Προσφατα
.

26.3.16

Η Αυστρία επιλέγει ναζισμό

Στροφή προς τον εθνικισμό κάνει η Αυστρία - Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα των απογόνων της Μεραρχίας Εντελβάις.
Σε λιγότερο από ένα μήνα από τις αυστριακές προεδρικές εκλογές η επιλογή των Αυστριακών προς τον εθνικισμό και την ακροδεξιά όλο και αυξάνει. Αν με καγκελάριο τον Σοσιαλδημοκράτη, Βέρνερ Φάιμαν, είδαμε την Αυστρία να γίνεται τόσο σκληρή απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες πανευρωπαϊκά, καταλαβαίνουμε τι θα γίνει αν καγκελάριος μέσω των δημοκρατικών εκλογών της 24ης Απριλίου στεφτεί ο 45χρονος Νόρμπερτ Χόφερ με το εθνικιστικό-ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων που είναι υπαρχηγός του.

Ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν έχει κρύψει ποτέ την ανθελληνική του στάση με αποκορύφωμα την συνέντευξή του στον αυστριακό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Puls4 πριν λίγες ημέρες στην οποία δήλωσε ότι ήταν λάθος η Ελλάδα από την αρχή να ενταχθεί στην Συμφωνία Σένγκεν και ότι: "Εάν δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να διασφαλίσει τα σύνορά της, τότε θα πρέπει η Ελλάδα να εξέλθει από τη Ζώνη Σένγκεν". Σε εκείνη την συνέντευξη άνοιξε πάλι το θέμα της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ. Αν οι Αυστριακοί προτιμήσουν τον ακροδεξιό ως καγκελάριο τότε η Ελλάδα πρέπει να ετοιμάζεται να δεχθεί πολλά βέτο και πολλές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Αυστρία. 

Ακόμα όμως κι αν σε περίπτωση απευθείας εκλογής καγκελαρίου τον θώκο πάρει ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει έναν ακόμη φανερό εχθρό. Από τον Οκτώβριο του 2015 ο ακροδεξιός Αυστριακός πολιτικός ξεκαθάρισε ότι οι πρόσφυγες, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις αιματηρές συρράξεις στις χώρες τους, δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου και ότι πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες πρώτης εισόδου. Δηλαδή στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει επιτύχει ως τώρα, συγκεκριμένα ένα 33%, καταγράφει σε νέα δημοσκόπηση, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, καταλαμβάνει την πρώτη θέση, σε απόσταση σχεδόν 10 μονάδων από το δεύτερο κόμμα. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που δημοσίευσε η αυστριακή εφημερίδα "Έστεραιχ", τα δύο συγκυβερνώντα στην Αυστρία κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό, ακολουθούν με ποσοστά που υπολείπονται πολύ εκείνου των Ελευθέρων, με το Λαϊκό Κόμμα να βρίσκεται στο 24% και οι Σοσιαλδημοκράτες στο 23%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 12% και το κόμμα ΝΕΟΣ με 5%. 

Στο ερώτημα προτίμησης, σε περίπτωση απευθείας εκλογής καγκελάριου, ο αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προηγείται με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 32% και ακολουθούν ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαικού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ με 27%, ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, με 24% και, ενώ η αρχηγός των Πράσινων, Εύα Γκλαβίσνιγκ, συγκεντρώνει ποσοστό 10% και ο αρχηγός του ΝΕΟΣ, Ματίας Στρολτς, με 7%. 

Επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, το Κόμμα των Ελευθέρων προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και αυτό, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, χωρίς ο αρχηγός του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε - ο οποίος θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην ηγέτη των Ελευθέρων, του Γεργκ Χάιντερ - να έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες. 

Οι τεράστιες προσφυγικές ροές με τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, που το 2015 ανήλθαν σε 90.000 ήταν η αφορμή οι Αυστριακοί να δουν ως "σωτήρα" το κόμμα των ακροδεξιών. Μάλιστα θεωρούν ότι η ανεργία που ξεπέρασε τις 400,000 (εδώ γελάμε διότι η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε) έχουν ως αιτία τις μεταναστευτικές ροές.  

Οι εντυπωσιακές επιτυχίες  του ακροδεξιού κόμματος ξεκίνησαν από τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασε τη δύναμή του φτάνοντας ποσοστό πάνω από το 30%, όπως και στον δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, όπου άγγιξε το 30%. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι ακόμη κι αν καταφέρουν το Σοσιαλδημοκρατικό και το Δεξιό κόμμα να κάνουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό ανακόπτοντας έτσι τον καθαρό ναζισμό να πάρει την καγκελαρία, η ουσία είναι ότι το αυγό του φιδιού στην κοινωνία της Αυστρίας έχει ήδη σπάσει.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια