Προσφατα
.

4.3.17

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη λιμνοθάλασσα

Μονάδες παραγωγής βιοαερίου στο Ευηνοχώρι προκαλούν αντιδράσεις στο Μεσολόγγι
Ξενοφώντας Ερμείδης
Εδώ και πολλά χρόνια η κάθε «επένδυση» στην Ελλάδα γίνεται με συναλλαγή που θυμίζει τα καθρεφτάκια των Ινδιάνων. Η ασυδοσία δεν υπολογίζει απολύτως τίποτε και τα θεωρεί όλα δικά της χωρίς να υπολογίζει το κόστος των καταστροφών απέναντι σε οτι λογίζεται φυσικό ή φυσιολογικό. 
Μια ματιά στις «επενδύσεις» των τελευταίων ετών από φράγματα μέχρι και τις κεντρικές πλατείες πόλεων και χωριών θα σε κάνει να μελαγχολήσεις για την καταστροφή που γίνεται στο όνομα της ανάπτυξης. 
Η κεντρική εξουσία πάντα κωφεύει κάνοντας τα χατίρια των τοπικών αρχόντων εξασφαλίζοντας ψήφους. Οι τοπικές αντιπολιτεύσεις κάθε τόπου όταν γίνονται εξουσία ξεχνάνε τους «αγώνες» ενάντια στις καταστροφές και κάνουν χειρότερες. Ο λαός τον οποίο αφορά άμεσα κάθε τέτοια καταστροφή είναι παραδομένος εδώ και χρόνια στις ορέξεις των καταστροφέων για ένα διορισμό ή άλλα που θεωρεί συμφέροντά του. 
Από το ιστορικό Μεσολόγγι έρχονται αυτή τη φορά τα μαύρα μαντάτα που μαθαίνουμε από το Αγρίνιο culture  και κάνουν λόγο για «περιβαλλοντικό έγκλημα στη λιμνοθάλασσα». 
Μονάδες παραγωγής ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ από επεξεργασία τηγανέλαιων έχουν πάρει άδεια να λειτουργήσουν στον κάμπο Ευηνοχωρίου. 
Για «έγκλημα στη λιμνοθάλασσα με απρόβλεπτες επιπτώσεις στον κάμπο του Ευηνοχωρίου» κάνουν λόγο σε ανοιχτή τους επιστολή ο Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού του Παντελής Καρατσόλης και ο Τοπικός Σύμβουλος Τ.Κ. Ευηνοχωρίου Κυτάγιας Κώστας. 
Αναφέρονται στη λειτουργία τεσσάρων «μονάδων παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας από βιόρευστα» που θα λειτουργήσουν εντός των ορίων του Δήμου, οι δυο εξ αυτών στη θέση «Γύρα Μακρή» και οι άλλες δυο στη θέση «Παλαιοκαμάρες» κοντά στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση εμβαδού 166,179,92 m2. Καταγγέλλεται πως «και οι 4 μονάδες θα λειτουργήσουν εντός του Εθνικού Πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού (ΠΠ2), σε γειτνίαση με την ΠΦ1 του Εθνικού Πάρκου, σε περιοχή προστατευόμενη από τη συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ – η οποία ως δια μαγείας έχει εξαφανιστεί απ’ όλες τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων – και σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ζώνη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας». 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (23/02/2017), καταθέσαμε πρόταση όπως ΑΜΕΣΑ συζητηθεί ένα μείζον – περιβαλλοντικά και παραγωγικά – ζήτημα για την περιοχή μας. Πρόκειται για τη λειτουργία ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) «ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ», συνολικής ισχύος 900 K We, 0,6 M We, 0,9 M We, 0,72 M We αντιστοίχως η κάθε μία. Πρόκειται για μονάδες παραγωγής ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ από επεξεργασία ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ. 
Θα λειτουργήσουν εντός των ορίων του Δήμου μας, οι δυο εξ αυτών στη θέση «Γύρα Μακρή» και οι άλλες δυο στη θέση «Παλαιοκαμάρες» κοντά στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση εμβαδού 166,179,92 m2. 

Και οι 4 μονάδες θα λειτουργήσουν ΕΝΤΟΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ Μεσολογγίου – Αιτωλικού (ΠΠ2), σε ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ με την ΠΦ1 του Εθνικού Πάρκου, σε περιοχή ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΑΜΣΑΡ – η οποία ως δια μαγείας έχει εξαφανιστεί απ’ όλες τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων – και σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ζώνη ΥΨΗΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ. Στις 11 Αυγούστου 2016 εγκρίθηκαν και οι τελευταίοι περιβαλλοντικοί όροι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίων Νήσων, ενώ στις 8 Οκτωβρίου η Διεύθυνση Δόμησης του δήμου μας ενέκρινε τις σχετικές άδειες δόμησης. 
Η κατασκευή τους προχωρά τάχιστα και στα «μουλωχτά», δίχως να έχει γίνει αυτό αντιληπτό από την τοπική κοινωνία, ακόμη δε και από τους περισσότερους από εμάς που την εκπροσωπούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς είμαστε «αμελητέα ποσότητα», ούτε καν κομπάρσοι στον τόπο μας, αλλά και κάποιοι φοβούνται πως η δημοσιότητα θα τους χαλάσει τα σχέδια. Πλήθος ερωτηματικών αναδεικνύονται από απλή ανάγνωση των εγγράφων που έχουμε στη διάθεση μας, εκτός βεβαίως εκείνων που σχετίζονται με το περιεχόμενο της λειτουργίας αυτών των μονάδων και με τα οποία θα ασχοληθούμε στο τέλος του κειμένου. Τα πιο σημαντικά από αυτά: 

1ο) Ενώ και οι 4 μονάδες βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου και σε γειτνίαση με την ΠΦ1 αυτού, όπως αναφέρεται στις σχετικές εγκρίσεις, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τη διοίκηση και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου και παρακάμφθηκε. 

2ο) Ενώ και οι 4 μονάδες βρίσκονται εντός των ορίων του ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, παρ’ όλο που όπως φανερώνεται από τα έγγραφα, ο δήμος ήταν ενήμερος! 

3ο) Ενώ και οι 4 μονάδες είναι προς κατασκευή σε ΖΩΝΗ ΥΨΗΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, έχουν λάβει εγκρίσεις που δεν είναι επιτρεπτές από το νόμο (άρθρα 9 και 7 του Ν. 3851/2010), αφού είναι δεδομένο ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΓΗΣ. 

4ο) Ενώ και οι 4 μονάδες είναι προς κατασκευή σε περιοχή που λόγω του χαρακτήρα της (ΖΥΓΠ), υφίστανται σημαντικά αρδευτικά δίκτυα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΕΒ των περιοχών αυτών και ενώ καταγράφεται η διέλευση βαρέων οχημάτων που θα δημιουργήσουν προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο και στα δίκτυα άρδευσης. Όπως έχουν παντελή έλλειψη ενημέρωσης οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΛΙΕΩΝ της περιοχής και ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΕΑΣ). 

5ο) Ενώ και οι 4 μονάδες χαρακτηρίζονται ως “Χαμηλής Όχλησης”, δεν έχουν αναζητηθεί – ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ – και δεν αναφέρονται στις ΜΠΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ιδίως ως προς τη ΘΕΣΗ, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στο ΝΟΜΟ (άρθρο 11, του 4014/2011 (Α 209). Απεναντίας επιλέχθηκαν όμοροι χώροι με τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, οι οποίοι αποτελούν και τόπους – εδάφη παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως περιβόλια πορτοκαλιών, λεμονιών, χωράφια τριφυλλιού, καθώς και κτηνοτροφικών μονάδων. 

Και όλα τα παραπάνω έχουν εξελιχθεί, ενώ στις ίδιες τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων γίνεται σαφής αναφορά για “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ”, για “ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ”, για “ ΤΥΧΟΝ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ή ΕΛΑΙΩΝ με συνέπεια ΚΙΝΔΥΝΟ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ ή ΑΠΟΡΡΟΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ”, για “ ΚΑΥΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ” κ.α. 

Σημειώνουμε δε ότι και σε άλλες περιοχές της χώρας από το 2014 και μετά ( 9 Μονάδες στην Κρήτη, 6 Μονάδες στο Μαρκόπουλο Αττικής, Ρόδος, Θεσσαλονίκη), που ακολουθήθηκαν αντίστοιχές “υπόγειες” διαδικασίες, εκδηλώθηκαν δικαιολογημένες αντιδράσεις δήμων, φορέων και πολιτών και οι περισσότερες από αυτές ακυρώθηκαν. Διπλανή περίπτωση σε εμάς, η κατασκευή αντίστοιχου ΕΝΟΣ εργοστάσιου βιοαερίου στη Χρυσοβίτσα του γειτονικού μας δήμου Ξηρομέρου, όπου με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ακυρώθηκε η έγκριση του μετά από προσφυγή του Δήμου, του “Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου τα Κόραντα” και πολιτών. 

Όσον αφορά την παραγωγή βιοαερίου των παραπάνω μονάδων, η διεθνής και ελλαδική επιστημονική πρακτική και εμπειρία φανερώνει πως πρόκειται για εξαιρετικά ρυπογόνες μονάδες με μεταφερόμενη πρώτη ύλη (βιομηχανικά και οικιακά τηγανέλαια, ληγμένα έλαια κ.α.), η οποία αφού αποθηκευτεί θα αντλείται και θα τροφοδοτεί μεγάλες ηλεκτρογεννήτριες με τροποποιημένους πετρελαιοκινητήρες ειδικής κατασκευής προς αεριοποίηση, δηλαδή ΚΑΥΣΗ, αφού προηγουμένως και σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ε.Ε., το βιοντίζελ πρέπει να αναμιγνύεται με το πετρέλαιο κίνησης σε αναλογία 2% ώστε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια. 

Ειδικά τα τηγανέλαια χαρακτηρίζονται διεθνώς ως “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥΣ”. Είναι όμως φθηνότερα ως πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κέρδος της ιδιωτικής εταιρείας και γι” αυτό προτιμούνται. Οι μονάδες που χρησιμοποιούν αυτή την πρώτη ύλη, έχουν μεγάλο όγκο αποβλήτων. Σύμφωνα με το ΤΕΕ Μαγνησίας, για αντίστοιχη μονάδα ισχύος 1MW στο Βόλο, τα απόβλητα της μονάδας είναι 1 τόνος στερεά/ημέρα και περιέχουν τοξικές ουσίες ακρυλαμίδιο, και βαρέα μέταλλα (κάδμιο, μόλυβδο, αρσενικό, υδράργυρο). 
Επομένως δεν μπορούν να διατίθενται στο ΧΥΤΑ, προτού υποστούν κατάλληλη επεξεργασία. Από ποιούς; που; Όσο για τα ρευστά απόβλητα, θα υπάρχει βιολογικός καθαρισμός κάθε μονάδας; Απεναντίας αν επιλέγονταν ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως καλαμιές, φύλλα, κλαδιά κ.α., η ανακύκλωση τους θα είχε χρησιμότητα και για τον αγροτικό χώρο. 

Η συνολική εισαγόμενη και μεταφερόμενη πρώτη ύλη και για τις 4 μονάδες, σύμφωνα με τις εγκρίσεις, ανέρχεται ετησίως σε 6.619 tn, ενώ αυτές θα λειτουργούν αυτοματοποιημένα, ακόμη και εξ αποστάσεως, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Είναι μονάδες με υψηλή επιδότηση και μεγάλη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας, είτε στη ΔΕΗ είτε στους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εισέλθει τελευταία στο χώρο της ενέργειας. Ουσιαστικά οι 4 μονάδες αποτελούν ΜΙΑ, όμως για λόγους πιο εύκολης αδειοδότησης εμφανίζονται ως διαφορετικές. Το αυτό έπραξαν και σε άλλες περιοχές. 

Επειδή χρονικά βρισκόμαστε δυστυχώς «στο και πέντε» και ήδη: Ξεκίνησαν εργασίες οικοδόμησης στην περιοχή, καθώς και η σύνδεση τους με το δίκτυο της ΔΕΗ. Άνοιξε η όρεξη και άλλων «επενδυτών». 
Οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις ΔΕΚΑ για ανάλογες μονάδες από το Γαλατά μέχρι τα όρια της Κλείσοβας. ΑΝ ΑΜΕΣΑ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ». Δεν αναμένουμε ουσιαστική και άμεση αντίδραση από το Δήμο Μεσολογγίου. Πρέπει άμεσα, αν είναι εφικτό εντός της εβδομάδας, από όλους όσοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης (φορείς και πολίτες), χωρίς καθυστερήσεις και ατέρμονες συζητήσεις, 
ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. 
Γι’ αυτό επικοινωνήστε άμεσα, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες μας! 
Μεσολόγγι 28/2/2017 
Κατσούλης Παναγιώτης – Δημοτικός Σύμβουλος, Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου Καρατσόλης Παντελής – Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου Κυτάγιας Κώστας – Τοπικός Σύμβουλος Τ.Κ. Ευηνοχωρίου 


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 
Βουλευτές Νομού Ορνιθολογική Εταιρεία ECO News Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Τοπικό Συμβούλιο Ευηνοχωρίου ΤΟΕΒ Μεσολογγίου & Ευηνοχωρίου Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου (ΕΑΣ) Σωματεία Αλιέων Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου Πολιτιστικούς Συλλόγους Ευηνοχωρίου
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια