Προσφατα
.

21.8.17

Πολεμικές επιχειρήσεις με ρομπότ δολοφόνους;

Θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας;
Περισσότεροι από 100 κορυφαίοι εμπειρογνώμονες ρομποτικής παροτρύνουν τον ΟΗΕ να ενεργήσει ώστε να αποτρέψει την ανάπτυξη "ρομπότ δολοφόνων". 
Με επιστολή προς τον ΟΗΕ, γνώστες της τεχνητής νοημοσύνης (AI), συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, προειδοποιούν για "μια τρίτη επανάσταση στις πολεμικές επιχειρήσεις". 

Η επιστολή λέει ότι η "θανατηφόρα αυτόνομη" τεχνολογία είναι ένα κουτί της Πανδώρας, προσθέτοντας ότι ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Οι 116 εμπειρογνώμονες ζητούν την απαγόρευση της χρήσης του AI στη διαχείριση των όπλων. 
"Μόλις αναπτυχθούν, θα επιτρέψουν να διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ, και μερικές φορές η κλιμάκωση των εμπλοκών θα γίνεται  ταχύτερα από ό, τι οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν", λέει η επιστολή. "Μπορεί να γίνουν όπλα τρομοκρατίας, όπλα που οι δικτάτορες και οι τρομοκράτες θα χρησιμοποιούν εναντίον αθώων ανθρώπων", προσθέτει. 

Υπάρχει ένας δραματικός τόνος στο μήνυμα από τους γνώστες της τεχνολογίας, οι οποίοι προειδοποιούν ότι "δεν έχουμε πολύ χρόνο να ενεργήσουμε". "Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει." Οι εμπειρογνώμονες ζητούν να περιληφθεί στον κατάλογο των όπλων που απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW) και περιγράφουν την τεχνολογία ως "ηθικό λάθος". 

Μαζί με τον συνιδρυτή της Tesla και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Musk, στους πρωτεργάτες της τεχνολογίας συμπεριλαμβάνεται ο Mustafa Suleyman, συνιδρυτής της DeepMind της Google. Μια ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που επικεντρώνεται στα αυτόνομα όπλα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί τη Δευτέρα(21/8/17), αλλά η σύσκεψη έχει αναβληθεί για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου. 

Μία ενδεχόμενη απαγόρευση της ανάπτυξης τεχνολογίας "ρομπότ δολοφόνων" είχε συζητηθεί προηγουμένως από τις επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών. Το 2015, περισσότεροι από 1.000 τεχνικοί εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και ερευνητές συνέταξαν επιστολή προειδοποίησης σχετικά με τους κινδύνους των αυτόνομων όπλων. 
Μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολή του 2015 ήταν και ο επιστήμονας Stephen Hawking, ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak, και ο κ. Musk. 

Τι είναι ένα "ρομπότ δολοφόνος"; 
Ένα ρομπότ δολοφόνος είναι ένα πλήρως αυτόνομο όπλο που μπορεί να επιλέξει και να καταστρέψει στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. 
Δεν υπάρχουν προς το παρόν, αλλά οι τεχνολογικές εξελίξεις τα φέρνουν πιο κοντά στην πραγματικότητα. 
Εκείνοι που ευνοούν τα ρομπότ δολοφόνους θεωρούν ότι οι ισχύοντες νόμοι στον πόλεμο μπορεί να επαρκούν για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων θα μπορούσαν να προκύψουν εάν χρησιμοποιηθούν ποτέ, ισχυριζόμενοι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μορατόριουμ, όχι μια οριστική απαγόρευση. 
Ωστόσο, αυτοί που αντιτίθενται στη χρήση τους πιστεύουν ότι αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα και ότι θα πρέπει να απαγορευτούν οι αυτόνομες "λειτουργίες θανάτου". 


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια