Προσφατα
.

21.1.16

Εταιρεία χρυσού έχασε από τους κατοίκους

Χωριό της Ρουμανίας μπλόκαρε την εξόρυξη χρυσού συμφερόντων καναδικής εταιρείας-Μετά από 15 χρόνια μαχών οι Ρουμάνοι νίκησαν.
Η Rosia Montana ανακηρύχθηκε τόπος ιστορικού ενδιαφέροντος, επικυρώνοντας της προστασία από την Gabriel Resources, η οποία προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια να εξάγει 300 τόνους χρυσού.Ένα χωριό της Ρουμανίας όπου μια καναδική εταιρία σχεδιάζει ένα αμφιλεγόμενο υπαίθριο ορυχείο , έχει κηρυχθεί περιοχή ιστορικού ενδιαφέροντος, κηρύττοντας το χωρίο προστατευόμενο από την δραστηριότητα εξόρυξης. “Το χωριό Rosia Montana έχει προσδιοριστεί ως τόπος ιστορικού εθνικού ενδιαφέροντος που έχει ακτίνα δύο χιλιομέτρων (λίγο παραπάνω από ένα μίλι),” δήλωσε ο Adrian Balteanu, σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρουμανίας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. “Σε ένα τέτοιο μέρος, οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα απαγορεύεται,” δήλωσε την Πέμπτη.

Αυτό το βήμα είναι ένα νέο πλήγμα για την Canada’s Gabriel Resources, η οποία προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια να πάρει άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να εξάγει 300 τόνους χρυσού από το γραφικό χωριό, σε ένα έργο που όπως ισχυρίζεται θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την οικονομία της Ρουμανίας. Αλλά οι ειδικοί λένε πως το έργο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει χιλιάδες τόνους κυανίου, θα έθετε σε κίνδυνο μόλυνσης όλη τη περιοχή , θα ισοπέδωνε τέσσερα βουνά σε μια ιστορική περιοχή της Δυτικής Τρανσυλβανίας και θα κατέστρεφε επίσης ορυχεία της Ρωμαϊκής εποχής. Τα σχέδια έχουν πυροδοτήσει εκτεταμένη οργή, φέρνοντας στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μια κλίμακα διαμαρτυρίας που έχει να δει η Ρουμανία από τη δεκαετία του 1990.

Οι ακτιβιστές χαιρέτησαν την απόφαση να ανακηρυχθεί το χωριό προστατευόμενη περιοχή. “Το υπουργείο πολιτισμού αποφάσισε εν τέλει να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά,” δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας Ioan Piso, ένας από τους ένθερμους αντιπάλους του έργου. “Αν αυτό το ορυχείο άνοιγε, η Ρουμανία θα έχανε ένα ιστορικό μνημείο μοναδικό για το χρυσό που περιέχει, την ώρα που η περιοχή θα μετατρεπόταν σε ένα σεληνιακό τοπίο,” δήλωσε. “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, τώρα πρέπει να σιγουρέψουμε ότι αυτή η κατηγοριοποίηση είναι σεβαστή,” δήλωσε ο Eugen David επικεφαλής της Alburnus Maior Association η οποία πολεμάει το έργο για χρόνια. 

Η Gabriel Resources, η οποία κατέχει ένα 80% του μεριδίου της Rosia Montana Gold Corporation, αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με αυτό. Τον προηγούμενο Ιούλιο, η εταιρία υπέβαλλε αίτηση για διεθνή διευθέτηση ώστε να λάβει αποζημίωση από το Βουκουρέστι για τις καθυστερήσεις του έργου. 

Η πρώην αριστερή κυβέρνηση της Ρουμανίας που ήταν αρχικά υπέρ του ορυχείου, άλλαξε απότομα θέση το 2013 μετά από ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Μετάφραση από τον Guardian:  Our baba doesn't say fairy tales
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια