Προσφατα
.

14.1.16

2700 χρόνια μετά τους χωρίζει η «επιστήμη»

 
Γιάννης Λαζάρου
Το ότι ο πολιτισμός μας είναι κατ' ευφημισμόν δημιούργημα έλλογων όντων αποδεικνύεται από την αντιμετώπιση των νεκρών ανθρώπων που κατά περιόδους  βρίσκονται σε αρχαία κοιμητήρια που στέκονται εμπόδιο στην "πρόοδο". Φυσικά αναφερόμαστε στον υποτιθέμενο πολιτισμό των ανθρώπων του περασμένου και τωρινού αιώνα. Διότι από πολύ παλιά όπως διαπιστώνουμε από τις γραφές και τα ευρήματα οι πραγματικά πολιτισμένοι άνθρωποι είχαν τον απόλυτο σεβασμό για τους νεκρούς. 
Αν επισκεφτείς σήμερα έναν αποκαλούμενο αρχαιολογικό χώρο ειδικά αν πρόκειται για νεκροταφείο θα διαπιστώσεις αυτόματα πως όσο πιο παλιός ο νεκρός τόσο πιο βάναυση η αντιμετώπιση του σημερινού "πολιτισμένου" που διαθέτει  επιστήμη (αρχαιολογία) και μουσεία για να θαυμάσει ο πελάτης τα παλιά επί πληρωμή. 
Επίσης ο σημερινός πολιτισμένος μπορεί να καυχιέται κιόλας για τους νεκρούς που δεν σέβεται γιατί είναι εύκολο να τους αποκαλεί και προγόνους. Αν πας σε ένα σημερινό νεκροταφείο και απλά αφαιρέσεις ένα κιτς πλαστικό στεφάνι ή μια τέντα που θυμίζει ταβέρνα, θα ξεσηκωθούν οι πάντες, από τους τεθλιμμένους συγγενείς μέχρι την "ευνομούμενη" πολιτεία. Ο σεβασμός στους νεκρούς είναι σημείο των καιρών, των πλαστικών καιρών που ζούμε. 
Μα αν δεν μελετήσουμε δεν θα μάθουμε μπορεί να είναι ο αντίλογος. Φυσικά να μελετήσεις και να μάθεις αλλά δείξε τον σεβασμό που οι ίδιοι πήραν στις μέρες τους από τον δικό τους ανθρώπινο πολιτισμό.
Στο Φάληρο σε ένα αρχαίο νεκροταφείο βρήκαν ένα ζευγάρι που είναι πιασμένοι χέρι- χέρι μέσα σε ένα τάφο. Από την αρχαϊκή εποχή εδώ και 2,700 χρόνια ενταφιάστηκαν έτσι.  Ο λόγος που μπήκαν έτσι στο χώμα είναι δικός τους και κανένας αναλυτής δεν μπορεί να τον εξηγήσει. Θα χυθούν τόνοι μελάνης θα υπάρξουν διχογνωμίες θα συγκινηθούν πολλοί γιατί μπορεί να είναι ο έρωτας που τους οδήγησε σ' αυτή την απόφαση ή μπορεί και να είχαν αποφασίσει άλλοι γι' αυτούς. 
Το σίγουρο είναι πως θα σκυλευτούν κι αυτοί όπως μυριάδες άλλοι που είχαν την ατυχία να ταράξει τον αιώνιο ύπνο τους ο σημερινός "πολιτισμένος" άνθρωπος. Ίσως μάλιστα γίνουν και θέαμα σε μουσείο ή αν στον συγκεκριμένο χώρο γίνει δρόμος ή πεζοδρόμιο να βάλουν από πάνω ένα γυαλί να βλέπει ο επισκέπτης και να θαυμάζει.
Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ο σημερινός "πολιτισμένος" πως ο σεβασμός στους νεκρούς δεν αλλάζει με την παλαιότητα. Ο νεκρός είναι νεκρός στον αιώνα τον άπαντα. Ο πολιτισμός δεν παρέμεινε πολιτισμός, δυστυχώς.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια