Προσφατα
.

25.8.17

Βραζιλία: Τέσσερα εκ. εκτάρια έτοιμα να καταστραφούν στον Αμαζόνιο

Η περιοχή έχει το μέγεθος της Δανίας
Ένα εκτάριο είναι δέκα στρέμματα, ο πολλαπλασιασμός επί τέσσερα εκατομμύρια, απλώς ζαλίζει. 
Με προεδρικό διάταγμα δόθηκε το πράσινο φως για τις εξορύξεις τεσσάρων εκατομμυρίων εκταρίων δάσους που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών της Para και Amapa (Βόρεια). 

Το εθνικό πάρκο Renca (Reserva Nacional do Cobre e seus Associados), που δημιουργήθηκε το 1984 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες προστατευόμενες περιοχές λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητάς του, και τα εδάφη που ζουν οι Ινδιάνικες φυλές Aparai, Wayana και Wajapi.  
Περιέχει όμως και μεγάλες ποσότητες χρυσού, σιδήρου, χαλκού και μαγγανίου. Ορυκτά, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν μείνει αναξιοποίητα, στο βαθμό που το καθεστώς εξορύξεων περιόριζε τη δραστηριότητα αυτή στις δημόσιες επιχειρήσεις. 

Η απόφαση για την έναρξη της ιδιωτικής εξόρυξης είναι σύμφωνη με τις φιλελεύθερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Temer. «Η αρχική ιδέα του διατάγματος είναι η οικονομική ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να έχει ισχυρές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις», λέει ο Ely Paiva, ερευνητής στο Ίδρυμα Getulio Vargas. «Ποιο θα είναι το τίμημα που θα κληθούμε να πληρώσουμε σε μια περιοχή τόσο ευαίσθητη όσο ο Αμαζόνιος;», αναρωτιέται. 
Αν και το κείμενο του διατάγματος αναφέρει ότι η αλλαγή του καθεστώτος «δεν αμφισβητεί την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της χλωρίδας και των αυτοχθόνων εδαφών», οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Ο πρόεδρος Temer, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και σκάνδαλα είναι «στριμωγμένος» γιατί η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται από την υποστήριξη των βουλευτών που εκπροσωπούν ένα ισχυρό λόμπι που συνδέεται κυρίως με γεωργικές επιχειρήσεις και ορυχεία. Τον κατηγορούν τακτικά για το ξεπούλημα του Αμαζονίου για να σώσει την πολιτική του καριέρα. 
Αντιμετωπίζοντας την κριτική, ο αρχηγός του κράτους αντέδρασε, λέγοντας σε μια δήλωση ότι «δεν υπάρχει θέμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την απόφαση». Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο καθεστώς εξορύξεων θα «φρουρεί» την περιοχή για να αποφευχθεί η «ζημία που προκαλείται από παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης (!) και πως προωθείται  η αειφόρος ανάπτυξη στον Αμαζόνιο». 

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), βεβαιώνει πως η ανάθεση σε ιδιώτες για εξορύξεις στη  Renca, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και τις ινδιάνικες φυλές της περιοχής. «Είναι μια τραγωδία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποψίλωση των δασών και η ρύπανση των ποταμών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Mauricio Voidovic, εκτελεστικός διευθυντής του WWF Βραζιλίας. 

«Αυτή είναι η χειρότερη επίθεση στον Αμαζόνιο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ακόμη και η στρατιωτική δικτατορία δεν τόλμησε να πάει τόσο μακριά» δήλωσε ο γερουσιαστής Randolfe Rodrigues.  
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια