Προσφατα
.

9.2.17

Τα όμορφα χωριά ναζιστικά καίγονται

Γιάννης Λαζάρου 
Μπορεί ο πόλεμος να είναι μια άρρωστη κατάσταση που δεν μπορεί να αποφύγει ο άνθρωπος από την εμφάνισή του, αλλά οι πράξεις των εμπλεκόμενων σε ανάλογες καταστάσεις οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως το «είδος» δεν διδάσκεται από τα παθήματά του. 
Τίποτε δεν προμήνυε αυτά που θα ακολουθούσαν στο ήσυχο χωριουδάκι Oradour sur Glane στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ένα μεσημέρι θα πέρναγε ακόμη με τους κατοίκους να μαζεύονται στα σπίτια τους για το μεσημεριανό φαγητό και την απαραίτητη ξεκούραση από την εργασία τους. Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουνίου 1944. 
Από τον κεντρικό δρόμο του χωριού φάνηκαν να μπαίνουν Γερμανοί τους οποίους συνόδευαν και ντόπιοι που ήταν έξω από το χωριό. Οι εντός όταν είδαν και τους δικούς τους δεν ανησύχησαν αφού η είσοδος φαινόταν ειρηνική. Όμως η εικόνα τούς ξεγέλασε. 
Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Γερμανοί ήταν να σφραγίσουν τις εξόδους του χωριού, έτσι ώστε κανείς να μην είναι σε θέση να διαφύγει εύκολα. Καθώς οι κάτοικοι του χωριού απολάμβαναν το μεσημεριανό γεύμα τους, με ανακοίνωση ο τελάλης τούς ενημέρωνε πως οι Γερμανοί ήταν εκεί για να προβούν σε έλεγχο ταυτότητας και όλοι οι κάτοικοι διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κάθε πρόσωπο, σύμφωνα με την εντολή, έπρεπε να παραστεί, ακόμη και μωρά, άρρωστοι και ηλικιωμένοι. 
Οι κάτοικοι προσήλθαν ειρηνικά υπακούοντας τις εντολές των Γερμανών, εξ' άλλου αν προσπαθούσαν να διαφύγουν θα τους πυροβολούσαν επί τόπου. Ο επικεφαλής των SS, Adolf Diekmann, αμέσως έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του. 
Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι, οι Γερμανοί χώρισαν σε ομάδες τους άνδρες και τους έστελναν σε διάφορα κτίρια, όπως σιταποθήκες, σιδεράδικα και αποθήκες κρασιού. Στις 4 μ.μ. μία έκρηξη ακούστηκε και τα SS άρχισαν να πυροβολούν με τα πολυβόλα τους άοπλους άνδρες. 
Οι περισσότεροι από αυτούς πυροβολήθηκαν στα πόδια και στη συνέχεια κάηκαν ζωντανοί αφού τα κτίρια πυρπολήθηκαν. 245 γυναίκες και 207 τρομαγμένα παιδιά οδηγήθηκαν στην εκκλησία του χωριού και τους κλείδωσαν μέσα, για να μπορέσουν να λεηλατήσουν τα σπίτια τους. 
Στη συνέχεια, μία βόμβα αερίου ρίχτηκε στην εκκλησία, με τις γυναίκες και τα παιδιά να παλεύουν για να ξεφύγουν όσο ο έντονος μαύρος καπνός γέμιζε το κτίριο. Άνδρες των SS στη συνέχεια ξαναμπήκαν στην εκκλησία και πυροβόλησαν κατά του πλήθους, προσέχοντας ιδιαιτέρως να μην μείνει ζωντανό κανένα παιδί. 
Όποιος προσπαθούσε να δραπετεύσει τον πυροβολούσαν οι φρουροί που περίμεναν έξω. Στη συνέχεια, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρχαν επιζώντες, η εκκλησία πυρπολήθηκε μαζί με το υπόλοιπο χωριό. Μόνο μία γυναίκα κατάφερε να διαφύγει και διασώθηκε 24 ώρες αργότερα ενώ συνολικά σώθηκαν έξι. 
Σε ανάμνηση της κτηνωδίας των ΝΑΖΙ το χωριό δεν ξανακτίστηκε και έμεινε όπως το άφησαν τα άρρωστα αιματοθρεμένα κτήνη του ναζισμού φεύγοντας. Ίσως στις μέρες μας που άλλαξαν στολή και φόρεσαν γραβάτα να δουν μια καλή «επενδυτική» ευκαιρία και να το κάνουν καινούριο. 






« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

ΔΕν ηταν μονο το Διστομο τα Καλαβρυτα και αλλα μαρτυρικα χωρια της Ελλαδας που γνωρισαν τη χτηνωδια των τερατων ναζι Απ οπου περασαν αφησαν ποταμια αιμα και φρικη Ας μην τους αφησουμε να ξαναρθουν
Αυτη ειναι καταδικη μας υποθεση και χρεος