Προσφατα
.

22.7.17

Γυναίκες χτυπάνε άγρια γυναίκες

Γυναικεία σώματα καταστολής στην Υεμένη χτυπάνε διαδηλώτριες που ζητάνε πίσω  τους "εξαφανισμένους" άντρες των οικογενειών τους.
Μαρία Τσολακίδη 
Οι αστυνομικοί χτύπησαν βίαια τις γυναίκες που διαμαρτύρονταν για τα αγνοούμενα μέλη των οικογενειών τους στην Υεμένη. Οι γυναικείες δυνάμεις καταστολής είναι ντυμένες με την περιβόητη μπούργκα που δεν αφήνει ακάλυπτα ούτε τα χέρια. Εύκολα θα μπορούσε να ήταν καμουφλαρισμένοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Αν όμως λάβουμε υπ' όψιν μας το «βασιλικότερος του βασιλέως», μάλλον το ξύλο προήλθε από γυναίκες και το μήνυμα ήταν σαφές: «όσο θα ρωτάτε για τους εξαφανισμένους θα σας αντιμετωπίζουμε με βία». 
Οι γυναίκες ζήτησαν να μάθουν τι συνέβη με τα μέλη των οικογενειών τους που εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τις γυναίκες, εκατοντάδες άνδρες μέλη των οικογενειών τους που ζουν στη νότια Υεμένη έχουν απαχθεί από την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο και δεν έχουν κανένα νέο τους. 
Στον αγώνα που διεξήχθη κοντά σε έδρα των στρατευμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι γυναίκες φώναζαν: "Συμμαχία, πού είναι οι γιοι μας;". 
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εντάχθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο υπέρ της κυβέρνησης της Υεμένης, δημιουργώντας ένα συνασπισμό ενάντια στους αντάρτες Houthi. 
Οι γυναίκες κατηγορούν τον συνασπισμό και την πολιτοφυλακή για την εξαφάνιση των οικείων τους. Οι γυναίκες δήλωσαν πως μερικοί αστυνομικοί ήταν μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες με μπούργκα και έδερναν άγρια τις διαδηλώτριες. 
Δυο άλλες γυναίκες φέρονται να κρατούνται και να ανακρίνονται, σύμφωνα με τις διαδηλώτριες, οι οποίες επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμες καθώς φοβούνται την τιμωρία σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον. 
«Οι γιοι και οι αδελφοί μας εξαφανίστηκαν», ανέφερε μια δασκάλα στο Associated Press σε τηλεφωνική συνέντευξη. 
«Ένα χρόνo τώρα, δεν ξέρουμε τίποτα γι' αυτούς». Η 34χρονη δασκάλα μιλούσε από προσωπική εμπειρία, καθώς ο αδελφός και ο θείος της απήχθησαν από τους δρόμους τον περασμένο Αύγουστο. Είπε ότι ο αδελφός της ήταν φοιτητής πανεπιστημίου. Η οικογένειά της έχει μάθει την τύχη του θείου της, αλλά δεν έχει ακούσει τίποτα για τον αδελφό της. Ο θείος της είναι σύμφωνα με πληροφορίες στην κεντρική φυλακή του Aden, όπου ο συνασπισμός έχει το δικό του τμήμα για ύποπτους τρομοκρατίας. 
Το Associated Press διεξήγαγε έρευνα το περασμένο έτος και ανακάλυψε ότι υπήρχε ένα δίκτυο μυστικών φυλακών που διευθύνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες πιστές δυνάμεις στον συνασπισμό, οι αντιφρονούντες συλλαμβάνονται παρανόμως ως τρομοκράτες, κρατούνται στις φυλακές και βασανίζονται. 
Οι οικογένειες της Υεμένης επιβεβαίωσαν ότι τα βασανιστήρια συμβαίνουν στα χέρια του συνασπισμού και ότι οι περισσότεροι από τους άντρες που συλλαμβάνονται είναι κρατούνται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. 
Φυσικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνούνται την ύπαρξη τέτοιων φυλακών. Όταν οι άνδρες άρχισαν να εξαφανίζονται πέρυσι, γίνονταν διαμαρτυρίες σχεδόν κάθε εβδομάδα από τις γυναίκες που εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους και ζήτησαν να γνωρίζουν την τύχη των αγνοουμένων. 
Παρά την πληθώρα απειλών και εκφοβισμού από τον συνασπισμό και την κυβέρνηση, οι γυναίκες έχουν ισχυρή αγωνιστική θέληση και μερικές έχουν πάρει ακόμη και απαντήσεις σχετικά με συγκεκριμένο μέλος της οικογένειάς τους. 
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους άνδρες παραμένουν άφαντοι ενώ η κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή. 
«Πήγαμε στην προεδρία, στον συνασπισμό και στον αρχηγό ασφαλείας, αλλά κανείς δεν μας μιλάει», δήλωσε η δασκάλα-διαδηλωτής. «Οι πολιτοφυλακές εκτελούν τη χώρα», συνεχίζει.
Αυτός ο πόλεμος  έχει φέρει μεγάλη τραγωδία σε ένα έθνος το οποίο καταρρέει. Η οικονομία της χώρας είναι ερείπια, περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του πολέμου και πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Ο λιμός έχει γίνει επιδημία και η χολέρα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο από τον Απρίλιο. Καθώς η χώρα διαλύεται, οι πολίτες της χρειάζονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την οικογένειά τους, κάτι που ο συνασπισμός και η κυβέρνηση της Υεμένης τους αρνούνται με βία και σιγή.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια