Προσφατα
.

26.3.16

Κακώς...ήρθατε στην Βέροια

Γουρουνοκεφαλές και τρομοκρατία κατά την άφιξη προσφύγων στην Βέροια - Ξύλο μεταξύ ναζιστών και αντιεξουσιαστών.
Με άγρια συμπλοκή ολοκληρώθηκε η πιο επεισοδιακή 25η Μαρτίου στην Ημαθία, με αφορμή την εγκατάσταση προσφύγων στο στρατόπεδο "Αρματολού Κόκκινου" το οποίο θα λειτουργήσει ως Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων. 

Οι έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, κλιμακώθηκαν την επόμενη μέρα και συνεχίστηκαν ανήμερα της 25ης Μαρτίου, με αποκορύφωμα την άφιξη του πρώτου λεωφορείου το απόγευμα. 

Ανάμεσα στους κατοίκους εμφανίστηκαν και "ζωηρά" άτομα προφανώς ανήκοντα στο χώρο της ΧΑ. Η ένταση που υπήρχε πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο με την παρουσία του βουλευτή Ημαθία του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ουρσουζίδη, ο οποίος απουσίαζε παντελώς όλες τις προηγούμενες μέρες, και εμφανίστηκε λίγο πριν αφιχθεί το πρώτο λεωφορείο. 

Μετά από μια 15λεπτη διαμαρτυρία με κλείσιμο του δρόμου, μέσα σε τεταμένο κλίμα, πέρασε το πρώτο λεωφορείο με πρόσφυγες την πύλη του στρατοπέδου. Ακολούθησε ένα παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο, όταν ο κ. Ουρσουζίδης ο οποίος παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα μέσα από την κλούβα της αστυνομίας, επιχείρησε να κατέβει και έγινε στόχο προπηλακισμών, οπότε αναγκάστηκε να κλειστεί και πάλι μέσα στο όχημα το οποίο αργότερα τον μετέφερε μακριά απ' το σημείο. 

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ έφτασαν άλλα τρία λεωφορεία, τα οποία πέρασαν την πύλη του στρατοπέδου πάλι μέσα σε διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες και ρίψη δυο σφαγμένων γουρουνοκεφαλών, όπως έγινε και στο πρώτο λεωφορείο. Στο μεταξύ ο κόσμος είχε αραιώσει κατά πολύ, οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν φύγει, όταν έκανε την εμφάνισή της ομάδα 30 περίπου ατόμων του αντιεξουσιατικού χώρου. 

Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ξεκίνησε συμπλοκή με τα μέλη της ΧΑ. Για 20 λεπτά περίπου εξελισσόταν ένα άγριο κυνηγητό και μάχες σώμα με σώμα, στο πευκοδάσος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το στρατόπεδο. Οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από μεγάλες προσπάθειες κατόρθωσαν να μπούνε ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ομάδες. 

Τα επεισόδια σταμάτησαν όταν τα μέλη της ΧΑ μπήκαν στα οχήματά τους και απομακρύνθηκαν και ακολούθως έφυγαν και οι αντιεξουσιαστές. Στο Κέντρο φιλοξενίας αναμένεται να αφιχθούν μέχρι το πρωί έξη συνολικά λεωφορεία. Τέσσερα που έφτασαν εκεί πριν τα μεσάνυχτα και άλλα δύο που αναμένεται να φτάσουν εκεί μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες. 

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, οι επιβάτες των λεωφορείων ήταν κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας. Το κλιμάκιο που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου, αναμένεται να καταγράψει τα άτομα που έφτασαν εκεί, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα για το σύνολο των ατόμων που φιλοξενούνται εκεί, τόσο ως προς την εθνική τους προέλευση, όσο και οι ηλικίες. 

Οι κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας για το πρωί του Σαββάτου αποφάσισαν νέα συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο, ζητώντας να ενημερωθούν για τα άτομα που φιλοξενούνται πλέον στο στρατόπεδο, αλλά και να απαιτήσουν από τις Αρχές να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κατοίκων των γύρω χωριών.


Πληροφορίες από το  verianet
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια