Προσφατα
.

18.2.16

Τα παιδιά δεν είναι μετανάστες, είναι παιδιά!

Ανεπιθύμητα τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο Χαλκειός!
Αναστάτωση δημιουργεί στο Χαλκειός η ενοικίαση ενός κτιρίου από την μη κυβερνητική οργάνωση «Μετάδραση», που εδώ και καιρό έχει αναλάβει την προστασία και την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων. 

Πρόθεσή της είναι η δημιουργία ενός χώρου προσωρινής φιλοξενίας των παιδιών αυτών που για διάφορους λόγους καταφθάνουν μόνα τους στο νησί ή με τους γονείς τους σε πλήρη αδυναμία να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη. 

Η μετακίνηση των υπηρεσιών καταγραφής στη ΒΙΑΛ , έφερε την ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου κοντά στο hot spot, αφού κρίθηκε ότι έτσι θα εξυπηρετούνταν καλύτερα οι ανάγκες ενώ θα αποφεύγονταν και οι πολλές μετακινήσεις που τώρα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, αφού η πλειονότητα των ανήλικων φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού», στο Αίπος. 

Ωστόσο και εκεί υπάρχει ένα κενό μιας και η «Κιβωτός» μόνο κατά παρέλκυση φιλοξενεί παιδιά κάτω των έξι ετών, αφού οι υποδομές και οι υπηρεσίες της δεν της το επιτρέπουν. 

Προκειμένου λοιπόν να ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα οι αρμόδιοι της «Μετάδρασης» προχώρησαν στην ενοικίαση ενός κτιρίου εντός του οικισμού στο Χαλκειός , σχεδιάζοντας τη μετατροπή σε ξενώνα ολιγοήμερης παραμονής στον οποίο τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά έως 15 ετών, θα παραμένουν μέχρι να εξασφαλιστούν όλα όσα προβλέπονται για την μετακίνηση τους σε αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν στην Αθήνα. 

Η διαρροή, όμως, της πληροφορίας στο χωριό ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων ανάμεσα στους κατοίκους . «Οι χωριανοί αντιδρούν μιας και η συμφωνία μας για την αποδοχή της ΒΙΑΛ ήταν ότι πρόσφυγες μέσα στο χωριό δεν θα κυκλοφορούν», δήλωσε στον astraparis.gr ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Κώστας Φουτράκης. 

Όπως λέει, μετά την πληροφορία για την δημιουργία ξενώνα παιδιών το κλίμα είναι τεταμένο και οι αντιδράσεις έντονες. 

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη δημιουργία του σε καμία περίπτωση», τόνισε, αφού όπως υποστηρίζει «κανείς δεν θέλει τους πρόσφυγες να κυκλοφορούν μέσα στο χωριό. Δεχθήκαμε τη δημιουργία της ΒΙΑΛ χωρίς αντιδράσεις αφού κάπου πρέπει να πάνε και αυτοί οι άνθρωποι αλλά πήραμε όλες τις διαβεβαιώσεις για την φύλαξη και τη μετακίνηση των ανθρώπων με ταξί και λεωφορεία και από την πρώτη στιγμή το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Ότι κανείς δεν θα μπαίνει στο χωριό δηλαδή», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι η παρουσία ανηλίκων θα φέρει και ενήλικες. 

Δεν έχει αυλή το κτίριο και το παιδιά θα βγαίνουν στον δρόμο 
Παράλληλα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Ζώας θέτουν και θέμα ακαταλληλότητας του κτιρίου που επιλέχθηκε με τον δεύτερο να ξεκαθαρίζει ότι θα κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. 

«Το κτίριο δεν διαθέτει αυλή και είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Προσωπικά θα προχωρήσω σε καταγγελία», τόνισε. Με την άποψη αυτή ταυτίστηκε και ο πρόεδρος του χωριού, που συμπλήρωσε ότι η έλλειψη αυλής θα οδηγήσει τα μικρά προσφυγόπουλα στον δρόμο με τον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα. 

Ο ίδιος, πάντως, αντιλαμβανόμενος τον προβληματισμό ως προς τον χαρακτήρα των αντιδράσεων του χωριού, που άνετα θα χαρακτήριζε κάποιος ρατσιστικό, είπε και το εξής: 
«Θεωρώ βιαστική την κίνηση αυτή. Θα ήταν καλύτερα να περάσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, ώστε ο κόσμος να συνηθίσει την παρουσία του Κέντρου, να δούμε αν και πόσα προβλήματα θα δημιουργηθούν και μετά θα ήταν πιο εύκολο να το δεχτεί ο κόσμος». 

Ποια είναι η «Μετάδραση» 
Η ΜΕΤΑδραση είναι μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρησιακός εταίρος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μέλος του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών στήριξης για την επανένταξη ERSO (European Reintegration Support Organisations) και του δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο την στήριξη της διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας. 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της έχει καταρτίσει μια ομάδα επιτρόπων ασυνόδευτων ανηλίκων, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, της πρόσβασής τους σε δομές κοινωνικής πρόνοιας και της ομαλής τους ένταξης στην ελληνική κοινωνία, ώστε τα παιδιά αυτά να έχουν την «πολυτέλεια» της προσωπικής φροντίδας στην παιδική τους ηλικία, κάτι που θα επηρεάσει όλη την υπόλοιπη ζωή τους.


« PREV
NEXT »

2 σχόλια

Ανώνυμος είπε...

18.000 παιδιά απο την Συρία που είχαν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς στην Τουρκία έχουν χαθεί. Κάποιοι λενε πως τους έχουν κλέψει τα όργανα. Επίσης, απο τα 10.000 παιδιά που έχουν μπει στην Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές, για τα περισσότερα κανένας δεν ξέρει που είναι. Οι παιδεραστές και οι έμποροι λευκής σάρκας κάνουν πάρτυ και εμείς καθόμαστε και μιλάμε για ευρωπαική ολοκλήρωση.
ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...


Σταματήστε επιτέλους να καλύπτετε τους εγκληματίες πίσω από το φερετζέ του ψευτοευαίσθητου "ανθρωπιστή"

Παιδομάζωμα = Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.-
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CF%89%CE%BC%CE%B1