Προσφατα
.

20.8.17

Τα «θαύματα» της Αιθιοπίας

Οι ντόπιοι «πιστεύουν» πως σκαλίστηκαν από αγγέλους
Στη βόρεια Αιθιοπία κοντά στην πόλη Lalibela, για πολλούς αιώνες αυτά  τα αριστουργήματα ήταν κρυμμένα από όλους εκτός από τους ντόπιους πιστούς που κατεβαίνουν για να προσευχηθούν.  
Οι εκκλησίες της Lalibela είναι μονολιθικά κτίσματα, φτάνουν από 40 έως 50 μέτρα βάθος από την επιφάνεια της γης, και δένουν απόλυτα με το τοπίο χωρίς να ξεχωρίζουν καθόλου.   
Η Αιθιοπία ισχυρίζεται ότι είναι η παλαιότερη χριστιανική χώρα στον κόσμο, αφού είναι επίσημα χριστιανική από το 330 μ.Χ. 
 
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από τη δημιουργία αυτών των εξαιρετικών τόπων λατρείας. Κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν σκαλιστεί από τους Ναΐτες ιππότες, χριστιανούς σταυροφόρους που κατά τον 13ο αιώνα, έχτιζαν εκκλησίες, στους τόπους  της εξουσίας τους, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. 
Η πιο ισχυρή εκδοχή είναι αυτή που διαδίδει το μικρό μουσείο κοντά στην είσοδο των εκκλησιών, πως δηλαδή, σκαλίστηκαν, μετά από διαταγές του βασιλιά Lalibela, αυτοκράτορα της Αιθιοπίας στα τέλη του 12ου αρχές 13ου αιώνα. Ο Lalibela λέγεται ότι είχε επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ το 1187 μ.Χ. λίγο πριν η πόλη κυριευθεί από τις μουσουλμανικές δυνάμεις. Ο αυτοκράτορας Lalibela «έχτισε» αυτές τις εκκλησίες στην Αιθιοπία, με σκοπό να καλωσορίσει τους Χριστιανούς σε μια «Νέα Ιερουσαλήμ». 
 
Από απόσταση δεν φαίνεται τίποτε, το μοναδικό σημάδι αυτών των υπόγειων ναών είναι το ρεύμα των ανθρώπων που ρέουν προς τα μέσα και η ύστερα εμφανίζονται να βγαίνουν από τις «ρωγμές» στους βράχους. 
Ακόμη και όταν δεν λειτουργούν οι εκκλησιές δεν είναι ποτέ άδειες. Οι ηλικιωμένοι πιστοί βρίσκονται πάντα εκεί. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια