Προσφατα
.

3.2.16

Η Ε.Ε των σωβινιστών

Γερμανοί και Βρετανοί πολίτες υπέρ του νόμου κατάσχεσης τιμαλφών και απέλασης των προσφύγων - Μπλόκο και στους Ευρωπαίους μετανάστες.
Οι Βρετανοί σιγά-σιγά βγάζουν στην επιφάνεια τον άκρατο σωβινισμό τους και κρυμμένο ρατσισμό τους τόσο στο επίπεδο της βάσης όσο και της κορυφής της κοινωνίας τους. Σύμφωνα με γκάλοπ του YouGov, το 54% των Βρετανών πολιτών συμφωνεί με τα μέτρα που έλαβε η Δανία κατά των προσφύγων και ζητάει από τη Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει ανάλογο νόμο.

Το γκάλοπ αποτυπώνει τη γενική άποψη των πολιτών, δεν διευκρινίζει, ωστόσο, τα επιχειρήματα όσων συμμετείχαν. Η Βουλή της Δανίας ψήφισε πριν λίγες μέρες νόμο, με τον οποίο επιδιώκει να περιορίσει τις ροές των προσφύγων στο έδαφός της. Ένα από τα μέτρα που έλαβε, αφορά την κατάσχεση χρημάτων και πολύτιμων αντικειμένων, με τη δικαιολογία ότι αυτά θα χρησιμεύσουν για την κάλυψη του κόστους συντήρησης αυτών των ανθρώπων. Δικαιολογούν την πράξη τους υποστηρίζοντας ότι ακόμη και οι Δανοί άνεργοι για να πάρουν επίδομα ανεργίας θα πρέπει να μην έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο. "Ξεχνούν" βέβαια ότι οι Δανοί άνεργοι έχουν Δανική υπηκοότητα και δεν έχουν ποτέ τον φόβο της απέλασης.

Όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές και όχι μόνο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συγκεκριμένη πρακτική παραπέμπει στη ναζιστική Γερμανία. Στο ίδιο γκάλοπ, μόλις το 8% των ερωτηθέντων δήλωσε κάθετα την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Το περίεργο είναι ότι ενώ στην Δανία που ψηφίστηκε ο νόμος μόνο το 38% των πολιτών ήταν υπέρ και το 39% κάθετα αντίθετο, στην Βρετανία το ποσοστό του υπέρ της κατάσχεσης είναι τεράστιο. 

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στην Γερμανία. Την προηγούμενη εβδομάδα σε ανάλογη έρευνα  το 60% των Γερμανών είχε δηλώσει ότι είναι υπέρ της απομάκρυνσης των προσφύγων από τη χώρα τους και μόλις το 18% ήταν αντίθετο. Φαντάζει τρομακτικό τι θα συμβεί όταν η Γερμανία τελικά υποδεχθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2016 το σχεδόν 1 εκατ. πρόσφυγες που έχει συμφωνήσει ότι θα πράξει.

Από τις εφτά χώρες που διεξήχθη το γκάλοπ του YouGov, η Σουηδία ήταν εκείνη που παρουσίασε τα μεγαλύτερα ποσοστά αντίθεσης στο νόμο της Δανίας, με 44% αλλά και εκεί το 41% επιθυμούν την κατάσχεση τιμαλφών.

Αλλάζουν όλα και για τους Ευρωπαίους μετανάστες
Σε όλη όμως την Ε.Ε οι ηγεσίες ετοιμάζουν εδώ και ένα χρόνο (πριν το προσφυγικό πάρει την έκταση που έχει σήμερα) αλλαγές στις Συνθήκες περί μεταναστών που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η απειλή του Κάμερον για Brexit, εξαιτίας κυρίως του μεταναστευτικού στην χώρα του, έφερε τα πράγματα εκεί που ήθελαν οι ισχυροί ηγέτες της Ε.Ε πριν ξεσπάσει το προσφυγικό. 
Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο Βρετανός Πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Ανάμεσα σε άλλα, ο Κάμερον θέλει να περιορίσει τα κοινωνικά επιδόματα σε όσους μετανάστες από άλλες χώρες της Ε.Ε. φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πρώτα χρόνια της παραμονής τους εκεί.

Ο Κάμερον ήταν σαφέστατος στις δηλώσεις του:  "Οι Βρετανοί πολίτες κι εγώ θέλουμε ένα σύστημα όπου θα πρέπει να πληρώσεις πριν πάρεις χρήματα. Δεν θέλουμε μια κοινωνία που δίνει για το τίποτα. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να καταφέρουμε. Κάναμε κάποια πρόοδο σήμερα αλλά δε φτάνει. Θα είναι δύσκολη δουλειά. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί το Φεβρουάριο αλλά θα προσπαθήσω σκληρά να πετύχω μία καλή συμφωνία για τους Βρετανούς πολίτες".

Ένα ακόμα μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι η απαγόρευση αυτόματης διαφήμισης κενών θέσεων εργασίας στη χώρα στο πανευρωπαϊκό σύστημα EURES. Στο εξής στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα αναρτώνται διαφημίσεις θέσεων εργασίας μόνο όταν το ζητά ρητά ο εργοδότης.

Ότι τα πράγματα θα πάρουν μία στροφή ενάντια στους Ευρωπαίους μετανάστες αλλά και στην ακύρωση της Συνθήκης Σένγκεν ακόμη και αν τυπικά δεν ακυρωθεί φάνηκε από τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέσα Μέι, το προηγούμενο καλοκαίρι:

"Η μείωση της μετανάστευσης από την ΕΕ δεν χρειάζεται να σημαίνει υπονόμευση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης. Όταν καθιερώθηκε για πρώτη φορά, η ελεύθερη μετακίνηση σήμαινε την ελευθερία να μετακινηθεί κανείς για κάποια θέση εργασίας, όχι την ελευθερία να διασχίζει κανείς τα σύνορα για να αναζητήσει εργασία ή να διεκδικήσει επιδόματα. Η καθαρή μετανάστευση σε αυτόν τον όγκο είναι απλώς μη βιώσιμη. Ασκεί πίεση στις υποδομές, όπως η στέγαση και οι συγκοινωνίες και στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία".  

Δεν θα συμφέρουν πια οι Ευρωπαίοι μετανάστες όταν εκατομμύρια εργατικά χέρια μεταναστών από χώρες εκτός των συνόρων της Ε.Ε μπορούν να καλύψουν τα κενά του εργατικού δυναμικού  τους πάντα με τον φόβο της απέλασης. Οι καλύτεροι εργάτες-σκλάβοι σήμερα είναι αυτοί με την στάμπα του Ασιάτη ή του Αφρικανού όπως μεταπολεμικά είχαν οι μετανάστες στις βόρειες ευρωπαϊκες χώρες την στάμπα του Νότιου, του Έλληνα, του Ιταλού, του σκουρόχρωμου, του "λιγδιάρη". 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια