Προσφατα
.

8.8.17

Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Υεμένη δεν έχει καμία σχέση με την Αλ Κάιντα

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αγνόησαν τις καταστροφικές ανθρωπιστικές πτυχές των συγκρούσεων στην  Υεμένη, τώρα ενισχύουν τη συμμετοχή τους, αποστέλλοντας στρατεύματα στη χώρα 
Ξενοφώντας Ερμείδης
Με τον μανδύα  του αγώνα κατά της Αλ Κάιντα, κάνουν απόβαση που αφορά τους Σαουδάραβες, το Ιράν και την οικοδόμηση της περιφερειακής εξουσίας των ΗΠΑ. 
Παρά την έξαρση μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ παραμένουν σιωπηλές για την κρίσιμη κατάσταση στην Υεμένη. 
Ωστόσο, η σιωπή της Ουάσινγκτον δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τον πόλεμο που διεξήγαγε η Σαουδική Αραβία εναντίον του κινήματος Yemeni Houthi από τότε που ξεκίνησε στις αρχές του 2015, προσφέροντας υλικοτεχνική υποστήριξη και αναγνώριση, μαζί με αποστολές όπλων αξίας δισεκατομμυρίων, στον ηγετικό συνασπισμό. 

Τώρα, η συμμετοχή των ΗΠΑ στην Υεμένη αναμένεται να αυξηθεί δραστικά. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι, για πρώτη φορά, οι δυνάμεις των ΗΠΑ είναι επίσημα επί τόπου στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Jeff Davis, ένα "μικρό" στρατιωτικό σώμα στρατιωτών των Η.Π.Α. συμμετέχει σε επιχείρηση "Υεμένη" για να διώξει την Αλ Κάιντα από την Αραβική Χερσόνησο. Ο Ντέιβις ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα είχαν εμπλακεί μόνο σε "ανταλλαγή πληροφοριών" και απέφυγε έντονα να δηλώσει αν περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν στην Υεμένη μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Πίσω από την επέκταση της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Υεμένη 
Αν και ο δηλωμένος σκοπός της στρατιωτικής επέμβασης των Η.Π.Α. είναι η καταπολέμηση της Αλ Κάιντα, ένας τέτοιος ισχυρισμός τίθεται εν αμφιβόλω, δεδομένης όχι μόνο της εμπλοκής των Η.Π.Α. στον πόλεμο που διεξήχθη από τη Σαουδική Αραβία αλλά και των γεωπολιτικών στόχων των ΗΠΑ στην περιοχή. 
Τα αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Υεμένη, αφού τα δέχτηκαν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Hadramout: Δείτε εδώ
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Υεμένης υπό την ηγεσία του Προέδρου Abed Mansur Hadi, ο οποίος στην υπόληψη του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού φέρεται ως μαριονέτα της Σαουδικής Αραβίας, και των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Η σημερινή "κυβέρνηση" του Hadi υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους ξένους, και δεν έχει καθόλου την λαϊκή υποστήριξη της Υεμένης. 
Το 2015, ο Hadi απομακρύνθηκε από το πολιτικό κίνημα των Χούτι, προκαλώντας ανισότητα στις ισορροπίες των περιφερειακών εξουσιών που οδήγησε τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να ξεκινήσουν τον βίαιο πόλεμο εναντίον της Υεμένης. 

Μετά από δύο χρόνια και περισσότερο, δαπανώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, οι Σαουδάραβες δεν έχουν ακόμη νικήσει τους Χούτι μη μπορώντας να αποκτήσουν στρατιωτική υπεροχή, αλλά φέρνοντας τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης. 
Ενώ τα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης, μαζί με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορούν το Ιράν για την ικανότητα των Χούτι που αντιστέκεται στις προσπάθειες ξένων για να τους καταστρέψουν. Σε όλη αυτή την ιστορία η συμμετοχή του Ιράν αποδείχθηκε ελάχιστη. 
Είναι μάλλον σαφές ότι η ισχυρή λαϊκή στήριξη των Χούτι τους επέτρεψε να είναι τόσο ανθεκτικοί. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Πενταγώνου και των κύριων μέσων μαζικής ενημέρωσης, η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στην Υεμένη «παρέμεινε πάντα επικεντρωμένη στο να χτυπήσει την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», αρχίζοντας πολύ πριν από την εμφάνιση της τρέχουσας σύγκρουσης. 
Ωστόσο, και αυτό είναι ανέντιμο. Πριν από την τρέχουσα σύγκρουση, οι Η.Π.Α. συμμετείχαν ήδη εδώ και χρόνια στην Υεμένη, ξεκινώντας με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις το 2001, οι οποίες ακολουθήθηκαν από έναν πόλεμο με τρομοκράτες που υπερασπίστηκε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. 
 
Οι ΗΠΑ άρχισαν να υποστηρίζουν άμεσα το συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, τόσο με υλικοτεχνική υποστήριξη όσο και με την "ανταλλαγή πληροφοριών", λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη βομβιστική επίθεση της Υεμένης το 2015. 
Η βοήθεια αυτή ήταν κρίσιμη για τον πόλεμο που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία. 

Σενάριο ενεργειών των Η.Π.Α στον μυστικό πόλεμο 
Και άλλες ενέργειες των ΗΠΑ υποδηλώνουν επίσης την ύπαρξη ενός μυστικού πολέμου κατά των Χούτι: 
α) Το Πεντάγωνο βομβάρδισε τις θέσεις των Χούτι στην Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι ήταν αντίποινα για μια επίθεση που δεν συνέβη ποτέ. 
β) Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ανακαλύφθηκαν όταν βοήθησαν τις δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέλους της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, για την λειτουργία μυστικών φυλακών βασανιστηρίων σε όλη την ύπαιθρο της Υεμένης. 
γ) Οι Η.Π.Α., μόνο φέτος, πραγματοποίησαν περίπου 80 αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη και πραγματοποίησαν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. 
δ) Οι δυνάμεις των ΗΑΕ και της Υεμένης διαχειρίζονται ένα μυστικό δίκτυο φυλακών όπου οι κρατούμενοι βασανίζονται βάναυσα. Δείτε εδώ 

Καταπολεμούν την Αλ Κάιντα, βοηθώντας την
Οι ισχυρισμοί των Η.Π.Α. ότι έχουν δεσμευτεί να εξαλείψουν την Αλ Κάιντα υπό την αιγίδα της κυβέρνησης που ηγείται ο Hadi και της Σαουδικής κυβέρνησης είναι ύποπτοι. 
Οι ΗΠΑ, αν και βρήκαν στο όνομα της Αλ Κάιντα έναν εχθρό για δεκαετίες, έχουν ωστόσο και συμμαχία με την  Αλ Κάιντα σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Συρία. 
Είναι γνωστό ότι ακόμη και ο μακρόχρονος πόλεμος των ΗΠΑ στην Υεμένη έχει πράγματι ενισχύσει την παρουσίας της Αλ Κάιντα στη χώρα. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία, της οποίας ο πόλεμος στην Υεμένη υποστηρίζεται από τις Η.Π.Α, είναι γνωστό ότι υποστηρίζει ενεργά την Αλ Κάιντα τόσο μέσω χρηματοδότησης όσο και μέσω αποστολής όπλων, συμπεριλαμβανομένης της AQAP. 
Ακόμη και η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία έχει στείλει μέλη της Αλ Κάιντα για να την εκπροσωπήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη. 
Εάν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επί του παρόντος τον πόλεμο που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, γιατί να επιτεθεί και σε μια ομάδα που υποστηρίζουν άμεσα οι Σαουδάραβες; 

Είναι πολύ πιο λογικό ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν στην Υεμένη για να στοχεύσουν τις ομάδες που οι Σαουδάραβες δεν υποστηρίζουν. 
Μοιάζει πολύ με το σχέδιο που έπαιξαν στη Συρία, η παρουσία της AQAP στην Υεμένη είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει μια αργή συσσώρευση  αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Υεμένη, που αργότερα θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τη Σαουδική υπό την ηγεσία του συνασπισμού. 
Όλα στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». 
Ο υπουργός Άμυνας Mattis μίλησε τον προηγούμενο Απρίλιο, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να επιταχύνουν τη συμμετοχή τους στον πόλεμο που προκάλεσε η Σαουδική Αραβία. 
Σύμφωνα με τον Mattis, ο κύριος λόγος που θέλησε να αυξηθεί η ανάμειξη στον πόλεμο δεν ήταν η αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων, αλλά η στοχοποίηση του Ιράν. 
Αν και το Ιράν είναι ελάχιστα εμπλεκόμενο σε συγκρούσεις στην Υεμένη, τα λόγια του Mattis αναφέρονται στις ΗΠΑ που έχει ευρύτερους γεωπολιτικούς στόχους στην περιοχή, στόχους που έχουν πολύ περισσότερο να κάνουν με την αλλαγή του καθεστώτος, για να αποδυναμωθεί η αντίσταση του Ιράν και άλλων χωρών απέναντι στις ΗΠΑ. 
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι το πρόσχημα. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια