Προσφατα
.

8.4.17

Να ζεις περισσότερο

Τρύφων Λιώτας 
Η ταινία μικρού μήκους «Όμοιοι» (Alike, SP, 2015) είναι μια κινουμένων σχεδίων ματιά πάνω στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Χωρίς διαλόγους και με έναν αφοπλιστικά απλό σενάριο μέσα σε 7 λεπτά καταφέρνει να αναδείξει προβλήματα και αντιφάσεις του πολιτισμού μας αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές. Κέρδισε 64 (!) βραβεία και το ντουέτο των δημιουργών της, θέλησε να την διαθέσει ελεύθερα στο ίντερνετ. 
Η ιστορία απλή: Ένας πατέρας, ο Kopi (=Αντιγραφή) θέλει να μάθει στο γιό του Paste (=Επικόλληση) τον σωστό τρόπο ζωής. Αλλά ποιος είναι όμως ο σωστός δρόμος; 
Η μοντέρνα κοινωνία μας μαθαίνει από μικρή ηλικία μέσω της οικογένειας, του σχολείου αλλά και των ΜΜΕ να έχουμε καλούς βαθμούς στο σχολείο και να δουλεύουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε. Μας μαθαίνουν να δίνουμε ένα ψεύτικο νόημα στη ζωή το οποίο προϋποθέτει πάντα μια κλίμακα αξιών που οδηγεί με τη σειρά της σε ίδιες επιλογές και προτιμήσεις. Ένας κύκλος που δεν αφήνει καθόλου χώρο στη δημιουργικότητα και κατά συνέπεια οδηγεί σε άχρωμες, χωρίς χαρά και ευτυχία, φτωχές ζωές. Ο σωστός δρόμος θα οδηγούσε αντίθετα στη διαμόρφωση διαφορετικών και πλούσιων ζωών. 
Πλούσιες με την έννοια της ποσότητας ως ποικιλίας. Καμιά φορά η ποσότητα κάνει την ποιότητα. Ακούγεται πράγματι περίεργο επειδή ο άνθρωπος της καθημερινότητας έχει μάθει να εκτιμά την ποιότητα. Έτσι έμαθε να ζει με στόχους και φροντίδα για το μέλλον. 
Υπολογισμοί για το αύριο, τη σύνταξη, την καριέρα, τα παιδιά του. Πιστεύει με αφέλεια ότι μπορεί να κατευθύνει πράγματα στη ζωή του. Λάθος: το σημαντικό δεν είναι να ζεις καλύτερα αλλά να ζεις περισσότερο. 
Ναι, ακούγεται σαν μια φράση κενή περιεχομένου ειδικά σε κάποιον προγραμματισμένο να σκέφτεται όπως ο παραπάνω καθημερινός άνθρωπος. Όμως η ηθική και η κλίμακα αξιών ενός ανθρώπου αναπτύσσονται, και συνεπώς εξηγούνται, μόνο με την ποσότητα και την ποικιλία των εμπειριών που έχει συσσωρεύσει. Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους. Οι όροι της σύγχρονης ζωής επιβάλλουν στην πλειονότητα των ανθρώπων την ίδια ποσότητα, παρόμοιων εμπειριών, ουσιαστικά δηλαδή την ίδια εμπειρία. Και ίσως τώρα κατανοήσουμε και την αξία της ποσότητας στη ζωή. 
Τα παιδιά με τα ενδιαφέροντα τους και τις αμορφοποίητες ματιές τους στον κόσμο ξέρουν ενστικτωδώς το δρόμο τους αλλά και δείχνουν σε εμάς τον τρόπο. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο όσο περισσότερο γίνεται, διατηρώντας την εσωτερική μας επανάσταση, την ελευθερία μας και το πάθος μας. 
Μόνο έτσι ο παράλογος τούτος κόσμος θα μπορέσει να ξαναγεννηθεί με το μεγαλείο του και την πολλαπλότητά του. Σπάνιες στιγμές μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα δεινά του καθημερινού αγώνα δρόμου στον οποίο άθελά μας συμμετέχουμε, για να σκεφτούμε πάνω στις αξίες και υποθέσεις που μας έχουν επιβληθεί και τις αποδεχόμαστε ως αναντίρρητες αλήθειες ενός ευαγγελίου. 
Χρησιμοποιήστε μια από αυτές τις για να δείτε την ταινία: 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια