Προσφατα
.

5.8.17

Η υποκρισία του ΝΑΤΟ σκορπάει αρρώστιες και θάνατο

Με την μάσκα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» η Αφρική βασανίζεται από τους δήθεν σωτήρες της
Mnar Muhawesh 
Η εκμετάλλευση των πόρων, η στρατιωτική κατοχή και οι λεγόμενες «αντιτρομοκρατικές» προσπάθειες των δυτικών χωρών αποσταθεροποιούν αρκετές χώρες στην Αφρική, οδηγώντας σε γενικευμένη πείνα και ασθένεια εκατομμύρια ανθρώπους. 
Η πείνα έχει γίνει καθημερινό γεγονός για πολλούς στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και αλλού στην Αφρική. Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε στη Δύση δεν γνωρίζουμε την πείνα. Στην Αμερική, τα ράφια των τροφίμων είναι εύκολα προσβάσιμα από τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι ζουν σε μια εποχή όπου υπάρχει παγκόσμιο πλεόνασμα τροφής, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από πείνα. 
Αν πιστέψετε την κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με αυτές τις ανθρωπιστικές καταστροφές, πιθανότατα θα σας τα παρουσιάσουν μέσω του φακού της κλιματικής αλλαγής, των υψηλών τιμών των τροφίμων και των φόρων. 

Σε περιοχές όπως η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η λεκάνη της Λίμνης Τσαντ της Δυτικής Αφρικής και στη Σομαλία, οι εικόνες σκελετικών παιδιών έχουν γίνει συνηθισμένες. Σε αρκετές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, δεν είναι τυχαίο ότι η επιδημία λιμού συνδέεται άμεσα με την σύγχρονη αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 
Σε αυτά τα μέρη του κόσμου η εκμετάλλευση πόρων, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η στρατιωτική κατοχή και η αποσταθεροποίηση συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μία από τις πιο δύσκολες ανθρωπιστικές κρίσεις της σύγχρονης εποχής. 
Ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, οι πολιτικές που έχουν θέσει οι ισχυρές πετρελαϊκές εταιρείες και οι κρατικοί φορείς έχουν δημιουργήσει και ενισχύσει την παρούσα κατάσταση. 

Στη Σομαλία, όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν συγκαλυμμένο πόλεμο, οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την πείνα. Σε διάστημα μόλις ενός έτους, μεταξύ 2011 και 2012, πάνω από 260.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι μισοί από αυτούς ηλικίας κάτω των 5 ετών, σημειώνοντας το χειρότερο λιμό τα τελευταία 25 χρόνια. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Ανάλυσης της Διατροφικής Ασφάλειας και Διατροφής της Σομαλίας (FSNAU), το 4,6% του συνολικού πληθυσμού και το 10% των παιδιών κάτω των 5 ετών πέθαναν μόνο στη νότια και κεντρική Σομαλία. 

Η οργάνωση της Επισιτιστικής Ασφάλειας και Διατροφικής Ανάλυσης της Σομαλίας (FSNAU) διαπίστωσε ότι «το αποτέλεσμα ήταν ο γενικευμένος θάνατος των ζώων, η μικρότερη συγκομιδή σιτηρών από τον εμφύλιο πόλεμο του 1991-94 και η σημαντική μείωση της ζήτησης εργασίας, που μείωσε το εισόδημα των νοικοκυριών». 
Επιβαρύνσεις ήταν οι ευρύτερες επιπτώσεις της βρετανικής αποικιοκρατίας στη Σομαλία, καθώς και ο αμερικανικός μιλιταρισμός. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες λεηλατούσαν τη Σομαλία για πόρους μέσω της ανασκαφής των ορυκτών και της λεγόμενης εξερεύνησης πετρελαίου, οι παλαιές και σημερινές διοικήσεις έχουν επίσης εφαρμόσει την πλήρη στρατιωτική τους δύναμη. 
Το 1993, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Κλίντον, οι εικόνες της πείνας και του πολέμου χρησιμοποιήθηκαν για να πείσουν τους Αμερικανούς ότι οι στρατιωτικές προσπάθειες των ΗΠΑ ήταν απαραίτητες. «Πήγαμε [στη Σομαλία] επειδή μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σταματήσει μια από τις μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες αυτής της περιόδου», είπε η Κλίντον. "Κατά μια έννοια, ήρθαμε στη Σομαλία για να σώσουμε αθώους ανθρώπους σε ένα φλεγόμενο σπίτι." Αυτό που ο Μπλ Κλίντον δεν αποκάλυψε ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους αρχικά πυρπόλησε το σπίτι και οι στρατιωτικές προσπάθειες ΔΕΝ βοήθησαν να σβηστούν οι φλόγες. 

Στο Νότιο Σουδάν - ένα μικρό κρατίδιο ηλικίας μικρότερης από μια δεκαετία είναι μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής - σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας. Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται σε μια κατάσταση που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει ως "καταστροφική", προβλέποντας ότι το ήμισυ του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει ελλείψεις τροφίμων μέχρι τα τέλη του 2017. 
Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης είναι το στίγμα που άφησε πίσω του ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος έριξε δισεκατομμύρια μέσα στη χώρα με τα όπλα, βυθίζοντας το έθνος σε χάος για να το μετατρέψει σε άλλο αποικιακό φυλάκιο. Και σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2016, ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν τροφοδοτείται από ευρωπαϊκούς και ισραηλινούς κατασκευαστές όπλων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον πόλεμο. 
Αυτό το δίκτυο διακίνησης όπλων πώλησε χιλιάδες όπλα στη χώρα μέχρι το 2014. 

Εταιρείες πετρελαίου όπως το Oranto to Petroleum και ExxonMobil εκμεταλλεύονται επίσης το νότιο Σουδάν, δημιουργώντας συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού λιμοκτονούν. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σκιώδης ευρωπαϊκή εταιρεία Suiss Finance Luxembourg AG ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα μπορούσε να ανέλθει στα 105 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ένα έθνος δημιουργημένο από ένα ενοποιημένο Σουδάν με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της «διεθνούς κοινότητας», το Νότιο Σουδάν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία οικονομικών ρυθμίσεων προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή με τα μεγάλα αποθέματα χρυσού, πετρέλαιο. 
Δημιουργώντας μια κατάσταση πραγμάτων που ενισχύει την πείνα, οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί της βρίσκουν νέους τρόπους εκμετάλλευσης των πιο ευάλωτων διαμέσου της εισαγωγής πολέμου και όπλων. 

Η Υεμένη αναγκάζεται επίσης να αντέξει τις θανατηφόρες επιπτώσεις της πείνας χάρη σε βομβαρδισμούς που υποστηρίχθηκαν από τη Σαουδική Αραβία και έναν καλά οπλισμένο συνασπισμό που υποστηρίζεται από την προεδρία του Trump. 
Μετά από χρόνια αδιάκριτων εκστρατειών βομβαρδισμού και αποκλεισμών λιμένων, οι λιμοκτονούντες στην Υεμένη ασχολούνται επίσης με τη χολέρα, με τον αριθμό εκτινάσσεται σε 150.000 απώλειες τους επόμενους 6 μήνες λόγω έλλειψης φαρμάκων. Εκείνοι που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, να βρουν τρόφιμα ή άλλες βασικές ανάγκες, παντρεύουν τις κόρες τους με την ελπίδα ότι η προίκα θα τους βοηθήσει να επιζήσουν. 

μετάφραση: Ξ. Ερμείδης

Η Mnar Muhawesh είναι ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και αρχισυντάκτης της MintPress News
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια