Προσφατα
.

30.8.17

Ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια στους χρήστες πλαστικής σακούλας

Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τα 40.000 χιλ. δολάρια
Η Κένυα μπήκε στην αλυσίδα των αφρικανικών χωρών που έχουν έχουν εφαρμόσει πλήρη ή μερική απαγόρευση στην χρήση πλαστικής σακούλας. Το Καμερούν, η Γουινέα-Μπισσάου, το Μάλι, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, η Μαυριτανία, το Μαλάουι και άλλα  περίπου 40 κράτη παγκοσμίως, έχουν κηρύξει παράνομη την πλαστική σακούλα, αλλά με πολύ λιγότερο αυστηρές ποινές. 
Απορρίπτοντας την εκδοχή των κατασκευαστών πλαστικής σακούλας, πως δημιουργούν θέσεις εργασίας, το ανώτατο δικαστήριο της Κένυας την Δευτέρα άνοιξε το δρόμο για την αυτόματη απαγόρευση πλαστικής σακούλας. 
Ο νόμος, είναι η τρίτη προσπάθεια της Κένυας για απαγόρευση κατά την τελευταία δεκαετία, γι αυτό οι κυρώσεις είναι σκληρές. Προς το παρόν, απευθύνονται κυρίως σε κατασκευαστές και προμηθευτές, αλλά η αστυνομία μπορεί να συλλάβει και ανθρώπους που απλά τις κρατάνε. Οι υψηλότερες κυρώσεις, είναι τέσσερα χρόνια φυλάκισης και έως και 40.000 δολάρια σε πρόστιμα. 
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι 100 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες διανέμονται κάθε χρόνο στην Κένυα και οι δρόμοι σε αστικές περιοχές της χώρας είναι συχνά γεμάτοι και απροσπέλαστοι από τα πλαστικά. Οι σακούλες, κάνουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες, χρόνια για να αποσυντεθούν και μπορούν να σκοτώσουν ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιας ζωής όταν τις πετάνε κοντά σε ποτάμια και ακτές. 
Τα χερσαία ζώα κινδυνεύουν επίσης να πεθάνουν εάν τις καταπιούν. Οι σακούλες φράζουν επίσης αποχετεύσεις και τα υπονόμους συμβάλλοντας σε πλημμύρες και εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. 
Η κυβέρνηση της Κένυας προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι ο «απλός άνθρωπος» δεν θα υποφέρει από την απόφαση. Όπως και αλλού, οι περισσότεροι μικροπωλητές δίνουν πλαστικές σακούλες γιατί είναι βολικός τρόπος να μεταφέρουν οι πελάτες τα προϊόντα τους στο σπίτι. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια