Προσφατα
.

23.1.16

Οι Τούρκοι εκτελούν Κούρδους αμάχους

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ερασιτεχνικό βίντεο από την πολιορκημένη από τον τουρκικό στρατό κουρδική πόλη Τζίζρε στην νοτιοανατολική Τουρκία. 
Στο βίντεο εμφανίζονται πολίτες με υψωμένη λευκή σημαία να έχουν βγει από τα σπίτια προκειμένου να περισυλλέξουν τους νεκρούς που κείτονται επί ημέρες στους δρόμους της πόλης. 
Τους τοποθετούν πάνω σε ένα καρότσι που το σπρώχνουν με τα χέρια. Ξαφνικά ακούγονται πυροβολισμοί από τη μεριά του δρόμου που βρίσκονται ένα άρμα μάχης και ένα όχημα των τουρκικών δυνάμεων. Αρχίζουν να τρέχουν και ορισμένους τους βρίσκουν οι σφαίρες. 
Το βίντεο περιλαμβάνει στη συνέχεια σκληρές εικόνες, καθώς φαίνεται ότι ορισμένοι από τους πολίτες πέφτουν τραυματισμένοι ή νεκροί στο έδαφος, ακούγονται άνθρωποι να φωνάζουν και να ζητούν βοήθεια και το αίμα τους φτάνει στο φακό της κάμερας. 
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε απάντηση των πυρών που δέχτηκαν από ενόπλους του ΡΚΚ. 
Ωστόσο στο βίντεο δεν φαίνεται να υπάρχουν ένοπλοι ανάμεσα στους πολίτες με τη λευκή σημαία. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, κατά το το επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, για τα οποία το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ήταν «τρομοκράτες». 
Ένας εξ αυτών ήταν δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Το βίντεο κατέγραψε ο εικονολήπτης του δικτύου IMC Ρεφίκ Τεκίν, o οποίος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Μαρντίν, όπου του γνωστοποιήθηκε ότι εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης. 
Η πόλη Τζίζρε στην επαρχία Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, βρίσκεται αποκλεισμένη υπό τον κλοιό των τουρκικών δυνάμεων τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την ανακήρυξη αυτοδιάθεσης από τις τοπικές οργανώσεις του κουρδικού αντάρτικου κινήματος του ΡΚΚ. 
Πριν από δύο ημέρες οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ανοίξει πυρ εναντίον βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και ακτιβιστών που επιχείρησαν να μπουν στην πόλη για να περιθάλψουν και να απομακρύνουν τραυματίες. 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια