Προσφατα
.

8.3.17

Οι γυναίκες επαναστατούν υπέροχα

Γιάννης Λαζάρου
Σε περιόδους κατά τις οποίες οι λαοί χρειάστηκε να αντιδράσουν απέναντι σε καταπιεστικά καθεστώτα, οι γυναίκες δεν έμειναν αμέτοχες. Συμμετείχαν ενεργά τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των ενεργειών απέναντι στους τυράννους χωρίς να διστάσουν ακόμη και να εκτελέσουν αρκετούς από αυτούς.
Σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν σε κατορθώματα και τους άντρες συντρόφους τους αλλά και στην αλλαγή των πραγμάτων λειτουργούσε η ανδροκρατία με αποτέλεσμα να ξεχνιούνται με τα χρόνια οι θυσίες και οι αγώνες τους.
Ας θυμηθούμε μερικές γυναίκες που διαμόρφωσαν ακόμη και τα αποτελέσματα πολλών επαναστάσεων.
 
Βέρα Ιβάνοβνα Ζασούλιτς 
Όταν ο πολιτικός κρατούμενος Μποκολιούμποφ αρνήθηκε να βγάλει το καπέλο του μπροστά στον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Φιοντόρ Τρεπόφ περιβόητου για την καταστολή των Πολωνικών εξεγέρσεων το 1830 και 1863, αυτός διέταξε να μαστιγωθεί , πράγμα που εξόργισε τους πάντες. 
Μια ομάδα επαναστατών αποφάσισε να τον εκτελέσει αλλά η Βέρα έδρασε πρώτη. Με την φίλη και συντρόφισσά της Μαρία Κολένκινα αποφάσισαν να σκοτώσουν τον εισαγγελέα Βλαντισλάβ Ζελεκόβσκι αλλά και τον Τρεπόφ στην δίκη. 
Η απόπειρα της Μαρίας που ανέλαβε τον εισαγγελέα απέτυχε, όμως η Βέρα χρησιμοποιώντας Αγγκλκό περίστροφο τραυμάτισε βαριά τον Τρεπόφ. Μετά την περιπετειώδη δίκη της κατά την οποία όλοι ζητούσαν την αθώωσή της διέφυγε στην Ελβετία. 
Σέλια Σάντσεζ 
Μπορεί άπαντες να γνωρίζουν τον Τσε και τον Φιντέλ της Κουβανικής επανάστασης αλλά είναι κοινό μυστικό πως η Σέλια λάμβανε αποφάσεις που οδήγησαν τον νικηφόρο αγώνα των Κουβανών επαναστατών. 
Ήταν μία από τους ιδρυτές του Κινήματος της 26η Ιουλίου, ηγέτης σε ομάδες μάχης σε όλη την επανάσταση, έλεγχε τις βοηθητικές ομάδες και ακόμη έκανε τις ρυθμίσεις για την προσγείωση Granma, η οποία μετέφερε 82 μαχητές από το Μεξικό προς την Κούβα για την ανατροπή του Μπατίστα. 
 
Μπλάνκα Κανάλες 
Η μοναδική ίσως γυναίκα στον κόσμο που ηγήθηκε εξέγερσης εναντίον των ΗΠΑ, γνωστής ως «εξέγερση Jayuya»
Φανατική υπερασπίστρια του πατριωτισμού από το Πουέρτο Ρίκο, βοήθησε στην οργάνωση των «Θυγατέρων της Ελευθερίας», ( Daughters of Freedom), τμήμα των γυναικών του Πατριωτικού Κόμματος του Πουέρτο Ρίκο. 
Το 1948, προτάθηκε ένα ιδιαίτερα περιοριστικό και αυστηρό νομοσχέδιο γνωστό ως «Gag Bill», ή «νόμος 53», το οποίο όριζε ως έγκλημα, την εκτύπωση, τη δημοσιοποίηση, την πώληση, ή την όποια παρουσίαση, οποιουδήποτε υλικού, που θεωρούνταν ότι στόχευε να καταστρέψει ή να χτυπήσει την κυβέρνηση. 
Σε απάντηση, το Πατριωτικό κόμμα και οι υποστηρικτές του, ξεκίνησαν να οργανώνουν μια ένοπλη επανάσταση. Στις 30 Οκτωβρίου του 1950, η Μπλάνκα και άλλοι πήραν τα όπλα που είχε αποθηκευμένα στο σπίτι της και βάδισαν προς την πόλη της Jayuya, κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα, έκαψαν το ταχυδρομείο, έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια, και ύψωσαν την σημαία του Πουέρτο Ρίκο αψηφώντας το νόμο Gag. 
Αμέσως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέταξε το στρατό και την αεροπορία να προχωρήσει σε επιθέσεις στην πόλη. Οι εξεγερμένοι άντεξαν και αντιστάθηκαν για λίγο, αλλά συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη μετά από 3 ημέρες. 
Μεγάλο μέρος της Jayuya καταστράφηκε, ενώ το γεγονός δεν καλύφθηκε αρκετά από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να λέει μάλιστα ότι ήταν "ένα επεισόδιο μεταξύ των Πορτορικανών." 
Lakshmi Sehgal 
Η κυρία που ήταν σε όλους  γνωστή ως «Κάπτεν Lakshmi». 
Η επαναστάτρια του Ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας, αξιωματικός του Ινδικού Εθνικού Στρατού, και αργότερα, υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων στην κυβέρνηση Αzad Hind. 
Στην δεκαετία του '40, διέταξε την καθιέρωση του Συντάγματος Rani Jhansi , ένα σύνταγμα που στόχο είχε την ανατροπή του Βρετανικού νόμου Raj στην αποικιακή Ινδία. 
Το σύνταγμα ήταν ένα από τα πολύ λίγα συντάγματα, εξολοκλήρου γυναικείας κατάκτησης, του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου από οποιαδήποτε πλευρά, και πήρε το όνομά του από μία άλλη διάσημη γυναίκα επαναστάτρια της ινδικής ιστορίας, τη Rani Lakshmibai, η οποία ήταν μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ινδικής Εξέγερσης του 1857. 
Πέτρα Χερέρα 
Όταν ο Πάντσο Βίλα δεν αναγνώρισε την αξία της και της αρνήθηκε τον τίτλο του στρατηγού, πολύ απλά δημιούργησε την δική της ταξιαρχία αποτελούμενη εξ' ολοκλήρου από γυναίκες. 
Επειδή οι Μεξικάνοι κακοποιούσαν τις γυναίκες στρατιώτες η Πέτρα μεταμφιέστηκε σε άντρα και με το όνομα Πέντρο Χερέρα πολέμησε πανάξια και ηγήθηκε ανδρών σε μάχες. 
Ανατίναξε γέφυρες και κατάφερε πολλά πλήγματα στο εχθρικό στρατόπεδο δημιουργώντας ένα θρύλο γύρω από το όνομά της. 
Ο ηρωισμός της ήταν τέτοιος που όταν αποκάλυψε το φύλο της όλοι την σεβάστηκαν. Το1914 ηγήθηκε 400 γυναικών και νίκησε στη μάχη του Τορεόν. 
Κονστάνς Μαρκίεβιτς 
«Είμαι μόνο μια γυναίκα, δεν μπορείτε να εκτελέσετε μια γυναίκα, θα ήθελα πολύ να είχατε την ευγένεια να με πυροβολήσετε». 
Αυτά είπε στο δικαστήριο που την καταδίκασε σε θάνατο όταν τραυμάτισε έναν Άγγλο ελεύθερο σκοπευτή σε μια συμπλοκή. 
Σουφραζέτα αλλά και σοσιαλίστρια η κοντέσα Κονστάνς μπήκε μπροστά στον αγώνα για την Ιρλανδική ανεξαρτησία. 
Αφού της δόθηκε χάρη και δεν εκτελέστηκε ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες στον κόσμο που κατείχαν θέση στο υπουργικό συμβούλιο (Υπουργός Εργασίας της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, 1919-1922), και ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων το 1918.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια