Προσφατα
.

11.8.17

Μυστήρια «ιατρικά φαινόμενα» μεταξύ Κούβας-ΗΠΑ

Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι ήδη τεταμένες
Παιχνίδια κατασκόπων, διπλωματικές κόντρες, εποχές ψυχρού πολέμου ή απλά φάρσα που εξελίσσεται σε σημείο που τα μυστηριώδη «ιατρικά επεισόδια» Αμερικανών διπλωματών πάγωσαν τις σχέσεις των δυο χωρών κάνοντας την Ουάσιγκτον να αντιδράσει πρώτη. 

«Διάφορα σωματικά συμπτώματα» 
Η υπόθεση, η οποία χρονολογείται πριν από αρκετούς μήνες, και παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα μέσω της αμερικανικής διπλωματίας με το σταγονόμετρο. Στο τέλος του 2016, οι Αμερικανοί που εργάζονταν στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα είχαν ξεκινήσει να διαμαρτύρονται για  «διάφορα σωματικά συμπτώματα». 
«Για ιατρικούς λόγους,» οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά «επαναπάτρισαν τους Αμερικανούς», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert, χωρίς να εξηγήσει αυτά τα  «επεισόδια» ή τον αριθμό των ατόμων που τα είχαν. Την Πέμπτη, ο Καναδάς διευκρίνισε ότι ένας από τους διπλωμάτες του είχε υποστεί απώλεια ακοής, όπως και πολλοί Αμερικανοί συνάδελφοί του. 
Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, που κρατάνε την ανωνυμία τους, η Ουάσιγκτον είναι στα ίχνη μιας πιθανής «ακουστικής επίθεσης» που πραγματοποιείται με εξελιγμένες συσκευές ήχου που έχουν τοποθετηθεί εντός ή εκτός της κατοικίας των Αμερικανών διπλωματών. 
Ερωτηθείς την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε αυτή την υπόθεση. «Είμαστε ακόμα στην προσπάθεια να προσδιορίσουμε την πραγματική αιτία της κατάστασής τους», είπε. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, και δεν έχουμε οριστική απάντηση,» «δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε σε αυτό το στάδιο μια χώρα ή κάποιον άλλον». 

Η απέλαση δύο Κουβανών διπλωματών 
Σημειώνεται πως το ζήτημα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, γι' αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν, από τις 23 Μαΐου χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας, την απέλαση δύο διπλωματών της Κούβας στην Ουάσιγκτον, επειδή «η Κούβα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των διπλωματών μας στην χώρα τους», είπαν. 
Μια απόφαση που θα μπορούσε να αμαυρώσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, που αποκαταστάθηκαν το 2015 μετά από ένα διάλειμμα μισού αιώνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη συμφιλίωση που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα. 
Η Κούβα διαμαρτύρεται έντονα για την απέλαση των διπλωματών της. Η Αβάνα έχει ξεκινήσει επίσης μια «ολοκληρωμένη, με επείγουσα προτεραιότητα» έρευνα για να ρίξει φως σε αυτά τα γεγονότα. Φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης τρίτης χώρας, βεβαιώνοντας οτι «ποτέ δεν θα επέτρεπε στο κουβανικό έδαφος  να χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε κατά των διαπιστευμένων διπλωματικών υπαλλήλων και των οικογενειών τους, χωρίς εξαίρεση». 

Τι κρύβουν; 
«Παραμένουμε σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση της Κούβας» που παρέχει «βοήθεια σε αυτή την έρευνα,» αναγνώρισε ο Heather Nauert την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, λέγοντας πως ελπίζει η συνεργασία αυτή να « επιλύσει αυτό το ζήτημα με ικανοποιητικό τρόπο». 
Εάν επιβεβαιωθεί, πως η «ακουστική επίθεση» στόχευε ξένους διπλωμάτες θα είναι η πρώτη στην κουβανική επικράτεια, ακόμη και για μερικές δεκάδες αξιωματούχους των ΗΠΑ που ήταν εγκατεστημένοι στην Κούβα πριν από την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, εκπροσωπώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα Φιντέλ Κάστρο. 
Οι δυο χώρες έχουν μακρά ιστορία κατασκοπίας, και ίντριγκας, το τι κρύβεται πίσω από την ιστορία οι ίδιοι το γνωρίζουν.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια