Προσφατα
.

6.1.16

ΦΑΠα φιλολαϊκής πολιτικής

Έριξαν τις τιμές στα ρετιρέ και το μάρμαρο θα το πληρώσουν τα υπόγεια-Αναδρομικοί φόροι γιατί έτσι γουστάρουν.
Φοβερές εκπλήξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως προστάτης των λαϊκών στρωμάτων. Μέχρι και 10% πάνω θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για να ισοσκελιστούν με τις εμπορικές σε περιοχές όπως στο Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια, τη Μάνδρα, τη Φυλή, το Αιγάλεω, τον Ασπρόπυργο, το Καματερό διότι σε αυτές τις συνοικίες οι εμπορικές αξίες παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο από τις αντικειμενικές.
Δεν θα γλυτώσουν από την λαϊκή στήριξη της "αριστερής" κυβέρνησης ούτε οι παραδοσιακά λαϊκές συνοικίες όπως η Δραπετσώνα, η Νίκαια, το Πέραμα και το Κερατσίνι. 

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να κόπτεται ότι έχει πρόθεση  να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο μόνο για την κύρια κατοικία και να μετακυλήσει το βάρος σε ακριβές και μεγάλες περιουσίες, γεννώντας όμως ερωτήματα για την εισπραξιμότητά του, ειδικά όταν οι περισσότεροι πρώην πλούσιοι είναι στην ουσία νεόπτωχοι ή χρεοκοπημένοι. Ο ισοσκελισμός εμπορικών και αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την άλλη βγάζει λογαριασμό που θα πλήξει και πάλι τα λαϊκά στρώματα. 

Το υπουργείο δίνει παράταση στο μαρτύριο της σταγόνας για το ποιοι θα πληρώσουν το "φιλολαϊκό" του πρόσωπο για ακόμη ένα χρόνο αφού ο υπολογισμός του φόρου το 2016 θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ του χρόνου θα υπολογιστεί με το υπό διαμόρφωση σύστημα «εμπορικών» αξιών. Θεωρεί ότι δίκαιη φορολόγηση για τα ακίνητα θα γίνει μέσω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας καταργώντας τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογίζεται το σύνολο της περιουσίας και όχι βάση των τετραγωνικών μέτρων που ίσχυε με τον αντισυνταγματικό ΕΝΦΙΑ. Έτσι, ένα δυάρι στο Κερατσίνι μπορεί ξαφνικά μέσω των "φιλολαϊκών" υπολογισμών να έχει την ίδια αντικειμενική αξία με 200 τ.μ στο Παλαιό Ψυχικό αφού η εμπορική αξία των ακριβών συνοικιών τεχνηέντως λόγω κρίσης έχουν πέσει κάθετα. Αν μάλιστα ο ιδιοκτήτης στο Κερατσίνι έχει μεροκάματο ενώ στο Π.Ψυχικό είναι δηλωμένος ως άνεργος τότε προνομιούχος για το υπουργείο Οικονομικών είναι ο πρώτος και όχι ο δεύτερος.

Η επόμενη έκπληξη της κυβέρνησης είναι η αναδρομική ισχύς των νέων αντικειμενικών αξιών. Αυτό σημαίνει ότι οι εφορίες θα πρέπει να προσδιορίσουν ξανά τον φόρο για όλες τις κληρονομιές, γονικές παροχές και αγοραπωλησίες που έγιναν μετά το β' εξάμηνο του 2015. Έτσι, όπου προκύπτει μικρότερος φόρος το Κράτος δεν θα επιστρέφει τα χρήματα στον πολίτη αλλά θα τα συμψηφίζει για μελλοντικούς φόρους που θα έρθουν και όπου προκύπτει μεγαλύτερος φόρος ο πολίτης πρέπει να καταβάλλει νέο φόρο για δεύτερη φορά για το ίδιο ακίνητο. Για το αν ο φορολογούμενος έχει τα χρήματα για να είναι τυπικός στις φοβερές εκπλήξεις που του ετοίμασε εν αγνοία του η κυβέρνηση, είναι λεπτομέρεια που δεν αφορά το κυβερνητικό επιτελείο.  
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια