Προσφατα
.

14.8.17

Εθνικό σχέδιο για την πρόληψη αυτοκτονιών

Αυτοκτονίες η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ νέων ηλικίας 10 έως 24 ετών
Ο 23χρονος γιος της Lynn Keane αυτοκτόνησε το 2009. Μετά από δύο χρόνια προσπαθώντας να καταλάβει το γιατί και με τη βοήθεια των φίλων της, ήταν σε θέση να γράψει για αυτή την τραγική εμπειρία. 
Στη συνέχεια ξεκίνησε ακτιβιστικές ενέργειες για να δημιουργηθεί μια εθνική στρατηγική για την πρόληψη αυτοκτονιών στον Καναδά, γράφοντας άρθρα και μιλώντας στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. 
Ο Καναδάς παραμένει μια από τις λίγες βιομηχανικές χώρες που δεν έχουν τέτοια στρατηγική, και σύμφωνα με την κυρία Keane και άλλους ακτιβιστές, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να σώσει ζωές. 
«Απλά πρέπει να παρακολουθείτε τις ειδήσεις, ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπάρχουν θύματα αυτοκτονιών στη χώρα, ιδιαίτερα στις αυτόχθονες κοινότητες», δήλωσε η Keane σε συνέντευξή της. 
Σημειώνει ότι η αυτοκτονία είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στον Καναδά, με περίπου 4.000 θανάτους ετησίως. Ωστόσο, μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 10-24, η αυτοκτονία έρχεται δεύτερη, οπότε ο λαός πρέπει να ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια εθνική στρατηγική. 
Οι ακτιβιστές όπως η κυρία Keane παραθέτουν παραδείγματα κοινοτήτων των Αβοριγίνων όπως το βόρειο Οντάριο, όπου τέσσερις έφηβοι ηλικίας 12 έως 16 ετών έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα. Στην περιοχή, Nishnawbe Aski Nation ανέφερε οτι έγιναν τουλάχιστον 22 αυτοκτονίες το 2017 σε πληθυσμό 45.000 κατοίκων. 
Καναδική Ένωση Πρόληψης Αυτοκτονιών 

Υπάρχει μια αυξητική  ανησυχητική τάση σε πάρα πολλές κοινότητες αυτοχθόνων, λέει η Keane, ενώ τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι πέντε έως έξι φορές υψηλότερα από ό, τι μεταξύ των μη αυτοχθόνων. 
Μεταξύ των Εσκιμώων του Nunavut, το ποσοστό αυτό είναι 13,5 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο στον Καναδά. «Γνωρίζοντας όλα αυτά, στίβω το κεφάλι μου να καταλάβω γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το γραφείο του υπουργού Υγείας, Jane Philpott, δεν επικεντρώνονται σε μια εθνική στρατηγική για την πρόληψη των αυτοκτονιών.» . 
Η κυρία Keane τόνισε ότι ορισμένες στρατηγικές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, όπως αυτές στο Κεμπέκ και στην Ευρώπη όπου η φροντίδα ψυχικής υγείας στηρίζεται σε κέντρα θεραπείας σε όλες τις περιοχές από γιατρούς γενικά αλλά και οικογενειακούς γιατρούς που είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά το πρόβλημα. 
«Εντοπίστε συμπεριφορές αυτοκτονίας και παρεμβαίνετε. Σύμφωνα με έρευνες του ιατρικού περιοδικού The Lancet, το Κεμπέκ μείωσε το ποσοστό αυτοκτονίας κατά ένα τρίτο μετά την έναρξη της στρατηγικής πρόληψης το 1999, με μείωση κατά 2,2% ετησίως. Με τη μείωση του ποσοστού αυτοκτονιών, έως και 50% σε ορισμένες περιοχές, καταλαβαίνετε ότι έτσι κάτι λειτουργεί», λέει η Keane. 
Η Julie Campbell, διευθύντρια της Καναδικής Ένωσης για την Πρόληψη Αυτοκτονιών (CSGA), είναι υπέρ του σχεδίου να φτιάξει η Οτάβα μια εθνική στρατηγική και να εκσυγχρονίσει την προσέγγισή της στο θέμα. «Νομίζω ότι πραγματικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα, έτσι θα έχουμε αποτελέσματα». Τόνισε. 
Η κες Keane και Campbell επέκριναν πέρυσι τον υπουργό Philpott, όταν σχολίασε μετά από ένα κύμα αυτοκτονιών μεταξύ των Αβορίγινων, ότι ο Καναδάς δεν χρειάζεται μια εθνική στρατηγική, επειδή οι επαρχίες είχαν κατάλληλες στρατηγικές. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια