Προσφατα
.

18.8.17

Δικαστής ανταλλάσσει μειωμένη ποινή με στείρωση

Δικαστής προσφέρει σε κρατούμενους μειωμένες ποινές με αντάλλαγμα να κάνουν βαζεκτομή
Ένας δικαστής στο Τενεσί προσφέρει στους τρόφιμους της φυλακής έναν μοναδικό τρόπο για να μειώσουν τις ποινές τους: Ανταλλάσσει μειωμένες ποινές με την υποχρέωση οι φυλακισμένοι να κάνουν βαζεκτομή (μέθοδος αντισύλληψης για άντρες). 
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο, αφού ο δικαστής Sam Benningfield υπέγραψε απόφαση, η οποία επιτρέπει στους κρατούμενους να μειώσουν τις ποινές τους 30 ημέρες με αντάλλαγμα την στείρωση. Οι γυναίκες φυλακισμένες μπορούν επίσης να δέχονται το εμφύτευμα Nexplanon για τον έλεγχο των γεννήσεων, το οποίο εμποδίζει την εγκυμοσύνη για τέσσερα χρόνια, για την ίδια μείωση της ποινής. 

Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό. Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών του Τενεσί έχει καταδικάσει το πρόγραμμα, αποκαλώντας το «αντισυνταγματικό». "Η προσφορά μιας αποκαλούμενης « επιλογής » μεταξύ του χρόνου φυλάκισης και της αναγκαστικής αντισύλληψης ή στείρωσης είναι αντισυνταγματική», δήλωσε ο Hedy Weinberg, εκτελεστικός διευθυντής της ACLU-TN. 
«Η επιλογή αυτή παραβιάζει το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της σωματικής ακεραιότητας, παρεμβαίνοντας στην προσωπική απόφαση για το αν και πότε θέλει κάποιος να κάνει ένα ένα παιδί, επιβάλλοντας μια παρεμβατική ιατρική διαδικασία σε άτομα που δεν είναι σε θέση να την απορρίψουν». 

Ο Benningfield, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει στο NBC News, δήλωσε στο News Channel 5 ότι προσπαθεί να ενθαρρύνει την "προσωπική ευθύνη" μεταξύ των κρατουμένων, οι οποίοι δεν θα έχουν "ανεπιθύμητα παιδιά" όταν αποφυλακιστούν. «Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να σταθούν στα  πόδια τους και να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους», δήλωσε ο Benningfield. 

Από την έναρξη του προγράμματος, 32 γυναίκες έλαβαν το εμφύτευμα ελέγχου των γεννήσεων και 38 άνδρες συμφώνησαν να κάνουν αγγειεκτομή, ανέφερε το κανάλι 5 News. Δεν είναι σίγουρο πόσοι άντρες έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Και οι δύο επιλογές παρέχονται δωρεάν στους κρατούμενους, οι οποίοι μπορούν επίσης να κερδίσουν επιπλέον δύο ημέρες από τις ποινές τους με την ολοκλήρωση ενός προγράμματος Εκπαίδευσης του Tennessee Department of Health Neonatal Syndrome (ερευνά για τα μωρά που έχουν συμπτώματα στέρησης μετά από έκθεση σε συγκεκριμένες ουσίες, με ευθύνη των γονέων). 

«Καταλαβαίνω ότι δεν θα είναι απολύτως επιτυχές το πρόγραμμα, αλλά αν εφαρμοστεί σε δύο ή τρία άτομα, ίσως δύο ή τρία παιδιά να μην γεννηθούν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Θα είναι μια νίκη », δήλωσε ο Benningfield. 

Ο Glenn Cohen, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Harvard, δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι μια «κακή πολιτική» και επεσήμανε προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες καθιέρωσαν ένα προηγούμενο που θα μπορούσαν να καταστήσουν την απόφαση του Benningfield αντισυνταγματική. 
«Η προσέγγιση του δικαστή είναι συνταγματικά αμφισβητήσιμη». Στην υπόθεση του Skinner κατά της Οκλαχόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι παραβίασε το Σύνταγμα για να επιβάλει την στείρωση ως τιμωρία για έναν εγκληματία», δήλωσε ο Cohen. «Αυτό δεν έχει σχέση με την απόφαση του δικαστή».
Ο Cohen δήλωσε ότι μερικά κράτη αναγνωρίζουν ότι ένας κρατούμενος μπορεί να παραιτηθεί από τα συνταγματικά του δικαιώματα με προϋπόθεση της απαγόρευσης, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος των γεννήσεων είναι θέμα για το οποίο πολλά δικαστήρια δεν έχουν εκδώσει αποφάσεις. Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι αντισυνταγματικές, είπε. 
«Η περίπτωση αυτή είναι ακόμη πιο δύσκολη επειδή ορισμένοι από τους μηχανισμούς ελέγχου γεννήσεων είναι μόνιμοι και είναι δύσκολο να αντιστραφούν, ένα λεπτό σημείο ανησυχίας για τις διακρίσεις εδώ, είναι οτι δικαστής επιτρέπει στις μεγάλες γυναίκες ή σε άτομα που είναι ήδη στείρα για να κάνουν την θεραπεία », είπε ο Cohen. 

Ο Sherry Colb, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο Cornell, δήλωσε οτι η απόφαση μπορεί να είναι άδικη για εκείνους που στειρώνονται πριν καταδικαστούν. Ο κ. Colb είπε επίσης ότι ενώ ένα ανώτερο δικαστήριο θα μπορούσε να θεωρήσει το πρόγραμμα αντισυνταγματικό, ο δικαστής έχει ασυλία εάν του καταθέσουν αγωγή. 

Στην ιστοσελίδα της, η ACLU αναφέρει οτι μια άλλη μορφή ελέγχου γεννήσεων, είναι ένα εμφύτευμα που ονομάζεται Norplant, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτική λύση για το χρόνο φυλάκισης γυναικών που κατηγορούνται για παιδική κακοποίηση ή χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε ορισμένα κράτη. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι νομοθέτες σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες θέσπισαν μέτρα για να δώσουν στις γυναίκες την επιλογή μεταξύ του ελέγχου των γεννήσεων και της φυλακής, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν. 
Ο Colb ανέφερε ότι το ζήτημα του Norplant και η λογική του προγράμματος Benningfield, πέραν του οτι είναι αντισυνταγματική ενισχύει τα στερεότυπα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας. 

«Η χρήση του Norplant από τη γυναίκα εμποδίζει τη σύλληψη, δεν την εμποδίζει να παίρνει φάρμακα ή να κακοποιεί τα παιδιά της»,γράφει η ACLU στην ιστοσελίδα της. «Η λύση αυτών των προβλημάτων δεν είναι η καταναγκαστική αντισύλληψη αλλά η επαρκής θεραπεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας». τονίζει ο Cohen. 
«Ενώ ο δικαστής φαίνεται να το υποστηρίζει αυτό το θέμα βοηθώντας τον κρατούμενο από το να μην το επιβαρύνεται με επιπλέον "ανεπιθύμητα" παιδιά, ανησυχεί ότι από την πρωτόγονη αντίληψη της κληρονομικότητας της εγκληματικής συμπεριφοράς, η οποία έχει απορριφθεί ολοκληρωτικά από τη σύγχρονη γενετική", δήλωσε ο Cohen. 


NBC News
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια