijieh, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις φόρτωσαν τα κοντέινερ στα φορτηγά και τα πήραν με πρόσχημα ότι είχαν στηθεί χωρίς την άδεια του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ντόπιοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την κατάσχεση των σχολείων. Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα και πυροβόλησαν με σφαίρες από καουτσούκ τους κατοίκους για να τους διαλύσουν, χωρίς να τραυματιστεί κανένας σύμφωνα με το Wafa. 

Η Sami Marwa, διευθύντρια του εκπαιδευτικού τμήματος στη Βηθλεέμ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι το σχολείο έγινε για να εξυπηρετήσει πολλές μικρές κοινότητες στην περιοχή και είχαν εγγραφεί  64 μαθητές. Είπε ότι οι δάσκαλοι και το προσωπικό είχαν προετοιμαστεί για την πρώτη ημέρα του σχολείου από την Κυριακή. Το σχολείο απαρτίζεται από οκτώ κοντέινερ. 
Μετά την απομάκρυνση των κοντέινερ, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας άρχισε να αναζητά ένα εναλλακτικό σχολείο για να παρακολουθήσουν τα παιδιά. 

Σύμφωνα με το NRC, περίπου 55 σχολεία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη απειλούνται με κατεδάφιση και διακοπή από τις ισραηλινές αρχές, πολλά από τα οποία κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους δωρητές. 
«Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, υπήρξαν 24 περιπτώσεις άμεσων επιθέσεων κατά των σχολείων, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών όπου ρίχτηκαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον μαθητών στο δρόμο προς το σχολείο. 
Πέρυσι, οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις των τεσσάρων κοινοτήτων κατεδαφίστηκαν ή κατασχέθηκαν και 256 εκπαιδευτικές παραβιάσεις τεκμηριώθηκαν στη Δυτική Όχθη, επηρεάζοντας πάνω από 29.000 μαθητές », αναφέρει σε ανακοίνωσή του το NRC. 

«Ποια απειλή αντιπροσωπεύουν αυτά τα σχολεία για τις ισραηλινές αρχές; Τι καλούνται να επιτύχουν αρνούμενοι σε χιλιάδες παιδιά το θεμελιώδες τους δικαίωμα στην εκπαίδευση; Καλούμε τις κυβερνήσεις και τους χορηγούς που χρηματοδοτούν την εκπαίδευση των παιδιών στην Παλαιστίνη να ασκήσουν όλη τους την επιρροή για να αποτρέψουν αυτή την παραβίαση σε όλες τις μορφές της», δήλωσε ο  δάσκαλος Abiy Worku. 
«Η καταστροφή των εκπαιδευτικών δομών, δεν αποτελεί μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι επίσης ένα χαστούκι στη διεθνή κοινότητα που παρέχει βοήθεια στον κατεχόμενο παλαιστινιακό λαό σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ασφαλείς τόπους μάθησης για τα παιδιά». Συνέχισε ο ίδιος.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια