Προσφατα
.

3.2.16

Κανένα έλεος στους μετανάστες από τους «πολιτισμένους»

Ο πρόσφυγας σε όλες τις ιστορικές στιγμές πληρώνει με αίμα την ζωή του ακόμη κι αν ξεφύγει από την φωτιά που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την εστία του. 
Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστραλίας απέρριψε μια αίτηση που αφορούσε τα υπεράκτια κέντρα κράτησης μεταναστών σε νησί, δίνοντας το πράσινο φως για την απέλαση δεκάδων μωρών που γεννήθηκαν στην Αυστραλία σε γονείς που κρατούνται μετά από αιτήσεις άσυλου. 

Το δικαστήριο απέρριψε μια αίτηση που έκανε μια γυναίκα με διαβατήριο από το Μπαγκλαντές, η οποία προσέβαλε το δικαίωμα της Αυστραλίας να απελάσει κρατούμενους αιτούντες ασύλου στο Ναούρου, ένα μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος του Νότιου Ειρηνικού. Η γυναίκα, μεταξύ 250 ατόμων που κρατούνται στην Αυστραλία, θα απελαθεί στο απόμακρο νησί, όπως είχε δηλώσει η αυστραλιανή κυβέρνηση. 

Τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν ασκήσει δριμεία κριτική για το κέντρο, όπου κρατούνται περίπου 500 άτομα σε σκληρές συνθήκες, ενώ αναφέρονται και συστηματικές βιαιοπραγίες εναντίον παιδιών. Η γυναίκα από το Μπαγκλαντές βρισκόταν σε πλοιάριο που ακινητοποιήθηκε από τις αρχές της Αυστραλίας τον Οκτώβριο του 2013. Εκείνη κρατήθηκε στη Νήσο των Χριστουγέννων, ένα απόμακρο νησί της Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό, και αργότερα μεταφέρθηκε στο Ναούρου. Μεταφέρθηκε στην Αυστραλία για ιατρικούς λόγους το 2014, όπου γέννησε ένα κοριτσάκι και όπου παρέμεινε. 

Υπάρχουν και άλλες οικογένειες με παιδιά που γεννήθηκαν στην Αυστραλία με παρόμοιες συνθήκες και βρίσκονται τώρα εν αναμονή της απέλασής τους. Η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι ήταν παράνομο για την αυστραλιανή κυβέρνηση να λειτουργεί και να πληρώνει για υπεράκτιο κέντρο κράτησης σε τρίτη χώρα. 

Τα παιδιά που γεννώνται στην Αυστραλία σε μη-Αυστραλούς γονείς ή γονείς χωρίς άδεια παραμονής δεν δικαιούνται αυστραλιανή υπηκοότητα πριν τα 10 τους χρόνια, ενώ πρέπει επί πλέον να έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής των στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης. 

Σύμφωνα με μια αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική, οι αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία δια θαλάσσης συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στα κέντρα κράτησης του Ναούρου - περίπου 3.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της χώρας - ή στο νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουϊνέα. Μια παρόμοια περίπτωση αίτησης που αφορούσε το κέντρο στην Παπούα Νέα Γουϊνέα απορρίφθηκε από το ίδιο δικαστήριο τον Ιούνιο του 2014. 

Η απόφαση του δικαστηρίου θα επιτρέψει στον υπουργό Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να απελάσει τα μωρά, καθώς και 54 παιδιά που μεταφέρθηκαν στην Αυστραλία από το Ναούρου για ιατρικούς λόγους, μαζί με περισσότερα από 150 ενήλικα μέλη των οικογενειών τους.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια