Προσφατα
.

30.8.17

Υποχρεωτικές οι κάμερες σε όλα τα σφαγεία

Για να αντιμετωπιστεί η βαναυσότητα απέναντι στα ζώα...πριν το βάσανο της σφαγής
Μαρία Τσολακίδη
Η λέξη σφαγείο από μόνη της δηλώνει την βάναυση αντιμετώπιση απέναντι σε κάθε έμβιο ον. Όμως τα ζώα που σφάζονται κατά δισεκατομμύρια στον πλανήτη καθημερινά, έχουν να αντιμετωπίσουν την ακόμη πιο βάναυση συμπεριφορά των όντων που θα τα καταναλώσουν ως τροφή.

Στο παρελθόν υπήρξε μεγάλη διαμάχη για την χρήση καμερών στα σφαγεία μετά τις αποκαλύψεις με κρυφές κάμερες της αντιμετώπισης των υποψήφιων για σφαγή ζώων. Αυτό που αποκάλυψαν δεν περιγράφεται με λόγια. Ο βασανισμός ανελέητος μέχρι να φτάσει η ώρα της σφαγής.
Οι ακτιβιστικές οργανώσεις που έφεραν στο φως της δημοσιότητας αυτή την συμπεριφορά διαμαρτυρήθηκαν έντονα και με πολλά διαβήματα ζήτησαν την αλλαγή αυτού του καθεστώτος. Τα ντοκουμέντα που παρουσίασε η ακτιβιστική οργάνωση Earthlings ήταν συγκλονιστικά και προβλημάτισαν πολλούς.

Με αφορμή αυτές τις κρυφές μαγνητοσκοπήσεις, δημιουργήθηκε το 2011 το «ag-gag», που είναι ένας όρος αναφερόμενος στην κρατική νομοθεσία που απαγορεύει την μυστική μαγνητοσκόπηση και φωτογράφιση στις πάσης φύσεως κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις. 
Για παράδειγμα, όταν υποστηρίχθηκε από την  ALEC (American Legislative Exchange Council ) το νομοσχέδιο «Ζώα και Οικολογική Τρομοκρατία στην Αμερική» ισχυρίστηκε ότι η λήψη φωτογραφιών σε κτηνοτροφικές μονάδες μπορεί να «καταστεί δυσφημιστική για την μονάδα και τον ιδιοκτήτη της».

Η ALEC πρότεινε να δημιουργηθεί «μητρώο τρομοκρατών», εγγράφοντας όλους τους βασανιστές κτηνοτρόφους. Μέσω «ag-gag» αντέδρασαν οι έχοντες συμφέροντα, κατηγορώντας τους υποστηρικτές των ζώων θα ξοδέψουν σε γελοίες ενέργειες τα δολάρια των φορολογουμένων, επιβάλλοντας έναν νόμο που θα τιμωρούσε τους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν στην πραγματικότητα το «σωστό».
Μετά από  σειρά ενεργειών για τη μείωση της σκληρότητας απέναντι στα ζώα, όλα τα σφαγεία στην Αγγλία θα αναγκαστούν να εγκαταστήσουν CCTV στις μονάδες τους. Το CCTV είναι τηλεόραση κλειστού κυκλώματος, παίζοντας τον ρόλο ασφαλείας. 
Τις μαγνητοσκοπήσεις δεν θα μπορεί να τις δει το κοινό. Η εγκατάσταση CCTV  είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να είναι ενεργή οπουδήποτε κυκλοφορούν ζώα, ανεξάρτητα από το εάν εκφορτώνονται, σφάζονται, ή οπουδήποτε αλλού. Όλα τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα στους κτηνιάτρους. 

Η κυβέρνηση τροποποιεί επίσης τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων για τα εκτρεφόμενα είδη και τα κατοικίδια προκειμένου να μετριαστεί τη σκληρότητα απέναντί τους. Ο Guardian ανέφερε ότι αυτές οι αλλαγές στους κώδικες καλής διαβίωσης θα «έχουν αντίκρυσμα και στην βελτίωση των φαρμάκων, την τεχνολογική πρόοδο και τις τελευταίες έρευνες και συμβουλές από κτηνιάτρους». 

Οι «κώδικες» θα κατοχυρωθούν με νόμο και οι πρώτοι που θα ενημερωθούν θα είναι όσοι εκτρέφουν κοτόπουλα για σφαγή. «Έχουμε από τα υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης στα ζώα στον κόσμο και οι δράσεις που εκθέτω σήμερα ενισχύουν τη θέση μας στην παγκόσμια αρχηγία πάνω στο θέμα» , είπε ο Γραμματέας Περιβάλλοντος Michael Gove. «Καθώς προετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ, τα μέτρα αυτά δίνουν ένα καλό παράδειγμα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ότι τα τρόφιμά μας παράγονται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα». 

Όλα αυτά ίσως συμβάλλουν να διορθωθεί το αμαρτωλό παρελθόν της Αγγλίας. Δεδομένου ότι η ομάδα Animal Welfare μαγνητοσκόπησε μυστικά 11 σφαγεία του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ 2009 και 2016, βρίσκοντας αποδεικτικά στοιχεία για την βαναυσότητα αλλά και την παραβίαση των νόμων σε 10 από αυτά. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια