Προσφατα
.

23.8.17

Κινητές βιβλιοθήκες για πρόσφυγες

Οι βιβλιοθήκες Minivan παρέχουν κάποια ανακούφιση στους πρόσφυγες που περιμένουν στην Ελλάδα
Εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, η πλήξη δεν θα μπορούσε να είναι είναι ο καλύτερος φίλος τους. Με αυτή τη σκέψη κάποιοι ακτιβιστές στην Ελλάδα δημιούργησαν τη βιβλιοθήκη Echo Refugee Library. 

Το minivan είναι εξοπλισμένο με ράφια που μεταφέρουν μέχρι 1.000 βιβλία και επισκέπτεται τους πρόσφυγες σε εβδομαδιαία βάση. Η βιβλιοθήκη Echo Refugee επισκέπτεται τα στρατόπεδα προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας καθώς και στις φτωχότερες συνοικίες της πρωτεύουσας, όπου πολλοί πρόσφυγες ζουν σε πολυκατοικίες. 

Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν κολλήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, αφού τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν κλείσει τα σύνορά τους γι αυτούς. Όσο κι αν εξασφαλιστεί η επιβίωση η αρχή της πλήξης και της κατάθλιψης είναι κοντά πολλές φορές. 
Η απελπισία περιμένοντας το άγνωστο, ανακουφίζεται κάπως γι 'αυτό και εκτιμούν τόσο πολύ την βιβλιοθήκη Echo Refugee Library. 
Σύμφωνα με την Esther Ten Zijthoff, 25 ετών, συντονίστρια της προσπάθειας,  στόχος του έργου είναι να «κάνουν τον πολιτισμό προσβάσιμο σε όλους». Βιβλία στα Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Αραβικά, Κουρδικά, και Φαρσί έχουν παρασχεθεί από δωρητές στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Βρετανία και το Λίβανο. Ορισμένα έχουν επίσης αγοραστεί στο διαδίκτυο. 

Ο Said Ali, ένας 26χρονος Σύριος, που επισκέπτεται την κινητή βιβλιοθήκη όταν πηγαίνει στην αγορά τροφίμων, λέει, «Μου αρέσει πολύ να έχω κάτι να διαβάσω. Μου κάνει καλό. Τα λεξικά είναι πάντα απαραίτητα, καθώς οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μάθουν νέες γλώσσες για να βελτιώσουν τις πιθανότητες τους να ξεκινήσουν μια νέα ζωή». 

Μια παρόμοια πρωτοβουλία είναι και το We Need Books.Οι εθελοντές με τα προγράμματα αυτά κάνουν μαθήματα γλώσσας στα αραβικά και τα γαλλικά. Έχουν τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων Φαρσί στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων 150 που στάλθηκαν από το Αφγανιστάν. Όπως δήλωσε Ιωάννα Νησύρου. η οποία συνέχισε λέγοντας: «Αρχικά ο στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να ξεχαστούν με την λογοτεχνία. Τώρα όμως επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να ενσωματωθούν. Και οι δύο ομάδες αλλάζουν ζωές, καθώς βοηθούν τους πρόσφυγες να καταπολεμήσουν την πλήξη και να μάθουν πολύτιμες πληροφορίες.»
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια