Προσφατα
.

23.3.16

Η μυστηριώδης Elizabethkingia βρίσκεται παντού

Έως τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 50 κάτοικοι του Wisconsin είχαν αρρωστήσει από ένα μυστηριώδες βακτήριο με την ονομασία Elizabethkingia anophelis. 
Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη επιδημία που σχετίζεται με το συγκεκριμένο βακτήριο. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η Elizabethkingia anophelis οδήγησε στον θάνατο ασθενή και στο Michigan. 
Οι υγειονομικές αρχές στις δύο αμερικανικές πολιτείες δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκάλεσε το ξέσπασμα της επιδημίας κρουσμάτων, που στοίχησαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους, ενώ ήδη ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν αποτελεσματικά αντιβιοτικά στην μάχη κατά του βακτηρίου. 
Όσο περισσότερο μελετάται η Elizabethkingia τόσο περισσότερο τρομάζει τους επιστήμονες, αφού πρόκειται για ένα βακτήριο που ανακαλύφθηκε μόλις το 2011 και δεν παύει από τότε να εκπλήσσει δυσάρεστα τους επιστήμονες. 
Η Elizabethkingia βρίσκεται παντού και δεν νοσούν όσοι έρθουν σε επαφή μαζί της. 
Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται στο έδαφος, το νερό και τα έντομα και σπάνια φαίνεται πως επηρεάζει τους ανθρώπους. 
Συνήθως αυτοί που αρρωσταίνουν είναι οι πολύ νεαροί ή πολύ μεγάλοι σε ηλικία με επιβαρυμένη υγεία. Τα περισσότερα από τα θανατηφόρα κρούσματα στις ΗΠΑ αφορούσαν σε ασθενείς άνω των 65 (μέση ηλικία τα 77 έτη) με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. 
Πάντως, όπως αποδεικνύεται από την μελέτη της Elizabethkingia το βακτήριο σκοτώνει το 20% όσων προσβάλει προκαλώντας, στα θύματα της σηψαιμία και άλλες ασθένειες του αίματος. 
Αυτό που επίσης ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι η Elizabethkingia είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά ενώ δεν έχει καθοριστεί που πηγάζει η αιτία έξαρσης της εμφάνισής της το τελευταίο διάστημα, με τους ειδικούς να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να βρίσκεται στον υδροφόρο ορίζοντα. 
Τα συμπτώματα της Elizabethkingia είναι αδυναμία, υψηλός πυρετός, κρυάδες και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της πνευμονίας. Κυριολεκτικά η Elizabethkingia βρίσκεται παντού, οπότε είναι τυπικά αδύνατη η προστασία από αυτή. 
Απλά σκοτώνει τους αδύναμους οργανισμούς με την έγκαιρη διάγνωση να βοηθά στην θεραπεία. Η Elizabethkingia είναι βακτήριο μηνιγγίτιδας το οποίο πήρε το όνομά του από την Αμερικανίδα βακτηριολόγο Elizabeth O. King.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια